Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Μεθοδος αποκαταστασης πετρινων τοιχιων



Πέτρινο παλαιό σπίτι και ανακατασκευή

Ίσως να έχετε στην κατοχή σας, ένα παλαιό πέτρινο σπίτι και να θέλετε να το αναπαλαιώσετε, μπελάς ; ......για όσους έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο της αναπαλαίωσης πέτρινων και έχουν εμπειρία….. όχι ! 


Η Δημιουργών Τέχνημα, έχει αναλάβει πολλές μελέτες αποκατάστασης και έχει διακριθεί στον τομέα  αναπαλαίωσης πετρόχτιστων κτηρίων


Αναφορικά τώρα, με τυχόν απορίες που γεννιούνται και αφορούν το δικό σας πέτρινο κτίσμα όλες τις απαντήσεις, μπορείτε να τις λάβετε εφόσον πραγματοποιηθεί μια αξιόπιστη μελέτη αποκατάστασης έτσι ούτος ώστε να γνωρίζετε τις πραγματικές ανάγκες βελτίωσης των δομικών η στατικών θεμάτων που αντιμετωπίζει το δικό σας πετρόχτιστο κτήριο. Συνήθως μια τέτοιου είδους μελέτη, περιλαμβάνει όχι μόνο τις μεθόδους αποκατάστασης αλλά και το οικονομικό ύψος αποζημίωσης που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων αποκατάστασης. Καλό είναι να γνωρίζετε το κόστος του έργου από πριν. 

Επεμβάσεις αποκατάστασης πέτρας.
Περιληπτικά ένα πέτρινο κτήριο, μπορεί να χρειάζεται εργασίες όπως είναι απλά η ανάδειξη   επιφανειών της πέτρας, η απαιτούμενη αυτή εργασία επανεμφάνισης και αρμολόγησης επιτυγχάνεται συνήθως με έναν καλό καθαρισμό, πραγματοποιείται με κάποιο ισχυρό υδροπλυστικό μηχάνημα πολύ μεγάλης - υψηλής πίεσης σχεδόν πάντοτε με την χρήση ζεστού νερού και την υποστήριξη ειδικών καθαριστικών χημικών. Σε ακόμη πιο δύσκολες επιφάνειες, όπου τα υλικά κάλυψης των αρμών η ολόκληρης της πέτρινης τοιχοποιίας έχουν ₺πετρώσει₺  τότε απαιτείται καθαρισμός με αμμοβολή. Η συνέχεια των εργασιών ανάδειξης της πέτρινης τοιχοποιίας γίνεται με αρμολόγηση της πέτρας και με την βοήθεια των κατάλληλων υλικών (ρητίνες και άλλα υλικά προσμίξεων) έτσι ώστε να πετύχουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό σταθερούς, σίγουρα στεγανούς αρμούς και κατά συνέπεια  την πλήρη αδιαβροχοποίηση της πέτρινης τοιχοποιίας. 

Στατικές επεμβάσεις αποκατάστασης.
Τώρα, για την αντιμετώπιση τυχόν στατικών προβλημάτων και ανεπαρκειών που μπορεί να έχουν εμφανίσει παλαιές πέτρινες τοιχοποιίες, όπως είναι εμφανή ρωγμές (όχι επιφανειακές σε επίχρισμα, αλλά μεταξύ πετρών) συνιστάται άμεσα η συρραφή αυτών των ρωγμών, σε κάποιες δε των περιπτώσεων, απαραίτητη ως εργασία είναι και η σύνδεση γωνιών, με την υποστήριξη κατασκευής και τοποθέτησης περιμετρικής δοκού. Επιπρόσθετα αναφέρουμε ότι, επιβάλλεται γενικά και σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση των ξύλινων κατασκευών αντιστήριξης όπως είναι οι ξυλοδεσιές, οι γωνιές, οι μαντωσιές και άλλες εργασίες. 

ΠΡΟΣΟΧΗ.
 Η όποια επιδιόρθωση του φέροντος οργανισμού, που μπορεί να αφορά ένα πέτρινο κτίσμα, πρέπει να γίνεται βάση μελέτης και όχι εμπειρικά από κάποιους εργολάβους η υπερ εργολάβους, επίσης, οι όποιες εργασίες αποκατάστασης δεν θα πρέπει να αλλοιώσουν την στατική λειτουργία του κτηρίου. Όλες οι εργασίες αποκατάστασης η ενίσχυσης, η αντιστήριξης η γενικά στήριξης όπως και όλα τα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να εντάσσονται φιλικά προς την αρχιτεκτονική του πέτρινου κτηρίου με σεβασμό στην υφιστάμενη, πρώτη, αυθεντική αρχική κατασκευή και καλό όπως και χρήσιμο κρίνεται, αυτές οι εργασίες να παραμένουν εμφανής ώστε να αναγνωρίζονται ως σχετικές επεμβάσεις αποκατάστασης.












Υγρασίες σε πέτρινα κτήρια.

Όσοι είναι κάτοχοι παλαιών πέτρινων κτηρίων, γνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα της υγρασίας που παρουσιάζουν.  Οι πέτρινοι τοίχοι πολύ συχνά υποφέρουν από την υγρασία που διεισδύει μέσα από φθαρμένους αρμούς ή και από τους πόρους μιας πέτρας που έχει υποστεί κάποιου είδους ρήγμα, αν τώρα, η πέτρα έχει καταστεί ως υλικό  (λόγω παλαιότητας), υλικό με εμφανή  αρκετά πορώδης στοιχεία, τότε σίγουρα αποτελεί πηγή υγρασίας και αυτή. Τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε συνήθως σε πέτρινα κτήρια που βρίσκονται σε ορεινά  κρύα κλίματα, εκεί δηλαδή όπου η υγρασία όταν παγώσει μέσα στους αρμούς της, διαστελλόμενη πλέον τους αποσαθρώνει, τότε σίγουρα το πρόβλημα διείσδυσης νερού η μερικής υγρασίας μέσα στο κτίριο γίνεται ιδιαίτερα μεγάλο. θα μπορούσαμε να αναφέρουμε στο σημερινό μας άρθρο πολλές μεθόδους και πολλά υλικά αντιμετώπισης της υγρασίας που εμφανίζεται στα πέτρινα κτήρια, πιστέψτε μας όμως, είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο που χρήζει ποικίλες -ειδικής αντιμετώπισης. Σε κάθε πέτρινο κτίσμα,  ο τρόπος αντιμετώπισης της υγρασίας,  μπορεί να διαφέρει για πολλούς λόγους όπως επίσης και τα υλικά που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μπορεί να είναι διαφορετικά και σε συνδυασμούς με άλλα πρόσθετα. 

https://www.facebook.com/dimiourgontexnima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου