Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ, τι ειναι βιοκλιματικη κατοικια

 
Τι εννοούμε λέγοντας Βιοκλιματική κατοικία;
 Ειδικευμένα ο  όρος «βιοκλιματική κατοικία» ή αν θέλετε «βιοκλιματικό κτίριο» προσδιορίζει ακριβώς το κτίριο που εκμεταλλεύεται όσο περισσότερο γίνεται τους φυσικούς πόρους σε συνδυασμό με  αρχιτεκτονικές πρακτικές που σκοπό έχουν να εκμεταλλεύονται το τοπικό κλίμα, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τα παθητικά συστήματα που αφορούν τη θέρμανση και το δροσισμό του κτηρίου μας, με κύριο γνώμονα αυτές οι ενέργειες να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Μια σωστά κατασκευασμένη βιοκλιματική κατοικία φέρει κυρίως φυσικά υλικά τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και η όλη κατασκευή – εφαρμογή υλικών εστιάζεται στην ποιότητα της υγείας των χρηστών δηλαδή σε αυτών που θα την κατοικήσουν.

Τι είναι σημαντικό στην κατασκευή μιας βιοκλιματικής κατοικίας;
Το σημαντικότερο ίσως καθοριστικό ρόλο στο βιοκλιματικό κτίριο παίζει ο αρχικός σχεδιασμός του. Τι εννοούμε ; ένα βιοκλιματικό σπίτι – κτίριο κατασκευάζεται βάση προσανατολισμού, ήτοι δυνατόν πρέπει να έχει κατεύθυνση Βορρά – Νότου, να έχει μεγάλα ανοίγματα προς το Νότο όπου με παθητικά ηλιακά συστήματα θα εκμεταλλεύεται σε μεγάλο ποσοστό τη ζέστη του ήλιου για τη φυσική θέρμανση του κτιρίου το χειμώνα, και μικρά ανοίγματα στους βοηθητικούς χώρους που πρέπει να βρίσκονται στο Βορρά, έτσι ώστε οι βόρειοι άνεμοι το χειμώνα να μην παγώνουν τους χώρους του σπιτιού μας, άλλωστε είναι συνήθως  κυρίως λειτουργικοί χώροι που χρησιμοποιούνται από τους χρήστες. Έχοντας στο μυαλό μας, τον φυσικό δροσισμό το καλοκαίρι θα πρέπει κατά το στάδιο της μελέτης να υπολογίσουμε το πώς θα μπορούμε εκμεταλλευτούμε τα ανοίγματα έτσι ώστε να έχουμε φυσικό αερισμό, που όπως αντιλαμβάνεστε ο σωστός παραπάνω προσανατολισμός του κτιρίου που αναφέραμε ως προσανατολισμό μπορεί να προσφέρει,  επιπλέον όλων των παραπάνω η χρήση αιολικών καμινάδων καθώς και η σκίαση από φυλλοβόλα δέντρα ή από ειδικά κατασκευασμένα σκίαστρα θα επιτρέπουν την οπτική άνεση στο σπίτι μας .

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, κτιρίων ή και διαμερισμάτων αφορά στο σχεδιασμό τους με βάση την θερμική και οπτική άνεση των ενοίκων. Αξιοποιούνται η ηλιακή ενέργεια, το τοπικό κλίμα, οι περιβαλλοντικές πηγές για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό των κτιρίων. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, δηλαδή, σχετίζεται τόσο σαν "οικολογικός τρόπος ζωής", όσο και σαν εξοικονόμηση ενέργειας. Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας, μπορούν να ενταχθούν ιδιαίτερες κατασκευές όπως:
Ηλιακή καμινάδα/Αεριζόμενη πρόσοψη/Εσωτερικό θερμοκηπίο/Φύτευση στεγών και δωμάτων/Φύτευση των κατάλληλων δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο/Φωτισμός με χρήση φωτιστικών νέας τεχνολογίας, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και την βελτίωση των συνθηκών χρήσης. 

Το έργο για μια Βιοκλιματική περιλαμβάνει. 

Θερμοπρόσοψη: Το σύστημα θερμοπρόσοψης εφαρμόζεται στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων, νέων ή παλαιών και αποτελείται από θερμομονωτικό υλικό, το οποίο «σοβατίζεται» με ένα πολυμερισμένο κονίαμα το οποίο προσφέρει ισχυρή μηχανική αντοχή και στεγανοποίηση. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους. Κατασκευάζεται δηλαδή μια διαστρωμάτωση της τοιχοποιίας με οικολογικά/βιολογικά δομικά υλικά υψηλής θερμομονωτικής και ηχομονωτικής αξίας.

Κουφώματα: Εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου σε λευκό η άλλο χρώμα με θερμοδιακοπή και διπλά ενεργειακά τζάμια (low-e) με ρολό ή πατζούρι και σίτα. Η χρήση διπλών υαλοπινάκων μειώνει τις θερμικές απώλειες σε σχέση με τους απλούς υαλοπίνακες κατά 27%40%, και έως 46% για διπλούς υαλοπίνακες με θερμοδιακοπές στα πλαίσια. Επίσης η θερμοδιακοπή νοείται η παρεμβολή μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου, ενός υλικού, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας. Το μυστικό στα συστήματα θερμοδιακοπής κρύβεται στο πολυαμίδιο. Το πολυαμίδιο είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, το οποίο εκτός από την πολύ μικρή αγωγιμότητα διαθέτει και υψηλή σκληρότητα, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη στιβαρότητα και ανθεκτικότητα των κουφωμάτων.
Επίσης, υπάρχουν και τα τζάμια ηλιακού ελέγχου που επιτρέπουν στο φως να διαπερνά π.χ.  ένα παράθυρο ή μία πρόσοψη ενώ ταυτόχρονα διαχέουν και αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής θερμότητας έτσι ο εσωτερικός χώρος παραμένει πιο δροσερός. Στους συγκεκριμένους υαλοπίνακες υπάρχουν στρώσεις από ειδικά υλικά που απωθούν την ηλιακή θερμότητα ενώ τα τζάμια όταν είναι διπλά, η τριπλά τότε σημαίνει ότι παρέχουν ιδιαίτερα καλή μόνωση. Γενικά κατά την γνώμη μας τα θερμοδιακοπτόμενα συστήματα κουφωμάτων, αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, αλλά και για να γλιτώσουμε από μπελάδες που ίσως προέκυπταν κάποια στιγμή από τα απλά, μη μονωμένα κουφώματα.

Εφαρμογές οικολογικών υλικών: σε μονωτικά, επιχρίσματα, χρώματα, πλακίδια, προϊόντα ξυλείας, δάπεδο-πάτωμα, ηλεκτρικά καλώδια, σωλήνες ύδρευσης, υλικά φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Παραδείγματα: Ξύλινο δάπεδο από ξυλεία αειφορικής, προλουστραρισμένο με υπόστρωμα φελλού και με επεξεργασία κεριού ή λαδιού (πλωτό, κολλητό) Ξυλεία πιστοποιημένη και ανθεκτική κωνοφόρων αειφορικής διαχείρισης χωρίς συντηρητικά. Χρήση ηλεκτρικών καλωδίων απαλλαγμένα από αλογόνα (PVC=0). Εσωτερικοί αγωγοί αποχέτευσης και σωληνώσεις νερού από πολυαιθυλένιο (PE) ή πολυπροπυλένιο (PP) (όχι χαλκός, όχι PVC). Χρήση οικολογικών χρωμάτων με προϊόντα που φέρουν κάποια οικολογική σήμανση (το «Οικολογικό Σήμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «Γαλάζιο Άγγελο» του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, το «Green Seal» των ΗΠΑ κ.λπ), ή ισοδύναμα προϊόντα με φυσικά συστατικά.

Φωτοβολταικά συστήματα,  ανεμογεννήτριες, ηλιακοί θερμοσίφωνες, γεωθερμία: Σκοπός μοναδικός η ενεργειακή αυτονομία. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την μερική ή ολική ενεργειακή κάλυψη. Φωτοβολταικό πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλογα της διαθέσιμης επιφάνειας για την τοποθέτηση τους (και του προϋπολογισμού), μπορεί να αυτονομηθεί από ένα τμήμα του φωτισμού και των ηλεκτρικών συσκευών έως ολόκληρη η κατοικία. Ανεμογεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τα φωτοβολταικά πάνελ. Θερμικό πάνελ για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με boiler η/και τροφοδοσίας συστημάτων θέρμανσης με καλοριφέρ, ενδοδαπέδιας, fan coils. Μελέτη, κατασκευή γεωθερμικών συστημάτων κλιματισμού (ζέστη το χειμώνα, κρύο το καλοκαίρι εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια).

Φύτευση δωμάτων - Ταρατσόκηπος: Σκιασμός από το φύλλωμα - Αύξηση θερμικής προστασίας κτιρίου - Μείωση ηχορύπανσης - Δέσμευση σκόνης και ρύπων - Αξιοποίηση χώρου - Αύξηση αξίας της ιδιοκτησίας - Πλεονεκτήματα αισθητικά. Τα πράσινα δώματα π.χ.είναι μία δυνατότητα δημιουργίας υπαίθριων χώρων πρασίνου πάνω στις οικοδομές για ιδιωτική ή για δημόσια χρήση με όλα τα θετικά σε οικολογικό, ενεργειακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα πρακτικά οφέλη είναι επομένως προφανή. Γενικά το φυτεμένο δώμα ή αλλιώς ταρατσόκηπος ή roof garden είναι το δώμα όπου έχει δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή για τη φύτευση του αντί του απλού δώματος ή της παραδοσιακής κεραμοσκεπής. Οι πράσινες στέγες υπήρχαν πολύ πριν την εξέλιξη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες λόγω του ότι δεν υπήρχε και η κατάλληλη τεχνογνωσία.Κατα την γνώμη μας θεωρείται απαραίτητη.

Σκίαση - Συστήματα κινητής ηλιοπροστασίας – Πέργκολες Η τοποθέτηση τεντών, συστημάτων αυτόματων ηλεκτροκίνητων περσίδων με κίνηση ανάλογα με την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου ή την θέση του ήλιου. Ανάλογοι αυτοματισμοί για τέντες. Γενικά η  ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων του κτιρίου είναι η βασικότερη τεχνική για τη μείωση των θερμικών φορτίων ενός κτιρίου τη θερινή περίοδο, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία η οποία εισέρχεται μέσα από τα ανοίγματα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή θερμότητας. Η σωστή ηλιοπροστασία είναι βασική προϋπόθεση για την αποδοτική εφαρμογή κάθε άλλης τεχνικής για το δροσισμό ενός κτιρίου, είτε αυτός γίνεται με φυσικό είτε με τεχνητό τρόπο. Στην πρώτη περίπτωση συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση των θερμοκρασιών μέσα στους χώρους σε ανεκτά επίπεδα και, συνεπώς στη βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης.
 Στη δεύτερη περίπτωση συνεισφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη του κτιρίου και στη μείωση του ηλεκτρικού φορτίου αιχμής που προκύπτει, καθώς υπάρχει σημαντικά μειωμένη θερμική επιβάρυνση από την ηλιακή ακτινοβολία.

Φυτά εσωτερικού χώρου: 'Πράσινη' ατμόσφαιρα = καθαρή ατμόσφαιρα. Παραδείγματα: αγλαόνημα (Aglaonema) - αλόη-Aloe barbadensis (Aloe Vera) - χλωρόφυτο (Chlorophytum comosum) – Χρυσάνθεμο - ζέρμπερα μαργαρίτα (Gerbera Daisy) - φιλόδεντρο (Philοdendron)

Θέρμανση: Φυσικό αέριο - Εγκατάσταση δεξαμενής για χρήση LPG - Ενεργειακό τζάκι - ηλιακά πανελ. Γεωθερμία. Η γη απορροφά περίπου το 50% της ηλιακής ενέργειας και παραμένει σε μια θερμοκρασία από 10 έως 21°C.  Γενικά η φιλοσοφία λειτουργίας ενός γεωθερμικού συστήματος βασίζεται στη σταθερή θερμοκρασία του εδάφους και του επιφανειακού ή υπογείου υδροφόρου ορίζοντα, με αποτέλεσμα τον κλιματισμό της εγκατάστασης, για θέρμανση ή δροσισμό. Το γεωθερμικό σύστημα μεταφέρει την θερμότητα από τον κλιματιζόμενο χώρο στην χαμηλότερη θερμοκρασία της γης.  Συνοπτικά αποτελείται από τρία κύρια μέρη, τον εναλλάκτη θερμότητας νερού (γεωεναλλάκτης - κλειστό ή ανοιχτό κύκλωμα), την αντλία θερμότητας και το εσωτερικό σύστημα διανομής της θερμότητας στο κτίριο (αεραγωγοί ή ενδοδαπέδια ή fan coil). «Ένα γεωθερμικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από μια μονάδα εντός του κτιρίου και ένα θαμμένο γεωεναλλάκτη, αξιοποιεί αυτές τις σταθερές θερμοκρασίες για να δεσμεύσει την "ελεύθερη" ενέργεια». 
Αερισμός – Ψύξη: Aνεμιστήρες οροφής για δροσισμό - Ηλιακή καμινάδα για αερισμό.Γενικά τα Παθητικά Ηλιακά Συστήματα αποτελούν και είναι αναπόσπαστα κομμάτια στα δομικά στοιχεία ενός βιοκλιματικού  κτιρίου που λειτουργούν χωρίς μηχανολογικά εξαρτήματα ή πρόσθετη παροχή ενέργειας και με φυσικό τρόπο θερμαίνουν, αλλά και δροσίζουν τα κτίρια.

Ύδρευση – Εξοικονόμηση νερού: Συστήματα επανάχρησης νερού και συστήματα αξιοποίησης βρόχινου νερού. Σχεδιασμός και κατασκευή Compact Βιολογικού καθαρισμού οικιακών λυμάτων για εξοικονόμηση νερού προς άρδευση ή πυρόσβεση με παράλληλη μείωση των δαπανών εκκενώσεων.

Οικιακές συσκευές: Ενεργειακής κλάσης Α. Επιλέγοντας τις συσκευές ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α, το περιβάλλον επιβαρύνεται λιγότερο λόγω των χαμηλών καταναλώσεων που επιτυγχάνονται, ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται και το κόστος του λογαριασμού ρεύματος ή νερού.
Επιλέγοντας οικιακές συσκευές με χαμηλή κατανάλωση νερού και ενέργειας, επιβαρύνουμε λιγότερο το περιβάλλον και καταναλώνουμε λιγότερους φυσικούς πόρους. Αγοράζοντας φιλικές προς το περιβάλλον οικιακές συσκευές, υποστηρίζουμε την προσπάθεια για την δημιουργία κοινωνιών με καθαρότερο αέρα, περισσότερο πράσινο και καλύτερη ποιότητα ζωής. Κάθε προϊοντική κατηγορία έχει και διαφορετικές ενεργειακές κλάσεις. Συγκεκριμένα για τα ψυγεία, τα οποία λειτουργούν στο σύνολό τους ως συσκευές όλες τις ημέρες του έτους καταναλώνουν συνεχώς ρεύμα, οι ενεργειακές κλάσεις A+ (A-20%) και A++ (A-40%) αποτελούν τους αποδοτικότερους δείκτες ενέργειας.

 


Α' ΦΑΣΗ
1. Σωστό τοπογραφικό διάγραμμα, με ισοϋψείς καμπύλες και αποτυπωμένη τη σωστή θέση του βορρά (και μαγνητικού και γεωγραφικού)
2. Μελέτη του ραδονίνου του εδάφους, με τη χρήση ειδικού οργάνου (
Radon Alert)
3. Μελέτη του επιπέδου θορύβου, με χρήση ηχομέτρου.
4. Μελέτη του υπεδάφους, με χρήση γεωλογικών χαρτών.
5. Αποτύπωση των γεωμαγνητικών γραμμών του δικτύου
Hartmann, με ράβδους και γεωμαγνητόμετρο.
6. Μελέτη του επιπέδου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που εκπέμπεται από πυλώνες και ηλεκτρικά καλώδια, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ.
7. Μελέτη της υπάρχουσες φυτοκάλυψης και του ανάγλυφου του εδάφους της γύρω περιοχής.
8. Μελέτη της θέσης του ήλιου, με
Solar Parthfinder.
Β' ΦΑΣΗ
1. Μελέτη του κλίματος
2. Μελέτη της θερμικής άνεσης
3. Μελέτη της ηλιακής γεωμετρίας
Γ' ΦΑΣΗ
Κτηριολογικό πρόγραμμα και εφαρμογή του Γ.Ο.Κ.
Δ' ΦΑΣΗ
1. Μελέτη παθητικών ηλιακών συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση (ΒΙΟ-ΘΕΡΜΑΝΣΗ)
2. Μελέτη παθητικών ηλιακών συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας για δροσισμό (ΒΙΟ-ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ)
3. Μελέτη ηλιασμού και σκιασμού
4. Μελέτη του φυσικού φωτισμού
5. Πιθανή μελέτη για ενεργειακή αυτοδυναμία του κτηρίου, με χρήση π.χ. φωτοβολταϊκών ή και ανεμογεννητριών.
6. Μελέτη για την χρησιμοποίηση οικολογικών δομικών υλικών (π.χ. στην θερμομόνωση, στους χρωματισμούς κλπ) ή αδρανοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από άλλα υλικά, όπως το οπλισμένο σκυρόδεμα (π.χ. με την γείωση του οπλισμού του).
7. Ενεργειακή ταυτότητα του κτηρίου.
Ε' ΦΑΣΗ
Μελέτη εφαρμογής


2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον κι εκτενές άρθρο. Επίσης, σ ένα σπίτι που διαθέτει κήπο θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένα μικρό φωτοβολταικο παρκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς ενημέρωση σας διαβάστε τα παρακάτω.

    ΝΑΙ, υπο προυποθέσεις εγκατάστασης θα μπορούσε να τοποθετηθεί.
    Κυρίαρχο ρόλο για την τοποθέτηση παιζεί η διαθέσιμη έκταση, ο προσανατολισμός θέσεων που θα έχουν τα κάτοπτρα και άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή