Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ανακαινιση και τζακι, τζακι ενεργειακο, τζακι με πυροτουβλα, πληροφορίες

ΤΖΑΚΙ, τζάκι με πυρότουβλα, μαντεμένιο τζάκι, ενεργειακό τζάκι,
Σήμερα τα τζάκια ξεχωρίζουν σε 3 διαφορετικά είδη, αυτά που έχουν ως εστία τα πυρότουβλα, αυτά τα οποία έχουν εστία προκατασκευασμένη με μαντέμι και αυτά που ονομάζουμε ενεργειακαά τζάκια και μπορούν να έχουν την υποστήριξη αερόθερμου η απλής λειτουργίας.
Αν επιλέξετε τζάκι με πυρότουβλα,
Το τζάκι που η εστία του είναι κατασκευασμένη από πυρότουβλο θεωρείται και είναι η πιο απλή, ίσως η περισσότερο διαδεδομένη. Η εστία του είναι ανοικτού τύπου, προ-κατασκευασμένη με πυρότουβλα των 3ων η των 5 χιλιοστών πάχους, το ποσοστό απόδοσης του κυμαίνεται από 15% έως και 20%. Ο τρόπος που αποδίδει την θερμότητα θερμότητα επιτυγχάνεται μέσω της ακτινοβολίας, δεν έχει δηλαδή τη δυνατότητα διοχεύτεσης θερμού αέρα στο χώρο.
Αν επιλέξετε μαντεμένιο τζάκι (χυτοσίδηρο) , ανοικτού τύπου

Το τζάκι που η εστία του είναι κατασκευασμένη από μαντέμι (χυτοσίδηρο), και είναι ανοικτού τύπου το ποσοστό απόδοσης του κυμαίνεται από 30%-35%. Το μαντέμι σαν υλικό είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμικές καταπονήσεις, επιπλέον είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας. Εκ της κατασκευής λοιπόν η θερμότητα που εκλύει η φωτιά, αντανακλάται εντονότερα στον εσωτερικό χώρο και μεταφέρεται ακόμα πιο αποτελεσματικά στην περιοχή πίσω από την εστία.

Αν επιλέξετε ενεργειακό τζάκι, κλειστού τύπου.


Τα τζάκια κλειστού τύπου, δηλαδή τα ενεργειακά τζάκια με επένδυση αποτελούν κατά την γνώμη μας την ιδανικότερη επιλογή, κλειστού τύπου (με πορτάκι),το ποσοστό απόδοσης ξεκινά από 65 και φτάνει έως και το 80%. Εστίες που διαθέτουν πόρτα από υαλοκεραμικό κρύσταλλο οι οποίες, όπως είναι ευνόητο, λειτουργούν με κλειστή αλλά και με ανοικτή πόρτα, για αυτό το λόγο τα περισσότερα μοντέλα έχουν πόρτα εξαφανιζόμενη που σηκώνεται και χάνεται μέσα στην φούσκα του τζακιού. Οι ενεργειακές εστίες χαρακτηρίζονται για την μεγάλη στεγανότητα τους και την ελεγχόμενη καύση, έτσι έχουμε οικονομία στην κατανάλωση ξυλείας, και μεγάλη απόδοση. ΠΡΟΣΟΧΗ Κυκλοφορούν στην αγορά εστίες κλειστού τύπου οι οποίες δεν έχουν καμία πιστοποίηση και δεν είναι ενεργειακές. Έχουν πολύ χαμηλή στεγανότητα, δεν έχουν ελεγχόμενη καύση, με αποτέλεσμα να έχουν πάρα πολύ χαμηλή απόδοση και υψηλή κατανάλωση.



Η καμινάδα τζακιού.


Η καμινάδα του τζακιού μας η αλλιώς ο καπναγωγός είναι το σύστημα απαγωγής των καυσαερίων από την εστία. Τεχνικά αλλά και εμπειρικά το θεωρούμε πολύ σημαντικό στοιχείο του τζακιού, στην ουσία της εγκατάστασης από αυτόν ξεκινούν και τελειώνουν πολλά προβλήματα λειτουργίας αλλά και απόδοσης του τζακιού μας. Η διατομή, η κατασκευή του καπναγωγού, όσο και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του, πρέπει να τηρούν τις αυστηρότερες μηχανολογικές προδιαγραφές και κανονισμούς λειτουργίας και ασφάλειας. Γνωρίζουμε από την φυσική ότι τα θερμά αέρια γίνονται ελαφρύτερα από την καύση του ξύλου στην προκειμένη περίπτωση, έτσι ανεβαίνουν προς τα επάνω ενώ ταυτόχρονα έλκεται ψυχρός αέρας στην εστία.
Να θυμάστε ότι η καμινάδα μας όταν κατασκευάζεται σε εξωτερικό τοίχο πρέπει να είναι μονωμένος για να αποφεύγεται η ψύξη των καυσαερίων που προκαλεί μείωση του ελκυσμού και επικαθήσεις στα τοιχώματα του καπναγωγού. Σημαντικό στοιχείο επίσης, είναι το ύψος της καμινάδας στην στέγη, ώστε να αποφεύγονται οι στροβιλισμοί από πνέοντες ανέμους, καθώς βέβαια και το καπέλο. Επειδή η κίνηση του καπνού μέσα στον καπναγωγό είναι ελικοειδής, ο ιδανικός καπναγωγός είναι κυκλικός και με λεία τοιχώματα για να αποφεύγονται οι τριβές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ CE!
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Norme CE (GR) EN 13229:2002, που ενσωματώθηκε στο Ελληνικό το 2002 και τέθηκε σε ισχύ από 1.07.2007, όλες οι εστίες τζακιών, εισαγόμενες και μη, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την Διαπίστευση CE
Η πώληση οποιασδήποτε εστίας, χωρίς την ανωτέρω Διαπίστευση, είναι παράνομη και διώκεται νομικά, επισύροντας βαρύ πρόστιμο.

Παρακάτω δείτε προτάσεις και ιδέες για ……….το δικό σας τζάκι.




















 



1 σχόλιο: