Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Αναπαλαίωση νεοκλασικού του 1940

Αναπαλαίωση νεοκλασικού του 1940…… & όμως το ανακατασκευάσαμε!

Η αναπαλαίωση ενός πολύ παλαιού κτηρίου, η ανακαίνιση η αν θέλετε η αναστήλωση αναδεικνύουν την ταυτότητα ενός κτηρίου που "παλεύει" να επιβληθεί ανάμεσα στα σύγχρονα ….πολλές φορές άκομψα κτήρια του μοντερνισμού.

Όλοι μας λίγο πολύ, έχουμε διαπιστώσει ότι οι εικόνες των νεοκλασικών κτιρίων αναδύουν την αύρα μιας ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κατά την γνώμη μας δεν είναι παρά η συναισθηματική προσέγγιση για το μεγαλείο που εκπέμπουν, για τη δυνατότητα που δίνουν σε μας να αφουγκραζόμαστε την ιστορία τους και να ανακαλούμε στη μνήμη τη διαλεκτική σχέση που έχουν μέσω των χρήσεων τους με τις λειτουργίες στις συνοικίες αυτής της πόλης. 

Ο κύριος λόγος που αναπαλαιώνουμε – αναστηλώνουμε παλαιά κτίρια είναι η πρόκληση σε ένα στοίχημα με πολλές ιδιαιτερότητες, μέτρα προστασίας, ειδικευμένα υλικά και μέθοδοι που πρέπει να είναι πάντοτε φιλικοί σε συνάφεια με την ίδια την κατασκευή, στο τέλος αναδεικνύεται η διατήρηση μιας συλλογικής μνήμης μιας ρομαντικής κοινωνίας. Κάθε επίτευγμα και ολοκλήρωση έργου αποτελεί για εμάς την ιστορική συνέχεια του παρελθόντος, ίσως ακόμη και την ιστορία των αρχιτεκτονικών κατασκευών στην χώρα μας.







Πολύ σύντομα θα δημοσιεύσουμε πλήρες φωτογραφικό υλικό από τα στάδια του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου