Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Στάδια πέτρινης κατασκευής

Όσον αφορά τον τρόπο χτισίματος μιας νέας πέτρινης κατασκευής σας παραθέτουμε μια συνοπτική περιγραφή κατά στάδια.



 Αρχικά λοιπόν ξεκινάμε τις εκσκαφές έτσι ώστε να βάλουμε τις θεμελιώσεις της κατασκευής μας και να ολοκληρώσουμε τον φέροντα σκελετό, αυτός περιλαμβάνει τα θεμέλια, την πλάκα, τις κολώνες και τα δοκάρια, όλα αυτά με οπλισμένο σκυρόδεμα βάση πάντοτε του γενικού οικοδομικού κανονισμού. Αφότου ολοκληρωθεί αυτό το πρώτο στάδιο αναφορικά με τον φέροντα σκελετό του κτηρίου μας, ξεκινάμε της κατασκευή που αφορά τις εξωτερικές και κατόπιν τις εσωτερικές τοιχοποιίες , ένας πέτρινος τοίχος μπορεί να έχει πάχος της τοιχοποιίας μας από 50 πόντους και να φτάνει τους 60 η ακόμη και το ένα μέτρο ανάλογα με το είδος της μόνωσης που θέλουμε να πετύχουμε πάντοτε σε συνδυασμό με την ικανότητα των στατικών φορτίων που θα φέρει η πέτρινη κατοικία μας.

Ειδικότερα με το χτίσιμο της τοιχοποιίας, αυτό ξεκινάει ταυτόχρονα - περιμετρικά σε όλο το κτήριο ξεκινώντας από την βάση και ανεβαίνοντας προς τα πάνω μέχρι και το άνω επίπεδο που είναι συνήθως η στέγη μας. Τώρα στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του πέτρινου σπιτιού θέλει εσωτερικά και εξωτερικά πέτρινες τοιχοποιίες και εφ' όσον περιλαμβάνονται στο σχέδιο πέτρινες, τότε ακολουθείται ακριβώς ο ίδιος τρόπος χτισίματος και εσωτερικά, δηλαδή αφότου χτίσουμε την εξωτερική τοιχοποιία ξεκινάμε ταυτόχρονα και την εσωτερική.

Προσοχή σε όλες τις γωνιές του σπιτιού θα πρέπει να τοποθετήσουμε αγκωνάρια διαστάσεων που ξεκινούν κατά το ελάχιστο διαστάσεων από 15 Χ 30 Χ 30 και άνω δηλαδή ανάλογα με το ύψος της τοιχοποιίας, δίπλα ακριβώς από τα αγκωνάρια βάζουμε τα παραγκωνάρια, αυτά έχουν μικρότερες διαστάσεις από τα αγκωνάρια και έτσι ώστε να υπάρχει μια αρμονική διαβάθμιση στην τελική εικόνα της πέτρινης κατασκευής μας. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, τις πέτρες που θα χρησιμοποιήσουμε σαν αγκωνάρια θα έχουν διαφορετικό σχήμα από αυτά τα αγκωνάρια που θα χρησιμοποιήσουμε ως πρέκια στα εξωτερικά μας ανοίγματα (παράθυρα πόρτες), ενώ ως ποδιές – κατωκάσια εκεί θα πρέπει να τοποθετήσουμε ειδικά πέτρινα καπάκια.

Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι η πέτρα ως υλικό είναι πολύ ανθεκτική και παρουσιάζει πολύ υψηλές αντοχές στις καιρικές συνθήκες ακόμη και αν αυτές είναι ακραίες. Στις πέτρινες κατασκευές οι λιθοδομές κατασκευών ονομάζονται λαξευτές λόγω του ότι οι λίθοι αυτού του τύπου είναι πλήρως λαξευμένοι (δηλαδή είναι πελεκητοί), οι τεχνίτες της πέτρας δίνουν στην πέτρα το επιθυμητό σχήμα που συνήθως είναι ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο η ακόμη και πολυεδρικό, αυτή η λάξευξη γίνεται συνήθως επιτόπου από τον τεχνίτη που τοποθετεί τους λίθους.

Η ανακατασκευή πέτρινων σπιτιών κατά την γνώμη μας απαιτεί γνώση και εμπειρία, θεωρούμε ότι τα πέτρινα σπίτια πρέπει να είναι μοναδικής αισθητικής όπως άλλωστε ορίζουν οι τεχνικές, η Ελληνική αρχιτεκτονική και παράδοση της χώρας μας. Η αρχιτεκτονική των κατασκευών από πέτρα, βάση και της περιοχής μπορεί να είναι παραδοσιακή, η και μοντέρνα, άλλωστε η δυνατότητα της πέτρας ως δομικό υλικό στην αρχιτεκτονική μπορεί να μας δώσει πολλών ειδών οικιστικές μορφές.











Τα πλεονεκτήματα των πέτρινων κατασκευών.

Με το πέρασμα των χρόνων, είδαμε και εμείς οι ίδιοι ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των πέτρινων κατασκευών ήταν και είναι η διαχρονική αρχιτεκτονική αισθητική, η οποία σέβεται το περιβάλλον και εναρμονίζεται με το φυσικό τοπίο. Διαχρονική θεωρείται και είναι ακόμη η αξία τους ως επένδυση.  Σε αυτό συντελούν και πολλά άλλα στοιχεία όπως είναι η άριστη ηχομόνωση και άρα η καλύτερη ποιότητα διαβίωσης μέσα στο κτίριο. 




Επιπλέον, οι πέτρινες κατασκευές έχουν αυξημένη θερμομόνωση, που σημαίνει διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας χειμώνα, καλοκαίρι. Σε κάθε νέα μελέτη κατασκευής που κάνουμε, το μεγάλο στοίχημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, στην περίπτωση της πέτρινης κατασκευής τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα και αυτό γιατί  λόγω υλικών δόμησης οι ανάγκες μειώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, αν προσθέσουμε και κάποιες επιπλέον μεθόδους κατασκευής φτάνουμε σε πλήρη βιοκλιματική κατασκευή. Αντιλαμβάνεται κανείς πολύ εύκολα, μετά τα όσα παραπάνω, ότι έχουμε ένα κτίριο πλέον που μπορεί να λειτουργεί για πολλά, πολλά χρόνια με χαμηλά έξοδα (πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης) αλλά και με ποιότητα χρήσης –κατασκευής, μεγάλη στατικότητα και ισχυρή αντισεισμικότητα.










Ενημερώνουμε τους επισκέπτες σε αυτό το ιστολόγιο (blog) της Δημιουργών τέχνημα καθώς και τους επισκέπτες της  επίσημης ιστοσελίδας μας (web site) ότι, εκ παραδρομής - λάθους από την πλευρά του διαχειριστή της σελίδας μας ΚΑΙ συγκεκριμένα στην κατηγορία Αναπαλαιωση πετρινων σπιτιων, δείτε εργα μας  το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το έργο με τίτλο Αναπαλαίωση σε πέτρινο σπίτι. Μάνη ΔΕΝ είναι έγκυρο. Το φωτογραφικό υλικό αφορά σε έργο των Wespi de Meuron romeo architects ΚΑΙ ουδεμία σχέση έχει με αυτό η εταιρεία μας, οι συνεργάτες μας και η διακοσμήτρια. Το φωτογραφικό υλικό από το έργο που συνοδεύει το άρθρο αυτό, έχει απολεστεί από τον διαχειριστή της σελίδας μας και έκτοτε παρά τις αναζητήσεις μας στον σκληρό δίσκο που είχε λάβει ο διαχειριστής ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Λόγω του ότι η συνεργασίας μας έχει διακοπεί με τον εν λόγω διαχειριστή, για αυτή την παραπλανητική διαφήμιση αλλά και για άλλους λόγους συνεργασίας, δεν μας έχουν δοθεί οι κωδικοί διαχείρισης της ιστοσελίδας μας με αποτέλεσμα εδώ και δυο χρόνια να αδυνατούμε τεχνικά να παρέμβουμε.
Ζητούμε ταπεινά συγνώμη από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας και των blog της Δημιουργών τέχνημα και σας ενημερώνουμε ότι, έως το τέλος του 2018 θα κατασκευαστεί νέα ιστοσελίδα με ακριβή περιεχόμενο.
Η Δημιουργών Τέχνημα, βρίσκεται στον χώρο των αναπαλαιώσεων και των ανακαινίσεων τα τελευταία 22 χρόνια και έχει εκτελέσει η συμμετέχει με την παροχή υπηρεσιών επιστασίας και επίβλεψης σε πάρα πολλά τεχνικά έργα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου