Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Περλομπετον, αφρομπετον, γεμισματα δαπεδων


Περλομπετον

Τι είναι το περλομπετόν και που χρησιμοποιείται ;


Το περλομπετόν (περλιτομπετόν για την ακρίβεια) θεωρείται και είναι ένα άριστο θερμο -ηχομονωτικό ελαφρύ σκυρόδεμα που έχει ως βάση τον διογκωμένο περλίτη, υλικό δηλαδή που όταν το αναμίξουμε  με τσιμέντο και νερό έχουμε ένα πλήρες υλικό γεμίσματος δαπέδων και διάστρωσης –δημιουργίας ρύσεων  με τελική επιφάνεια έτοιμη να δεχθεί την εφαρμογή των όποιων υλικών επίστρωσης όπως είναι τα πλακίδια, τα μάρμαρα, το laminate, πλακίδια γρανίτη κ.α. Το βασικό υλικό είναι ο περλίτης, έχει μικρό βάρος, δεν προσβάλει τα μέταλλα, είναι  άφθαρτο ανόργανο υλικό και μπορείτε να το βρείτε στην αγορά συσκευασμένο σε σάκους των πενήντα λίτρων, για ένα κυβικό κάλυψης με περλομπετόν θα χρειαστείτε είκοσι σάκους. 


Τι κερδίζετε ;
Εάν επιλέξετε να γεμίσετε τα εσωτερικά δάπεδα με περλιτομπετόν θα έχετε μία τελική επιφάνεια προς την εφαρμογή των όποιων υλικών επένδυσης, δηλαδή δεν απαιτείται τσιμεντοκονία άρα και το όποιο επιπλέον κόστος, θα έχετε σίγουρα μία επιφάνεια υψηλής αντοχής ως υπόστρωμα (περίπου 80 kg/cm2) με αντοχή στην θλίψη (250Kg τσιμέντο/m³) 35 Kg/cm² και (333Kg τσιμέντο/m³) 75 Kg/cm²  και η ποιότητα του υλικού θα φέρει εγγυημένη απόδοση λόγω του ότι πρόκειται για συσκευασμένο υλικό με σταθερή σύνθεση. Επιπλέον, θα έχετε πολύ καλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας L και ηχομόνωσης που φτάνει έως και τα 65dB.





Ποια είναι τα μειονεκτήματα του ;

Το περλιτομπετόν ως τελικό προϊόν συγκριτικά πάντοτε με το αφρομπετον, έχει υψηλό κόστος σε πρώτες ύλες, κόστος όμως που μπορεί και αντισταθμίζεται στην περίπτωση που θέλουμε να πετύχουμε ενιαία πλήρη διάστρωση ενός επιπέδου για την απευθείας επικόλληση των πλακιδίων χωρίς την κατασκευή τσιμεντοκονίας. Ένα ακόμη μειονέκτημα του είναι ότι θεωρείται πως είναι ακατάλληλο για το γέμισμα η την διάστρωση του σε εξωτερικούς χώρους όπως είναι μία ταράτσα κ.λ.π. Ο διογκωμένος  περλίτης, ένα υλικό το οποίο απορροφά το νερό με συνέπεια την αύξηση του όγκου του που μπορεί να φτάσει έως και το  10% , καλό είναι εάν το επιλέξετε ως υλικό για γεμίσματα σε εξωτερικούς χώρους  να το καλύψετε με κάποιου είδους ικανή υγρομόνωση. 



Τι θα πρέπει να προσέξετε .

Ο κατασκευαστής –εργολάβος να τηρήσει τις αναλογίες των υλικών, πριν από την εφαρμογή των τελικών υλικών κάλυψης, πλακίδια κ.α. θα πρέπει να μετρηθεί η υγρασία (με υγρασιόμετρο) και θα πρέπει να δείτε υγρασία της τάξεως ου 2% και λιγότερη. Πιθανόν και ανλόγως τις θερμοκρασίες που επικρατούν να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος ωρίμανσης και απομάκρυνσης της υγρασίας, κανόνας που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε. Επίσης, μην το πληρώσετε λιγότερο από 40,00 ευρώ (ως υπηρεσία με υλικό) το κυβικό μέτρο, η όποια οικονομία στην περίπτωση αυτή μάλλον θα την πληρώσετε πολλαπλάσια του ενός. 


Προδιαγραφές υλικού.

Οι παραδεδεγμένοι επίσημοι συντελεστές θερμικής αγωγιμότητας των υλικών αναγράφονται στον ΤΟΤΕΕ του ΤΕΕ (Ιούλιος 2010) και αποτελούν στοιχείο του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτηρίων με βάση τον οποίο γίνεται και η ενεργειακή βαθμονόμηση ενός κτηρίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου