Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

αναπαλαίωση η ανακατασκευή πέτρινου σπιτιού; τι θα πρέπει να προσέξετε.






Τι πρέπει να προσέξουμε  στην κατασκευή κατοικίας σε ορεινή περιοχή; 

Τα πέτρινα σπίτια, φτιαγμένα από υλικά με ξύλο και φυσική πέτρα, πριν προβείτε όμως σε κάποια αγορά, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της κατοικίας προκειμένου να γλιτώσετε από τυχόν προβλήματα στο μέλλον. Για παράδειγμα, τα υδραυλικά πρέπει να αντέχουν όταν παγώνουν τα νερά ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η μόνωση και η θέρμανση της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει για τα εξωτερικά κουφώματα και τα δάπεδα, καθώς σε αυτά εμφανίζονται, συνήθως, τα περισσότερα προβλήματα.

Στην αγορά κατοικίας (ή και του οικοπέδου που θα θέλατε να χτίσετε ένα πέτρινο σπίτι) πρέπει να υπολογίσετε πριν την αγορά του την πρόσβαση που θα έχει τον χειμώνα. Αυτό γιατί αν για παράδειγμα, η κατοικία είναι σε απόσταση π. χ. 300 τ.μ. από τον κεντρικό δρόμο τότε μπορεί να χρειαστείτε εκσκαφέα προκειμένου να έχετε πρόσβαση κατά τη διάρκεια ενός βαρύ χειμώνα, όταν κλείνουν δηλαδή οι δρόμοι από το χιόνι. Προτιμήστε λοιπόν κατοικία που να βρίσκεται επί κεντρικού δρόμου ή πάρα πολύ κοντά σε αυτόν ώστε να έχετε εξασφαλισμένη τη βοήθεια της κρατικής μηχανής.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στην ύπαρξη αποχετευτικού δικτύου αλλά και στις συνδέσεις με τα τοπικά δίκτυα ύδρευσης. Καλό θα είναι να υπάρχει ιδιωτική δεξαμενή νερού προκειμένου να αντιμετωπίζονται εύκολα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο τοπικό δίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση, ερευνήστε καλά την αγορά και δείτε έργα των κατασκευαστών προκειμένου να επιλέξετε σωστά τον εργολάβο η το τεχνικό γραφείο που θα εμπιστευτείτε.

Η αναπαλαίωση πέτρινου σπιτιού είναι μια εργασία που στηρίζεται στην πείρα και στη γνώση.

Οι εργασίες αναπαλαίωσης σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι πρέπει να γίνονται πάντοτε με σειρά προτεραιότητας. Οι τεχνικοί παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς επίσης και ο χρόνος που πρέπει να περάσει από το ένα στάδιο της εργασίας στο άλλο. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνονται από έμπειρους μηχανικούς η εργοδηγούς τεχνικών έργων οι οποίοι και θα παρακολουθούν το έργο σε όλα τα στάδια εξέλιξης. 

Παρακάτω θα αναφέρουμε ορισμένα στάδια από τα οποία πρέπει να περάσει η αναπαλαίωση ενός πέτρινου κτιρίου.

Πρώτα απ’ όλα ελέγχουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το κτίριο, π.χ. αν υπάρχουν κενά στους τοίχους, αν χρειάζεται συντήρηση εξωτερικά ή ενίσχυση διαφόρων σημείων όπου το κτίριο έχει υποστεί ζημιές. 
Οι τοίχοι μπορούν να καθαριστούν με διάφορες μεθόδους, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, π.χ. με αμμοβολή, αν έχει προχωρήσει η διάβρωση.
Προσέχουμε το χρόνο που χτυπάμε και τι ποσότητα άμμου έχουμε βάλει στο μηχάνημα για να μην προκαλέσουμε περισσότερη ζημιά. Στη συνέχεια πλένουμε τους τοίχους με προσοχή αφήνοντάς τους να στεγνώσουν.
Έπειτα περνάμε στο στάδιο της αρμολόγησης χρησιμοποιώντας. ειδική λάσπη και μονωτικά υλικά, όπως ρητίνες, καινούριο επίχρισμα κτλ. Απομακρύνουμε πρώτα όλα τα φθαρμένα υλικά από το σπίτι, όπως παλιά ξύλα πάνω από τα παράθυρα, πελέκια πάνω από πόρτες κτλ. Αντικαθιστούμε τις ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις με καινούριες και πραγματοποιούμε τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις (ύδρευση-ηλεκτρικά) με μεγάλη προσοχή.
Τέλος ενισχύουμε τους τοίχους που έχουν ανοίγματα με διάφορες τεχνικές. Αφού έχουν γίνει όλα τα παραπάνω, τελειώνουμε την αρμολόγηση των τοίχων πάλι με ειδικά υλικά και με τον κατάλληλο χρόνο κατεργασίας ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Θυμηθείτε η ανακατασκευή σε πέτρινα κτίσματα χρειάζεται πραγματική γνώση.

Βίντεο από έργα μας μπορείτε να δείτε Ε Δ Ω.  


Στην ανά κατασκευή του παλαιού πέτρινου που βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες η πέτρα αποτελεί πλήρη φέροντα οργανισμό, αυτό σημαίνει ότι τα φορτία της κατασκευής καθ ολοκληρία στηρίζονται στους τοίχους από πέτρα και σε όλη σχεδόν την περίμετρο. 










 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου