Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

τεχνικα θεματα δομικης αποκαταστασης κτηριων

θεματα τεχνικης αποκαταστασης κτηριων. 
 

 

Ανακαίνιση σπιτιού; Ανακατασκευή παλαιάς οικίας; όλες οι απαντήσεις σε τεχνικά θέματα κατασκευών, ανακατασκευών, ανακαινίσεων, κάθε εβδομάδα και μία νέα ανάρτηση στο ιστολόγιο μας που θα περιλαμβάνει προτάσεις και λύσεις σε απορίες σχετικά με θέματα που αφορούν την ανακαίνιση η την ανακατασκευή, κατασκευή σπιτιών η επαγγελματικών χώρων.

Αναζητήστε στις αναρτήσεις του ιστολογίου το θέμα που σας ενδειαφέρει.

 Ίσως το κτίριο που προτίθεστε να αναβαθμίσετε – ανακατασκευάσετε απαιτεί μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος, ρητίνες, χαλυβδοελάσματα, κατασκευές υποστυλώσεων, ρητινοενέσεις η ακόμα και τσιμεντοενέσεις.
Το βέβαιο είναι ότι σε κάθε περίπτωση καίριας ανακατασκευής κτηρίου πιθανόν να απαιτηθούν εργασίες ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, η σωστή μελέτη με την ακολουθία της σχετικής επίβλεψης για τις των όποιες ενισχύσεις - επισκευές, θα σας δώσει το απαιτούμενο αποτέλεσμα και την εγγύηση ότι η επένδυση σας θα έχει αξία στο χρόνο.
Παρακάτω ακολουθούν οι κύριες ορολογίες επισκευής και αποκατάστασης κτηρίων, η εφαρμογή τους έχει ιδιαίτερη αξία όταν πρόκειται να επισκευάσουμε ένα πέτρινο σπίτι, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ρωγμές τοιχοποιίας, βλάβες σε φέροντες οργανισμούς κ.α.


Τσιμεντενέσεις τι είναι;

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Κατασκευή νέας κατοικίας, όλα όσα πρεπει να γνωριζετε

1. Ανακαίνιση σπιτιού. Αρχική απόφαση
Όταν αποφασίσετε να μπείτε σε αυτήν τη διαδικασία, σκεφτείτε αν προτιμάτε να αγοράσετε ένα έτοιμο σπίτι που μπορεί να αποτελεί μέρος ενός συγκροτήματος (μεζονέτα), να είναι διαμέρισμα μια νεόδμητης πολυκατοικίας ή να χτίσετε σε κάποιο οικόπεδο τη μονοκατοικία των ονείρων σας. Αν επιλέξετε την πρώτη λύση, η την δεύτερη λύση η οποία και σας γλιτώνει από τη φασαρία της πολεοδομίας είναι σε γενικές γραμμές οικονομικότερη, σιγουρευτείτε πρώτα για τη φερεγγυότητα του εργολάβου ο οποίος έχει αναλάβει το έργο. Ζητήστε το βιογραφικό του, μάθετε ποια άλλα κτίρια έχει χτίσει, αν έχουν ολοκληρωθεί και πόσος χρόνος απαιτήθηκε. Αν μπορείτε, επισκεφτείτε ένα προηγούμενο έργο του κατασκευαστή ή της εταιρείας του. Αν ακολουθήσετε τη δεύτερη επιλογή, θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο και να κάνετε παραπάνω υπομονή για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.


2. Διαλέγοντας το οικόπεδο
Κάποιοι διαθέτουν το δικό τους οικόπεδο, το οποίο είτε το αγόρασαν στο παρελθόν είτε το κληρονόμησαν από την οικογένειά τους. Άλλοι, όμως, αγοράζουν με πρόθεση να χτίσουν. Στη διάρκεια της αναζήτησης ενός οικοπέδου για αγορά, είναι σημαντικό να ορίσει κανείς κάποια κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογεί τις επιλογές που του προσφέρονται. Η βασικότερη προϋπόθεση είναι αν η περιοχή ταιριάζει στις καθημερινές του απαιτήσεις. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν:
Ο προσανατολισμός του οικοπέδου: καλό είναι το οικόπεδο να έχει στραμμένο τον κύριο άξονά του από την ανατολή προς τη δύση και να «βλέπει» στο νότο. Αν βρίσκεται σε πλαγιά, η νότια πλευρά πρέπει να μην ανοίγεται προς την κορυφή του βουνού, αλλά προς το χαμηλότερο υψομετρικά σημείο.
Αν υπάρχει στο οικόπεδο νερό ή κοντινό ρέμα: πρέπει να βεβαιωθείτε ότι απέχουν τουλάχιστον 20 μέτρα από το σημείο όπου πρόκειται να χτίσετε. Προσέξτε να μη βρίσκεται το νερό στην "πλάτη" του σπιτιού, καθώς σε περίπτωση υπερχείλισης κινδυνεύει άμεσα να πλημμυρίσει. Για τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να προβλεφθεί ανάλογη παράκαμψη.

 Το έδαφος: είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα εξής στοιχεία: Τι χώμα έχει; Είναι πετρώδες, αμμώδες, μαλακό;
Όταν διαλέξετε το οικόπεδο, πριν ακόμη προχωρήσετε στην αγορά του ελέγξτε καλά τους τίτλους ιδιοκτησίας και την αρτιότητά του. Στην περίπτωση που βρίσκεται σε ρέμα ή σε αιγιαλό, σιγουρευτείτε ότι έχει καθοριστεί η οικοδομική γραμμή και ότι υπάρχει χώρος για χτίσιμο με τους συντελεστές δόμησης που ορίζει ο νόμος. Μπορείτε να πάτε και οι ίδιοι στην πολεοδομία και να ρωτήσετε τους όρους δόμησης που ισχύουν για το οικόπεδό σας.
Εξίσου σημαντικό είναι το θέμα της γειτνίασης. Είναι ξεκάθαρο πού βρίσκονται τα όρια του οικοπέδου σας; Διευκρινίζοντας αυτές τις λεπτομέρειες θα αποφύγετε δυσάρεστες τριβές στο μέλλον.
3. Συντελεστής δόμησης
Ο συντελεστής δόμησης δίνει κάποια στοιχεία καθοδήγησης για το σχεδιασμό. Οι ακίνητες ιδιοκτησίες σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε περιοχές που καθορίζονται ως εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή σε δασικές ή αρχαιολογικές ζώνες. Αναλόγως έχουν οριστεί συγκεκριμένοι όροι δόμησης για κάθε ζώνη. Όταν ένα οικόπεδο βρίσκεται εντός σχεδίου, κατά κανόνα ο συντελεστής δόμησης (ένας αριθμός που όταν τον πολλαπλασιάζουμε με τα τετραγωνικά του οικοπέδου μάς δίνει το ανώτατο όριο τετραγωνικών που επιτρέπεται να χτίσουμε) είναι υψηλότερος από τον εκτός σχεδίου συντελεστή. Το ίδιο ισχύει και για το ποσοστό κάλυψης (ποσοστό του εμβαδού του οικοπέδου που επιτρέπεται να χτιστεί). Αυτός ο συντελεστής μάς δίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως πρέπει να εξαντλήσουμε τα τετραγωνικά. Ένα σπίτι πρέπει να είναι λειτουργικό και να καλύπτει τις ανάγκες του χρήστη. Το μεγάλο δεν είναι αναγκαστικά και το καλύτερο ή το πιο χρηστικό. Κρατώντας κάποιο υπόλοιπο από τα επιτρεπόμενα τετραγωνικά, στην περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες ή οι ανάγκες μας θα μπορέσουμε στο μέλλον να χτίσουμε μια προσθήκη (ή απλά μπορεί να μείνει ως ελεύθερος χώρος). Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου.
4. Προσανατολισμός / Σχεδιασμός
Η θέση της οικοδομής στο οικόπεδο είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Ο προσανατολισμός θα βοηθήσει στο να εξασφαλίσουμε φυσικό φως και κατάλληλο αερισμό καθώς και στο να χρησιμοποιήσουμε σωστά τους εσωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα, ένας νότιος προσανατολισμός θα αποφέρει τη μέγιστη εκμετάλλευση του ήλιου τους χειμερινούς μήνες. Μια καλή συμβουλή είναι να αφήσετε χώρο στο οικόπεδό σας για κήπο και να μην καλύψετε ποτέ την αυλή με πλακάκι. Το τσιμέντο ή το πλακάκι μαζεύουν τη ζέστη και τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργούν μια θερμονησίδα, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα. Η σωστή φύτευση φυτών και δέντρων καθώς και η αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου μπορεί να μειώσουν τα έξοδα κλιματισμού από 15 έως και 50%. Σημαντική είναι η οροθέτηση φυλλοβόλων δέντρων στην ανατολική, νότια και δυτική πλευρά του σπιτιού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται σκίαση το καλοκαίρι, ενώ δεν εμποδίζεται η προσπέλαση των ηλιακών ακτινών τους χειμωνιάτικους μήνες για να ζεσταθούν οι εσωτερικοί χώροι. Η εκμετάλλευση του φυσικού φωτός επιτυγχάνεται και με τη χρήση εσωτερικών αίθριων, φωταγωγών και ανοιγμάτων οροφής.
Ο χαρακτήρας του περιβάλλοντος χώρου είναι ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει σημαντικά τη σχεδίαση της κατοικίας σας. Αν η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη, μπορεί να επιλέξετε το σπίτι σας να «γυρνάει την πλάτη του» στο δρόμο. Ή, αντιθέτως, μπορεί να επιθυμείτε το «διάλογο» με το άμεσο περιβάλλον. Αν το οικόπεδο βρίσκεται στην ύπαιθρο, η αντιμετώπισή σας θα είναι σίγουρα διαφορετική. Για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιο σημείο στον ορίζοντα που σας ευχαριστεί να βλέπετε όταν ξυπνάτε το πρωί ή ένα δέντρο στον κήπο που θέλετε να φαίνεται από το σαλόνι, όλα αυτά είναι στοιχεία του σχεδιασμού.
5. Θεμέλια
Όλο το σπίτι στηρίζεται στα θεμέλια. Αν αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί σωστά, μπορεί να καταρρεύσει το σύνολο της κατασκευής. Όπως προαναφέρθηκε, το έδαφος θα καθορίσει και το σκελετό του κτίσματος. Ένα βραχώδες υπέδαφος απαιτεί μεγάλη εκσκαφή, ενώ ένα σαθρό χώμα θα χρειαστεί βαθιά θεμέλια. Επίσης, πρέπει να γίνει καλή αποστράγγιση του χώρου εκσκαφής όπου θα μπουν τα θεμέλια. Στη συνέχεια, χρειάζεται πολύ καλή μόνωση των δομικών στοιχείων ώστε να μη διεισδύσει τυχόν υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού ή διαβρώσει τα ίδια τα θεμέλια. Το ύψος του σπιτιού θα καθορίσει το βάθος των θεμελίων και συνεπώς το κόστος της οικοδομής. Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο βαθιά. Η στατική μελέτη του μηχανικού θα δώσει τις λύσεις για τη θεμελίωση και την κατασκευή του κτιρίου. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό στοιχείο παραμένει η ποιότητα των υλικών και η στεγάνωση των θεμελίων.
6. Το κέλυφος του κτιρίου
Το κέλυφος του κτιρίου αντανακλά και την εξωτερική του εμφάνιση. Η επιλογή των υλικών των τοίχων, η κλίση της στέγης, τα κουφώματα, τα σκίαστρα, όλα συμβάλλουν στη συνολική εικόνα του σπιτιού. Το κέλυφος, όμως, είναι και ο μανδύας προστασίας του και συνεπώς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΤΟΙΧΟΙ
Κάποια από τα πιο διαδεδομένα υλικά για την κατασκευή των εξωτερικών τοίχων είναι το μπετόν, το τούβλο και η πέτρα. Κατά κανόνα, τα κτίρια στην Ελλάδα κατασκευάζονται με σκελετό σκυροδέματος που συμπληρώνεται με τοίχο πλήρωσης.
Μπετόν: Λόγω της εγχώριας παραγωγής του, είναι υλικό φτηνό και όχι δυσεύρετο στην αγορά. Το οπλισμένο μπετόν το χρησιμοποιούμε κυρίως στα υποστυλώματα και στις πλάκες μιας οικοδομής, ωστόσο η χρήση του απλού μπετόν στους τοίχους μπορεί να μας προσφέρει μια σειρά δυνατοτήτων, αρκεί να είναι σωστά εφαρμοσμένο. Σαν υλικό διακρίνεται για τη μεγάλη πλαστικότητά του και τη δυνατότητα να πάρει οποιαδήποτε μορφή θέλουμε. Μπορεί να βαφτεί εξωτερικά ή να μείνει ως έχει. Παίζοντας με καλούπια, μπορούμε να δώσουμε με το χυτό μπετόν διάφορες όψεις στους τοίχους ή ακόμα και να αλλάξουμε το χρώμα του προσθέτοντας ορυκτές βαφές. Το αυξημένο βάρος του, όμως, απαιτεί ενίσχυση των θεμελίων και συνεπώς μεγαλύτερο κόστος για την οικοδομή. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε την πηγή παραγωγής του τσιμέντου, καθώς το υλικό χαμηλότερης ποιότητας μπορεί να αποδειχτεί βλαβερό για το περιβάλλον και την υγεία μας. Υπάρχουν εφαρμογές όπου διάφορα πρόσθετα υλικά βελτιώνουν τις θερμομονωτικές και ηχομονωτικές του ικανότητες, αυτά όμως μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την υγεία.
Τούβλο: Σαν φυσικό υλικό, το τούβλο αναπνέει, είναι σχετικά πιο ελαφρύ από το μπετόν και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο. Λόγω της σύστασης του, το τούβλο θεωρείται οικολογικό προϊόν και δεν έχει επικίνδυνα παράγωγα. Δεν είναι δύσκαμ-πτο και ανταποκρίνεται θετικά στις σεισμικές δονήσεις. Στη βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ θεωρείται από τα πιο κοινά εξωτερικά υλικά για κτίρια.
Παρότι δε χρησιμοποιείται μόνο σε τετράγωνες κατασκευές, το τούβλο χαρακτηρίζεται από έλλειψη πλαστικότητας και δεν ενδείκνυται για περίπλοκες κατασκευές.
Πέτρα: Επειδή η πέτρα βγαίνει καθαρή από τη φύση, στη χώρα μας θεωρείται το ιδανικό υλικό για την κατασκευή «εξοχικών» σπιτιών.
Η ποιότητά της διαφέρει από τόπο σε τόπο και είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς καλά τις ιδιαιτερότητες του πετρώματος που θα χρησιμοποιήσει πριν ξεκινήσει μια λιθοκατασκευή. Τα πυριγενή πετρώματα (γρανίτες) είναι τα πιο ανθεκτικά, ενώ οι ασβεστόλιθοι λιγότερο.
Η πέτρα είναι υλικό μεγάλης θερμικής μάζας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παθητικά συστήματα δροσισμού και θέρμανσης. Αυτό συμφέρει τόσο εκεί που επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και στα πιο ήπια κλίματα.
Σύγχρονες κατασκευές συνδυάζουν στοιχεία πέτρινου κτιρίου με άλλα συστήματα και υλικά, όπως οριζόντια διαζώματα από οπλισμένο μπετόν και διπλούς τοίχους, όπου το εσωτερικό μέρος μπορεί να είναι χτισμένο από τούβλο, τσιμεντόλιθο, τσιμεντοσανίδα κτλ. Οι μεικτοί αυτοί τρόποι κατασκευής προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες στη διαμόρφωση των όγκων. Για την τελική επιφάνεια του σπιτιού υπάρχουν αρκετές επιλογές, ανάλογα με τις επιθυμίες σας. Όπως αναφέραμε, το τούβλο, το μπετόν και η πέτρα μπορούν να αποτελέσουν και διακοσμητικά στοιχεία ενός κτιρίου και να παραμείνουν εμφανή. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή των υλικών θα είναι εστιασμένη στη συγκεκριμένη χρήση, ενώ η τοποθέτηση και οι λύσεις θερμομόνωσης θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτά τα υλικά. Αν επιθυμείτε μια λεία επιφάνεια με χρώμα, θα σοβατίσετε τους εξωτερικούς τοίχους και στη συνέχεια θα τους βάψετε με ειδικές μπογιές για εξωτερική χρήση που επιτρέπουν, όμως, στο κέλυφος να αναπνέει. Εναλλακτικά, θα χρησιμοποιήσετε έτοιμο, έγχρωμο σοβά που σε βάθος χρόνου θέλει λιγότερη συντήρηση. Αρκετές εταιρείες θερμομόνωσης συνεργάζονται με εταιρείες χρωμάτων και προσφέρουν έτοιμες λύσεις εξωτερικής μόνωσης μαζί με σοβά.
Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά υλικά για την κατασκευή του κελύφους, αυτό που όμως πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη είναι το πώς να πετύχει η θερμική άνεση στο εξωτερικό του κτιρίου, η απομάκρυνση της υγρασίας και η ελκυστική εξωτερική εμφάνισή του.
 ΜΟΝΩΣΗ
Χωρίς τη σωστή μόνωση τα κτίρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υγρασίας, μεγάλες απώλειες θερμικής ενέργειας και ηχορύπανση. Δυστυχώς στην Ελλάδα πριν από τη δεκαετία του 1980 δεν υπήρχε νομοθεσία που να υποχρεώνει τη μόνωση, με συνέπεια τα παλαιότερα κτίρια να αντιμετωπίζουν σημαντικές φθορές και απώλειες.
Θερμομόνωση: Η θερμομόνωση είναι απαραίτητη για να διατηρείται η κατάλληλη θερμοκρασία σε ένα κτίριο, αλλά συγχρόνως προστατεύει και τα δομικά υλικά από τη φθορά. Η σωστή θερμομόνωση πρέπει να τοποθετείται σε όλα τα ζωτικά σημεία του κτιρίου: στη στέγη, στους εξωτερικούς τοίχους, στα εσωτερικά τοιχώματα, στα πατώματα και τις οροφές.
Τα σημεία της τοποθέτησης, το πάχος και ο τύπος της καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, όπως ο προσανατολισμός του κτιρίου, αν βρίσκεται στην ύπαιθρο, πόσο εκτεθειμένο είναι στον αέρα και τον ήλιο, το μέγεθος και την τοποθεσία των ανοιγμάτων. Η θερμομόνωση της τοιχοποιίας είναι προτιμότερο να μπαίνει εξωτερικά, εφαρμόζεται όμως και εσωτερικά ή στο διάκενο του πυρήνα του τοίχου.
Υγρομόνωση ή στεγάνωση: Σημαντικό κομμάτι της μόνωσης ενός κτιρίου αφορά τη στεγάνωση ή αλλιώς την υγρομόνωσή του. Αν δεν είναι προστατευμένο από την υγρασία, οι πιθανότητες γήρανσης αυξάνονται και η διάρκεια ζωής του μικραίνει σημαντικά, ενώ τα δομικά υλικά και οι θερμομονώσεις καταστρέφονται. Τα στεγανωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλτικές μεμβράνες, ασφαλτόπανα, ασφαλτικά βερνίκια ή γαλακτώματα κ.ά. Η επιλογή και η τοποθέτησή τους εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, την κατασκευή (τι υλικό, σε ποιο σημείο κτλ.), τις διαστάσεις του χώρου, το υπόστρωμα κ.ά.
Το υπόγειο όπως και η στέγη ή το δώμα είναι τα πιο εκτεθειμένα και επιρρεπή σε φθορές και υγρασίες σημεία του κτιρίου. Οι τοίχοι που βρίσκονται κάτω από το έδαφος της γης, όπως και τα ισόγεια δάπεδα, απορροφούν όλη την υγρασία από το χώμα. Στα κτίρια που δεν έχουν υπόγειο, τα στεγανωτικά υλικά πρέπει να φτάνουν μέχρι και 30 εκ. πάνω από τη στάθμη του εδάφους, ενώ σε αυτά με υπόγειο, οι τοίχοι υγρομονώνονται σε δύο επίπεδα, 15 εκ. πάνω από την πλάκα και 30 εκ. πάνω από τη στάθμη του εδάφους.
Ηχομόνωση: Ορισμένες ιδιότητες των δομικών στοιχείων ενός κτιρίου που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης του ήχου είναι: το βάρος και η μάζα ή η ύπαρξη διάκενου μεταξύ των τοίχων. Οι αρμοί στα κουφώματα, οι κλειδαρότρυπες κτλ. αφήνουν τους θορύβους να εισχωρήσουν.
Οι συμπαγείς τοίχοι από μπετόν ή τούβλο έχουν σχετικά καλή απορροφητικότητα, αλλά χρειάζονται ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίζεται σωστά η διαπερατότητα του ήχου. Επίσης, πρέπει να μονώνονται τα εσωτερικά διαχωριστικά και τα δάπεδα. Στις ενώσεις των τοίχων και των δαπέδων όπου έχει μπει επένδυση, σημαντικό είναι να τοποθετούνται ελαστικά φύλλα ή/και ελαστικές βάσεις ώστε να απορροφώνται οι κτυπογενείς θόρυβοι.
ΣΤΕΓΗ
Ο σωστός σχεδιασμός της στέγης είναι βασική απαίτηση μιας κατοικίας. Το σχήμα και τα υλικά της προδιαγράφουν τους υποκείμενους όγκους και καθορίζουν την εσωτερική διαμόρφωση του κτιρίου. Σήμερα, χρησιμοποιούνται κατά κανόνα οι επικλινείς στέγες ή τα δώματα - ανάλογα με τις ιδιομορφίες ή τις προδιαγραφές της κάθε περιοχής (κλίμα, παράδοση, υλικά).
Όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση στη στέγη τόσο πιο γρήγορα θα φεύγει το νερό και το χιόνι. Βέβαια, σε περιοχές με πολύ αέρα, ο υπολογισμός και η κατεύθυνση της κλίσης θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγεται η αντίστροφη ροή των όμβριων υδάτων που μπορεί να προκαλέσουν πλήθος προβλημάτων.
Εκτός από τους κλιματολογικούς παράγοντες, την κλίση μιας στέγης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το υλικό επικάλυψής της. Για παράδειγμα, χρειά-ζεται κλίση 15-20% για τα κυματοειδή φύλλα, 22-35% για τα βυζαντινά κεραμίδια και 40% για τα πτυχωτά κεραμίδια. Στην Ελλάδα, η πιο συνηθισμένη κλίση είναι 40%. Η κατασκευή της στέγης μπορεί να γίνει από ξύλο, μέταλλο ή σκυρόδεμα (μπετόν), με το τελευταίο να παρουσιάζει ευρύτερη ζήτηση λόγω της μεγαλύτερης αντοχής του στις φορτίσεις. Η ξύλινη στέγη προκρίνεται για αισθητικούς λόγους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που θέλουμε να αποτελεί και διακοσμητικό στοιχείο μιας κατοικίας. Το ξύλο είναι πολύ πιο ζεστό υλικό και συνδυάζεται με μια παραδοσιακή προσέγγιση της κατασκευής.
Είναι σημαντικό κατά τη σχεδίαση/κατασκευή της στέγης να δίνεται έμφαση στις λεπτομέρειες των ενώσεων ώστε να αποφευχθούν απώλειες θέρμανσης και στεγανότητας που ενδεχομένως να προκαλέσουν δυσλειτουργία και γενικότερη φθορά των υλικών ενός σπιτιού.
Τα δώματα θεωρούνται η επικρατέστερη παραδοσιακή μορφή στέγης στο μεγαλύτερο αριθμό των νησιώτικων οικισμών, κυρίως του νοτίου Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Σε γενικές γραμμές είναι οικονομικότερα από τις επικλινείς στέγες, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό της απορροής των όμβριων υδάτων. Επίσης, πρωταρχικό μέλημα για κάθε στέγη είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης και η στεγανοποίησή της, καθώς οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται από το πάνω μέρος των κτιρίων.
ΣΚΙΑΣΤΡΑ
Τα σκίαστρα αποτελούν σημαντικό κομμάτι του κελύφους ενός κτιρίου καθώς συμβάλλουν στην αισθητική του επηρεάζοντας συγχρόνως και τη θερμική του λειτουργία. Ελέγχουν την ποσότητα του φωτός και συνεπώς της ζέστης που εισδύει στο εσωτερικό του σπιτιού.
7. Κουφώματα
Η δημιουργία μιας υγιούς ατμόσφαιρας στο εσωτερικό ενός κτιρίου συνδέεται άμεσα με την καλή ακουστική, τη θερμική άνεση και το φυσικό φωτισμό και αερισμό του, παράγοντες που σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται από το είδος και την ποιότητα των κουφωμάτων που θα επιλεγούν.
Παραδοσιακά, τα κουφώματα ήταν ξύλινα. Καθώς η τεχνολογία εξελίχτηκε στον 20ό αιώνα, άλλα υλικά εμφανίστηκαν τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά. Σήμερα τα κουφώματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τα ξύλινα, τα μεταλλικά και τα πλαστικά.
ΞΥΛΙΝΑ κουφώματα
Η χρήση του ξύλου δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς. Τεχνικά, έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως την εύκολη επεξεργασία και την καλή θερμομονωτική και ηχομονωτική του ικανότητα. Ομως, ως φυσικό υλικό και κατ’ επέκταση «ζωντανό», επηρεάζεται εύκολα από την υγρασία που μπορεί να καταλήξει σε διάβρωση και στρέβλωση των δομικών στοιχείων. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει το ξύλο να έχει ψηθεί/ξηρανθεί σωστά και να συνοδεύεται από την κατάλληλη εγγύηση του προμηθευτή.
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ κουφώματα
Τα κουφώματα αλουμινίου είναι πολύ διαδεδομένα. Λόγω των ιδιοτήτων του αλουμινίου ως εύπλαστου υλικού, προσφέρεται για την κατασκευή κουφωμάτων παρέχοντας μεγάλη ευελιξία στις εφαρμογές. Είναι ελαφρύ, έχει καλύτερη προσαρμογή και λειτουργικότητα, μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης. Από μόνο του δε φημίζεται για τις θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητές του, αλλά σε συνδυασμό με άλλα σύνθετα υλικά, τόσο περιφερειακά όσο και εσωτερικά, μπορεί να συνθέσει ένα αποτελεσματικό σύστημα. Τα προφίλ με θερμοδιακοπή βελτιώνουν τις θερμομονωτικές ιδιότητες συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ κουφώματα (PVC)
Τα πιο σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων σήμερα είναι τα συνθετικά (PVC) ή πλαστικά. Έχουν χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, που σημαίνει ότι προσφέρουν καλή θερμομόνωση, είναι απόλυτα στεγανά, αθόρυβα και παρέχουν ηχοπροστασία. Στα μειονεκτήματα του PVC μπορούμε να αναφέρουμε ότι δεν είναι καθόλου φιλικό προς το περιβάλλον, δεν είναι βιοδιασπώμενο και σε περίπτωση φωτιάς εκπέμπει επικίνδυνους τοξικούς ρύπους για την υγεία του ανθρώπου.
ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ
Σημαντικό στοιχείο του συστήματος του κουφώματος είναι βεβαίως οι υαλοπίνακες, οι οποίοι τελειοποιούν και αυξάνουν ή μειώνουν αναλόγως την καλή λειτουργία του. Τα διπλά ή τριπλά τζάμια low-e χρησιμοποιούνται συστηματικά για τη μόνωση ενός χώρου. Το πάχος του υαλοπίνακα κυμαίνεται από 3 ως 6 χιλ., ενώ ανάλογα με τις απαιτήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μεγαλύτερο. Το κενό μεταξύ των τζαμιών είναι συνήθως 6 έως 24 χιλ.
8. Επιλογή θερμαντικού συστήματος
Το σύστημα θέρμανσης σε μια κατοικία αποφασίζεται από την αρχή της μελέτης καθώς αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι του συνόλου της λειτουργίας του. Σήμερα που το πετρέλαιο έχει ακριβύνει και οι κλιματικές αλλαγές είναι πλέον ορατές, αρχίζει να επικρατεί η τάση του να ξεφύγουμε από τη συμβατική θέρμανση και να εγκαταστήσουμε συστήματα φιλικότερα προς το περιβάλλον που εξοικονομούν ενέργεια και εκπέμπουν την ελάχιστη τιμή διοξειδίου του άνθρακα.
Ανεξάρτητα από το είδος του καυσίμου που χρησιμοποιούμε, οι τρόποι μεταφοράς της ζέστης στους χώρους του σπιτιού παραμένουν κατά κανόνα οι ίδιοι: μέσω του νερού που περνάει είτε από θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) και από αυτά εκπέμπεται στους χώρους, είτε μέσω ελαστικών σωληνώσεων που περνάνε από το δάπεδο (ενδοδαπέδια θέρμανση). Σε άλλα συστήματα, ο αέρας λειτουργεί ως μέσο μεταβίβασης της θερμότητας. Εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εναλλακτικές μορφές καυσίμων προσφέρουν η γεωθερμία και οι ηλιακοί συλλέκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ψύξη, όπως επίσης η βιομάζα και τα συστήματα ηλεκτρικής θέρμανσης.
9. Δάπεδα
Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τα δάπεδα του σπιτιού θα δώσουν το στίγμα κάθε χώρου, δημιουργώντας και την ανάλογη ατμόσφαιρα. Κάποια ωφέλιμα ερωτήματα ως προς την επιλογή τους είναι τα ακόλουθα: Είναι φιλικά προς το περιβάλλον; Ποια είναι η συμπεριφορά τους, εσωτερικά και εξωτερικά, στις κλιματικές εναλλαγές; Είναι εύκολα ή δύσκολα στο καθάρισμα; Πόσο ανθεκτικά είναι;
Είναι θερμά ή κρύα σαν υλικά; Σκληρά ή μαλακά; Αντανακλούν τους ήχους; Απορροφούν τους κραδασμούς; Πόσο κοστίζουν; Πώς «γερνούν»; Πώς τοποθετούνται; Υπάρχουν μάστορες που αναλαμβάνουν την τοποθέτησή τους;
Μερικά από πιο συνηθισμένα υλικά περιγράφονται παρακάτω.
ΞΥΛΟ, ΛΑΜΙΝΕΪΤ Laminate ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ
Η πιο διαδεδομένη επιλογή για δάπεδα σπιτιών είναι το ξύλο. Είναι θερμό και κομψό υλικό που προέρχεται από τη φύση και χαρίζει ζεστασιά στο χώρο.
Τα λάμινεϊτ είναι συνθετικά δάπεδα με την εμφάνιση του ξύλου. Η πάνω στρώση αποτελείται από ένα διάφανο, συνήθως ακρυλικό ρετσίνι (melamine resin) που κάνει το λάμινεϊτ ανθεκτικό και προστατεύει τη φωτογραφική μεμβράνη που δίνει στο δάπεδο την εικόνα του ξύλου. Είναι φτηνότερο από το πραγματικό ξύλο καθώς είναι συνθετικό, υπάρχει όμως μεγάλη γκάμα ποιοτήτων. Αλλα παράγωγα που χρησιμοποιούνται αντί για ξύλο είναι ο φελλός και το μπαμπού.
ΜΑΡΜΑΡΟ, ΓΡΑΝΙΤΗΣ, ΛΙΘΙΝΕΣ ΠΛΑΚΕΣ
Το μάρμαρο και οι γρανίτες είναι πλούσια σε χρώματα και σχέδια που έχει δημιουργήσει η ίδια η φύση. Το μάρμαρο είναι σκληρό, ενώ το χαρακτηριστικό που μας κάνει να το προτιμούμε είναι ότι η δομή του προσδίδει μια επιπλέον φωτεινότητα στο πέτρωμα. Ο γρανίτης είναι υλικό πολύ σκληρό, ανθεκτικό και εύκολο στη συντήρηση. Η μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και σχεδίων καθώς και η «ικανότητά» τους να ταιριάζουν σε κάθε χώρο τα έχουν κάνει πολύ δημοφιλή στην αγορά. Επειδή, όμως, είναι και τα δύο σκληρά, δεν ενδείκνυνται για χώρους «ζεστούς».
Οι σχιστόπλακες βρίσκονται εύκολα στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται κυρίως για αυλές, μπαλκόνια και γενικότερα για εξωτερικούς χώρους. Σαν υλικό, ο σχιστόλιθος δε διαθέτει την ανθεκτικότητα του μαρμάρου ή του γρανίτη, είναι όμως πιο ζεστός και πιο οικονομικός. Το χρώμα και η υφή του ταιριάζουν πολύ στη γήινη αισθητική του ελληνικού τοπίου.
Όλα τα υλικά που προέρχονται από την πέτρα πρέπει να έχουν περαστεί με ειδικά διαποτιστικά βερνίκια (sealers) ώστε να μη λεκιάζουν.
 ΠΛΑΚΑΚΙΑ Η ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ
Η τεράστια ποικιλία τους μας δίνει πια πολλές επιλογές στις επιστρώσεις των χώρων. Υπάρχουν πλάκες μεγάλων διαστάσεων (1x1μ.) που χρησιμοποιούνται σε μεγάλους χώρους και μοιάζουν με φυσικά πετρώματα, ενώ υπάρχουν και πολύ μικρά ψηφιδωτά πλακίδια.
ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ
Εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια ως εναλλακτική λύση στις υπόλοιπες μεθόδους και στα υλικά επίστρωσης δαπέδων. Έχει μεγάλη θερμική μάζα και γι' αυτό ενδείκνυται για χώρους με μεγάλα ανοίγματα προς το νότο. Το φυσικό χρώμα του υλικού είναι το καφέ-γκρι του τσιμέντου/μπετόν, αλλά επιδέχεται ποικίλες χρωματικές προσμείξεις.
10. Εσωτερικοί τοίχοι
Τα εσωτερικά χωρίσματα χαρίζουν τον τελικό χαρακτήρα στο σπίτι. Οι επικαλύψεις τους, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, αλλά και ο τρόπος κατασκευής τους υποβάλλουν τη συνολική αίσθηση των δωματίων. Η χρήση ηχομονώσεων καθώς και επιφανειών, όπως υαλότουβλα, συμπαγή τούβλα, ξύλινες και μεταλλικές επικαλύψεις, είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τους εσωτερικούς τοίχους.
Όταν τελικά αποφασίσετε την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του σπιτιού σας, μένει να συμφωνήσετε με τον αρχιτέκτονα στον τρόπο που θα παρακολουθούνται τα διάφορα στάδια ανέγερσής του. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας εργολάβος ή εργοδηγός που θα συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα και θα βρίσκεται συνεχώς στην οικοδομή για να ελέγχει τα συνεργεία. Έτσι, μπορεί το κτίριο να στοιχίσει έως και 15% περισσότερο, θα είστε όμως σίγουροι για το αποτέλεσμα και θα γλιτώσετε από πολλούς μπελάδες που σίγουρα θα αποκτούσατε αν οι ίδιοι είχατε την επίβλεψη του κτιρίου.
Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία και την υπομονή σας και να γνωρίζετε πως η οικοδομή θα τελειώσει κάποια στιγμή παρά τις όποιες καθυστερήσεις στα χτισίματα και τις αλλαγές που σίγουρα θα προκύψουν σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.
  
Oι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται ότι κάποια στιγμή θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Θεωρούν ως την πλέον ενδεδειγμένη ενέργεια το να πάψουν να σπαταλούν τα χρήματά τους σε ενοίκια και να επενδύσουν σε κάτι που έχει χειροπιαστή αξία, εξασφαλίζοντας έτσι το μέλλον τόσο το δικό τους όσο και των παιδιών τους. Μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει σοβαρή σκέψη και ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα λάθη δύσκολα διορθώνονται εκ των υστέρων.

  Μελίνα Ξένου.


Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Κέλυφος κτιρίου, τι πρεπει να γνωριζεται για την θερμοπροσοψη

Όλες οι πληροφορίες για την θερμοπρόσοψη.
Οι φωτογραφίες που βλέπεται είναι από έργο μας στα δυτικά προάστια. 


Γιατί πρέπει να κάνω κέλυφος στο κτίριο η στο σπίτι μου; Η σωστή θερμομόνωση του κτιρίου, προσφέρει σε όσους κατοικούν στο κτίριο πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καθώς εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του καθ' όλη τη διάρκεια του έτους άρα και σε όλες τις εποχές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποφεύγονται οι μεταβολές θερμοκρασίας, το κέρδος είναι άμεσο και στην τσέπη μας αλλά και σε ποιότητα ζωής – διαβίωσης, με δύο λόγια έχουμε μικρότερη κατανάλωση πετρελαίου το χειμώνα και ηλεκτρικού ρεύματος για τα κλιματιστικά μηχανήματα το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει το φαινόμενο συμπύκνωσης υδρατμών και δημιουργίας μούχλας. 

Υπάρχουν κανονισμοί που καθιστούν τη θερμομόνωση υποχρεωτική; Από τις 4 Ιανουαρίου του 2006, όλα τα κράτη μέλη της Ε. Ε και κατά συνέπεια και στην χώρα μας, όλα τα κράτη μέλη λοιπόν είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν με την οδηγία του  2002/91/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2002 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλα τα κτίρια θα αποκτήσουν μια «ενεργειακή ταυτότητα» και θα λάβουν ενεργειακή πιστοποίηση, η οποία θα συνδέεται άμεσα και με την αντικειμενική και την εμπορική τους αξία. Είναι πλέον σαφές ότι η θερμομόνωση και των υφιστάμενων κτιρίων καθίσταται υποχρεωτική. 


Γιατί να προτιμήσω πιστοποιημένο σύστημα; Απλά γιατί ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης πρέπει να έχει σαν βάση τις απαιτήσεις του ETAG004 και βέβαια να φέρει εγγύηση. 

Πώς είμαι σίγουρος ότι η εφαρμογή του συστήματος θα γίνει σωστά; Η εφαρμογή του συστήματος γίνεται πάντα από εκπαιδευμένα συνεργεία τα οποία έχουν παρακολουθήσει ειδικά θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια, με σκοπό την εξειδίκευσή τους στην εξωτερική θερμομόνωση, οι εταιρίες έχουν φροντίσει να τηρούν προδιαγραφές και άλλα πολλά που απατούνται για το σωστό αποτέλεσμα.  
Είναι καλό να μονωθεί ένα μόνο τμήμα το κτιρίου; Η θερμομόνωση θα γίνει σωστά αν μονωθεί ολόκληρο το κτίριο και όχι ένα μόνο μέρος του. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν υπάρχουν τοίχοι χωρίς μόνωση , δημιουργούνται θερμογέφυρες, με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση υδρατμών στην επιφάνεια των δομικών στοιχείων και βέβαια την εμφάνιση μούχλας. 

Πόσο είναι το συνολικό πάχος του συστήματος; Το μέγιστο συνολικό πάχος του συστήματος με πάχος θερμομονωτικού είναι από 5cm έως 6cm και με το πάχος του θερμομονωτικού να είναι από 3cm έως 4cm.

Πώς γίνεται το επίχρισμα εξωτερικά του κτιρίου; Με τη χρήση των έγχρωμων ρητινούχων, ελαστικών σοβάδων του ίδιου συστήματος οι οποίοι και είναι υδατοαπωθητικά , το κτίριο σας αποκτά νέα όψη, καθώς υπάρχει η δυνατότητα επιλογής για λεία ή αδρή τελική επιφάνεια καθώς και πολλές έτοιμες αποχρώσεις. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης αποχρώσεων ειδικού ελαστικού χρώματος που μπορούν να εφαρμοστούν επάνω στο λευκό σοβά. Επιπλέον είναι δυνατή και η χρήση έτοιμων διακοσμητικών προφίλ από εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη, προσφέροντας μια διαφορετική, καλαίσθητη εμφάνιση. 

Ποια είναι τα στάδια εφαρμογής του συστήματος;
Τα ενδεικτικά στάδια εφαρμογής του συστήματος είναι τα ακόλουθα:
πρωτίστως πραγματοποιείται οπτικός και μηχανικός έλεγχος και επισκευές όπου απαιτούνται, κατόπιν γίνεται εφαρμογή θερμομονωτικού με χρήση ειδικής κόλλας, ακολουθεί η τοποθέτηση βυσμάτων και οπλισμένης στρώσης κόλλας, αμέσως μετά γίνεται η εφαρμογή του τελικού χρωματικού σοβά.

 
Το τελικό αποτέλεσμα: είναι σήμερα η καλύτερη επιλογή για μια κατασκευή και το τελικό αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό, τόσο στο επίπεδο μόνωσης μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας - μεγιστοποίηση εσωτερικών χώρων - ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης - διάρκεια ζωής δομικών στοιχείων, όσο και στη τελική όψη των κτιρίων, επιπλέον έχουμε ελευθερία σχεδίασης και διατήρηση αποτελέσματος για πάρα πολλά χρόνια.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ:
Το σύστημα θερμοπρόσοψης έχει αναδειχτεί και επικροτηθεί από όλους τους μεγάλους αρχιτέκτονες  για 2 σημαντικούς λόγους.
Η μοναδικότητα, η ομορφιά και η ακεραιότητα του συστήματος  συναντά την καλλιτεχνική και δημιουργική τους πλευρά.
Μειώνει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος συντήρησης μιας κατασκευής για πολλά χρόνια.

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Πέτρινα σπίτια, τι πρέπει να προσέξουμε;

Τι πρέπει να προσέξουμε  στην κατασκευή κατοικίας σε ορεινή περιοχή;

Είναι κοινή παραδοχή από το μεγαλύτερο πληθυσμό της υδρογείου, ότι τα κτίρια που είναι φτιαγμένα από πέτρα αποτελούν διαχρονικές κατασκευές. Η πέτρα ως υλικό κατασκευής συμβολίζει την ασφάλεια, την σταθερότητα και για πάρα πολλούς ανθρώπους (και όχι μόνο στην χώρα μας) παραμένει κυρίαρχη επιλογή κατοικίας όταν το επιτρέψουν τουλάχιστον οι όποιες οικονομικές η άλλες συνθήκες.

Τα πέτρινα σπίτια, φτιαγμένα από υλικά με ξύλο και φυσική πέτρα, πριν προβείτε όμως σε κάποια αγορά, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της κατοικίας προκειμένου να γλιτώσετε από τυχόν προβλήματα στο μέλλον. Για παράδειγμα, τα υδραυλικά πρέπει να αντέχουν όταν παγώνουν τα νερά ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η μόνωση και η θέρμανση της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει για τα εξωτερικά κουφώματα και τα δάπεδα, καθώς σε αυτά εμφανίζονται, συνήθως, τα περισσότερα προβλήματα.
Στην αγορά κατοικίας (ή και οικοπέδου) πρέπει να υπολογίσετε και την πρόσβαση που θα έχει τον χειμώνα. Αυτό γιατί αν, για παράδειγμα, η κατοικία είναι σε απόσταση 300 τ.μ. από τον κεντρικό δρόμο τότε μπορεί να χρειαστείτε εκσκαφέα προκειμένου να έχετε πρόσβαση κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν κλείνουν δηλαδή οι δρόμοι από το χιόνι. Προτιμήστε λοιπόν κατοικία που να βρίσκεται επί κεντρικού δρόμου ή πάρα πολύ κοντά σε αυτόν ώστε να έχετε εξασφαλισμένη τη βοήθεια της κρατικής μηχανής.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στην ύπαρξη αποχετευτικού δικτύου αλλά και στις συνδέσεις με τα τοπικά δίκτυα ύδρευσης. Καλό θα είναι να υπάρχει ιδιωτική δεξαμενή νερού προκειμένου να αντιμετωπίζονται εύκολα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο τοπικό δίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση, ερευνήστε καλά την αγορά και δείτε έργα των κατασκευαστών προκειμένου να επιλέξετε σωστά.

Δείτε περισσότερα  Ε Δ Ω

 www.dimiourgontexnima.gr

Κατασκευη νεου σπιτιου, ο ορισμος των λέξεων που αφορούν τις κατασκευές σπιτιών

www.dimiourgontexnima.gr

Δείτε τον ορισμό λέξεων που αφορούν κατασκευές- έννοιες κ.α.
Εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο οικισμού ή σχέδιο πόλης ή πολεοδομικό σχέδιο ή πολεοδομική μελέτη είναι το διάγραμμα με τον τυχόν ειδικό πολεοδομικό κανονισμό που έχει εγκριθεί σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και καθορίζει τους ειδικούς όρους δόμησης, τους κοινόχρηστους και δομήσιμους χώρους και τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε τμήμα ή ζώνη του οικισμού.
Κοινόχρηστοι χώροι είναι οι κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση και γενικά οι προοριζόμενοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι, που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιοδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.
Κοινωφελείς χώροι είναι οι χώροι του οικισμού που, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, προορίζονται για την ανέγερση κατασκευών κοινής ωφέλειας.
Δρόμοι είναι οι κοινόχρηστες εκτάσεις, που εξυπηρετούν  κυρίως τις ανάγκες κυκλοφορίας.
Πεζόδρομοι είναι οι δρόμοι, που προορίζονται κυρίως για την εξυπηρέτηση των πεζών.
Πλάτος δρόμου σε κάθε σημείο του άξονά του είναι το μεταξύ των ρυμοτομικών γραμμών μήκος της καθέτου στον άξονα στο  σημείο αυτό.
Οικοδομικό τετράγωνο είναι κάθε δομήσιμη ενιαία έκταση, που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή  μέσα στα όρια οικισμού και περιβάλλεται από κοινόχρηστους  χώρους.
Όρια οικοδομικού τετραγώνου είναι οι οριακές γραμμές που το χωρίζουν από τους κοινόχρηστους χώρους.
Ρυμοτομική γραμμή είναι εκείνη που ορίζεται από το  ρυμοτομικό σχέδιο και χωρίζει οικοδομικό τετράγωνο ή γήπεδο από  κοινόχρηστο χώρο του οικισμού.     Οικοδομική γραμμή ή γραμμή δόμησης είναι το όριο οικοδομικού τετραγώνου που ορίζεται από το ρυμοτομικό σχέδιο προς την πλευρά του κοινόχρηστου χώρου, έως το οποίο επιτρέπεται  η δόμηση.
Οικόπεδο είναι κάθε γήπεδο, που βρίσκεται μέσα στο  εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο.
Κοινής χρήσης χώροι του κτιρίου και του οικοπέδου είναι  οι χώροι, που προορίζονται για χρήση από όλους του ενοίκους του  κτιρίου.
Υπόγειο είναι όροφος ή τμήμα ορόφου, του οποίου η οροφή  βρίσκεται έως 1,50 μ. ψηλότερα από την οριστική στάθμη του  εδάφους.
Κάλυψη του οικοπέδου είναι η επιφάνεια που περιβάλλεται από τις προβολές των περιγραμμάτων όλων των κτιρίων του οικοπέδου πάνω σε οριζόντιο επίπεδο.
Ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου είναι ο λόγος της μέγιστης επιφάνειας που επιτρέπεται να καλυφθεί προς τη συνολική  επιφάνεια του οικοπέδου.
Συντελεστής δόμησης (σ.δ.) είναι ο αριθμός, ο οποίος,  πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου, δίνει τη  συνολική επιφάνεια όλων των ορόφων των κτιρίων που μπορούν να  κατασκευαστούν στο οικόπεδο, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων.
Εξώστης είναι η οριζόντια προεξοχή της πλάκας του δαπέδου ορόφου ή δώματος, η οποία προβάλλει, με ή χωρίς τη χρήση δοκών, πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση και την προσωρινή παραμονή ανθρώπων 

www.dimiourgontexnima.gr 

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

αναπαλαίωση η ανακατασκευή πέτρινου σπιτιού; τι θα πρέπει να προσέξετε.


Τι πρέπει να προσέξουμε  στην κατασκευή κατοικίας σε ορεινή περιοχή; 

Τα πέτρινα σπίτια, φτιαγμένα από υλικά με ξύλο και φυσική πέτρα, πριν προβείτε όμως σε κάποια αγορά, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της κατοικίας προκειμένου να γλιτώσετε από τυχόν προβλήματα στο μέλλον. Για παράδειγμα, τα υδραυλικά πρέπει να αντέχουν όταν παγώνουν τα νερά ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η μόνωση και η θέρμανση της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει για τα εξωτερικά κουφώματα και τα δάπεδα, καθώς σε αυτά εμφανίζονται, συνήθως, τα περισσότερα προβλήματα.

Στην αγορά κατοικίας (ή και του οικοπέδου που θα θέλατε να χτίσετε ένα πέτρινο σπίτι) πρέπει να υπολογίσετε πριν την αγορά του την πρόσβαση που θα έχει τον χειμώνα. Αυτό γιατί αν για παράδειγμα, η κατοικία είναι σε απόσταση π. χ. 300 τ.μ. από τον κεντρικό δρόμο τότε μπορεί να χρειαστείτε εκσκαφέα προκειμένου να έχετε πρόσβαση κατά τη διάρκεια ενός βαρύ χειμώνα, όταν κλείνουν δηλαδή οι δρόμοι από το χιόνι. Προτιμήστε λοιπόν κατοικία που να βρίσκεται επί κεντρικού δρόμου ή πάρα πολύ κοντά σε αυτόν ώστε να έχετε εξασφαλισμένη τη βοήθεια της κρατικής μηχανής.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στην ύπαρξη αποχετευτικού δικτύου αλλά και στις συνδέσεις με τα τοπικά δίκτυα ύδρευσης. Καλό θα είναι να υπάρχει ιδιωτική δεξαμενή νερού προκειμένου να αντιμετωπίζονται εύκολα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο τοπικό δίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση, ερευνήστε καλά την αγορά και δείτε έργα των κατασκευαστών προκειμένου να επιλέξετε σωστά τον εργολάβο η το τεχνικό γραφείο που θα εμπιστευτείτε.

Η αναπαλαίωση πέτρινου σπιτιού είναι μια εργασία που στηρίζεται στην πείρα και στη γνώση.

Οι εργασίες αναπαλαίωσης σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι πρέπει να γίνονται πάντοτε με σειρά προτεραιότητας. Οι τεχνικοί παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς επίσης και ο χρόνος που πρέπει να περάσει από το ένα στάδιο της εργασίας στο άλλο. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνονται από έμπειρους μηχανικούς η εργοδηγούς τεχνικών έργων οι οποίοι και θα παρακολουθούν το έργο σε όλα τα στάδια εξέλιξης. 

Παρακάτω θα αναφέρουμε ορισμένα στάδια από τα οποία πρέπει να περάσει η αναπαλαίωση ενός πέτρινου κτιρίου.

Πρώτα απ’ όλα ελέγχουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το κτίριο, π.χ. αν υπάρχουν κενά στους τοίχους, αν χρειάζεται συντήρηση εξωτερικά ή ενίσχυση διαφόρων σημείων όπου το κτίριο έχει υποστεί ζημιές. 
Οι τοίχοι μπορούν να καθαριστούν με διάφορες μεθόδους, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, π.χ. με αμμοβολή, αν έχει προχωρήσει η διάβρωση.
Προσέχουμε το χρόνο που χτυπάμε και τι ποσότητα άμμου έχουμε βάλει στο μηχάνημα για να μην προκαλέσουμε περισσότερη ζημιά. Στη συνέχεια πλένουμε τους τοίχους με προσοχή αφήνοντάς τους να στεγνώσουν.
Έπειτα περνάμε στο στάδιο της αρμολόγησης χρησιμοποιώντας. ειδική λάσπη και μονωτικά υλικά, όπως ρητίνες, καινούριο επίχρισμα κτλ. Απομακρύνουμε πρώτα όλα τα φθαρμένα υλικά από το σπίτι, όπως παλιά ξύλα πάνω από τα παράθυρα, πελέκια πάνω από πόρτες κτλ. Αντικαθιστούμε τις ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις με καινούριες και πραγματοποιούμε τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις (ύδρευση-ηλεκτρικά) με μεγάλη προσοχή.
Τέλος ενισχύουμε τους τοίχους που έχουν ανοίγματα με διάφορες τεχνικές. Αφού έχουν γίνει όλα τα παραπάνω, τελειώνουμε την αρμολόγηση των τοίχων πάλι με ειδικά υλικά και με τον κατάλληλο χρόνο κατεργασίας ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Θυμηθείτε η ανακατασκευή σε πέτρινα κτίσματα χρειάζεται πραγματική γνώση.

Βίντεο από έργα μας μπορείτε να δείτε Ε Δ Ω.  


Στην ανά κατασκευή του παλαιού πέτρινου που βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες η πέτρα αποτελεί πλήρη φέροντα οργανισμό, αυτό σημαίνει ότι τα φορτία της κατασκευής καθ ολοκληρία στηρίζονται στους τοίχους από πέτρα και σε όλη σχεδόν την περίμετρο.