Ερωτησεις και απαντησεις σε τεχνικα θεματα

 Η ερώτηση απο αναγνώστη 
 
Γεια σας. μενω σε πολυκατοικια. στον 5ο απο 6 οροφους. εχω τζακι ανοικτου τυπου με πυροτουβλα. 1) Θα ηθελα να μαθω αν ειναι δυνατη η τοποθετηση μαντεμιου. και αν ναι γινεται χωρις να ξυλωθουν τα πυροτουβλα? Επισης μπορω να το μετατρεψω σε ενεργειακο?
3) Ποιο  κοστος  θα επωμιστω? Σας ευχαριστω, περιμενω την απαντηση σας.

1)      Ναι είναι δυνατή η τοποθέτηση μαντεμιού, καλό θα ήταν να ξυλωθούν τα πυρότουβλα.
2)      ΝΑΙ μπορείτε να μετατρέψετε το απλό παραδοσιακό τζάκι με πυρότουβλα σε ενεργειακό, να θυμάστε όμως ότι η τοποθέτηση της εστίας μαντέμι -κασέτας πρέπει να γίνει μόνο από εξειδικευμένο συνεργείο, η διαδικασία είναι σχετικά  γρήγορη και ουσιαστικά μας διασφαλίζει τη μέγιστη απόδοση του τζακιού. Το κόστος μετατροπής είναι χαμηλό και τα οφέλη αυτής θα αποσβέσουν το κόστος αντικατάστασης  σε σύντομο χρονικό διάστημα, (εξαρτάται από την χρήση του).
Μέγιστη απόδοση, και αυτό γιατί θα έχετε πολύ μικρές απώλειες καύσης σχετικά με το παραδοσιακό. Θα έχετε μεγάλη οικονομία στην καύση του ξύλου πάντα με κλειστή την πόρτα του.
 Θα έχετε την δυνατότητα διανομής του θερμού αέρα μέσω αεραγωγών και σε άλλα δωμάτια – χώρους και βέβαια ασφάλεια. Επίσης θα έχετε Οικολογική δευτερογενή καύση σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Εξαρτάται το κόστος από, α) το μέγεθος, β) τον τύπο, γ) την προέλευση, δ) την εταιρία που θα το προμηθευτείτε, να υπολογίσετε ότι για την προμήθεια της εστίας θα υπολογίσετε από 2.000,00 ευρώ έως και 2.800,00.  


Η ερώτηση απο αναγνώστη 


ΠΕΤΡΙΝΟ ΔΙΠΑΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΜΕ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΙΚΗ ΠΕΤΡΑ .ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 12Χ5 ΑΣΚΕΠΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ.ΥΨΟΣ 5.80. ΕΧΩ ΜΙΚΡΗ ΚΛΙΣΗ ΣΕ 2 ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΥΡΜΑΤΟΣΧΟΙΝΑ ΚΑΙ ΝΤΙΖΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ? ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ. 



Ενημερωτικά με τις ενέργειες αντιστήριξης του ακινήτου σας.
Οι ενέργειες αντιστήριξης που μας αναφέρετε είναι παντελώς μη ενδεδειγμένες, αντιστήριξη τοιχοποιίας με συρματόσχοινα η ντίζες πραγματοποιούνται σε κάποιες των περιπτώσεων μόνο σε μονομπλόκ κατασκευές από οπλισμένο σκελετό και μπετό. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον τρόπο που απαιτείτε από κάποιον έμπειρο δομικό κατασκευών, (να έχει δηλαδή εικόνα του κτηρίου) διαφορετικά θα "Πετάξετε"  τα χρήματά σας χωρίς να έχετε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η κλίση των τοιχίων που μας αναφέρεται, αν υποθετικά είναι στην βάση της πέτρινης κατασκευής 10 μοίρες στο επάνω άκρο αντιλαμβάνεστε  ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη, άρα και ουσιαστικά είναι ανέφικτο να μόνο με τον παραπάνω τρόπο να πραγματοποιηθεί αντιστήριξη. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΤΟΙΧΙΑ. Κατά τη δομική αναστήλωση κυρίαρχος στόχος είναι η διατήρηση της αυθεντικότητας του κτίσματος και παρεπόμενό του η χρήση του και πάλι . Έτσι το πρόβλημα της αποκατάστασης δομικών έργων αντιστήριξης πέτρινων κτισμάτων διαφέρει ριζικά από τις επεμβάσεις σε συνήθη κτίρια. Η δομική αποκατάσταση είναι μια εργασία υψηλής ειδίκευσης που απαιτεί τη συνεργασία πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων όπως της αρχιτεκτονικής, της δομικής στατικής, της χημικής μηχανικής και άλλων που και αυτές με την σειρά τους θα πρέπει να υποστηρίζονται όλες με κατάλληλα εργαστήρια και υψηλής στάθμης λογισμικό.


Η περιγραφή των τεχνικών, των υλικών και των διαδικασιών σχεδιασμού που εφαρμόζονται στην αποκατάσταση δομικών έργων αντιστήριξης – κτιρίων  που έχουν υποστεί βλάβες από διάφορες αιτίες – χρόνος αρχικής κατασκευής, σεισμό κ.λ.π. διαφέρει ριζικά από την επισκευή και ενίσχυση συνηθισμένων κτιρίων. Και τούτο επειδή στα κτίρια αυτά δίνεται έμφαση στη συνοχή, καθώς και στην αισθητική της ιστορικής τους αξίας.
Πλέον κάθε επέμβαση ενίσχυσης πέτρινου φέροντος οργανισμού όπως είναι πιθανό αυτή που απαιτεί το το κτίριο σας χρειάζεται μία ολοκληρωμένη σφαιρική προσέγγιση στην οποία θα περιλαμβάνονται πλήρης δομική μελέτη και μηχανική συμβατότητα των υφιστάμενων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν καθώς  τον τρόπο και τη μέθοδο επέμβασης.
Για την αντιμετώπιση των κύριων στατικών προβλημάτων στις τοιχοποιίες των πέτρινων και παραδοσιακών κτιρίων, όπως είναι η κύρια συρραφή ρωγμών, η σύνδεση γωνιών, τοποθέτηση περιμετρικής δοκού , συνήθως επιβάλλεται η αποκατάσταση των αρχικών ξύλινων κατασκευών (π.χ. ξυλοδεσιές, γωνιές, κ.α.). Η επιδιόρθωση του φέροντος οργανισμού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλοιώνει τη στατική λειτουργία του κτιρίου, όπου είναι αναγκαίο, συνηθίζεται  να γίνεται με πρόσθετα στοιχεία στήριξης ξύλινα ή και  μεταλλικά, πάντοτε βέβαια όταν αυτά εντάσσονται αρμονικά, τόσο στατικά όσο και αρχιτεκτονικά στην υφιστάμενη αυθεντική κατασκευή, παραμένοντας όμως εμφανή ώστε να αναγνωρίζεται η σχετική επέμβαση.



Τα αρχικά υλικά που είναι κατασκευασμένο ένα πέτρινο κτίσμα

Τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τους ήταν λαξευτοί λίθοι η αλόξευτοι λίθοι, ή μάρμαρα, αργοί λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι, κονιάματα, ξυλεία, σιδηρές αγκυρώσεις, , κ.τ.λ. Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι τα κύρια υλικά του αρχικού κτιρίου για τα οποία απαιτείται συνεργασία με τα νέα είναι οι λίθοι, οι πλίνθοι και τα ειδικά κονιάματα.

Σε περίπτωση αποκατάστασης συγκεκριμένου πέτρινου κτιρίου είναι απαραίτητο να μελετώνται οι ιδιότητες των μητρικών υλικών του. Στο Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του Α.Π.Θ. ξεκίνησε εδώ και χρόνια, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων για πλίνθους και κονιάματα που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά παρόμοια κτίρια αλλά και σε μνημειακά κτίρια που αφορούν κατασκευές στην Ελλάδα και στην ευρύτερη  περιοχή των Βαλκανίων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση των μηχανικών ιδιοτήτων της αρχικής τοιχοποιίας, δηλαδή της αντοχής, του μέτρου ελαστικότητας και του συντελεστή
Poisson, του σύνθετου στοιχείου «τοιχοποιία» που είναι απαραίτητες για την ανάλυση και το σχεδιασμό, είναι μια πολύ δύσκολη εργασία που ενέχει πολλές αβεβαιότητες οι οποίες εάν δεν υπάρχει εμπειρία τότε γίνονται ακόμη μεγαλύτερες οι πιθανότητας αποτυχίας

Τα υλικά για την επισκευή και την ενίσχυση

Γενικά ο
 καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η συμβατότητα και η αντοχή των υλικών επισκευής και ενίσχυσης είναι η χρήση παραδοσιακών υλικών της ίδιας σύνθεσης με τα αρχικά. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν είναι πάντοτε δυνατή.

Μη μεταλλικά υλικά

Από τα υλικά μη αντιστρεπτών επεμβάσεων τα πιο σημαντικά είναι: πέτρα, πλίνθοι, κονιάματα και ενέματα, ειδικό σκυρόδεμα. Η σύνθεση των κονιαμάτων και των ενεμάτων για επεμβάσεις αποκατάστασης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία ως προς τη συμβατότητα με τα αρχικά υλικά.

Από τα παραπάνω, τα ποζολανικά κονιάματα και ενέματα μπορούν να χαρακτηριστούν ως έχοντα μεγάλη αποτελεσματικότητα και συμβατότητα για την αποκατάσταση κτιρίων.

Μεταλλικά υλικά

Όπου απαιτούνται υψηλές αντοχές εφελκυσμού ή δυνάμεις προεντάσεως, συνήθως πρέπει να χρησιμοποιηθεί χάλυβας 600, προτιμάται καθώς εναλλακτικές λύσεις όπως για παράδειγμα αυτή του τιτανίου,
 είναι πολύ ακριβές. Από την άλλη πλευρά σύγχρονα υλικά, όπως καλώδια συνιστώμενα από οργανικές ή ανόργανες ίνες, αποτελούν μια νέα, πολλά υποσχόμενη, προσέγγιση του προβλήματος.
 Οι πιο συνήθεις τύποι χρησιμοποιούμενων μεταλλικών στοιχείων για τη δομική αποκατάσταση δίνονται παρακάτω με σειρά αντοχής στη διάβρωση και κόστους:

Επικαλυμμένοι χάλυβες με επικάλυψη ψευδαργύρου, μολύβδου ή ρητίνης.
Ανοξείδωτοι χάλυβες. Οι πιο κατάλληλοι για κατασκευή κτιρίων είναι οι ωσθενητικοί χάλυβες με χρώμιο, νικέλιο και μολυβδαίνιο (τύπος
Ch - Νί - Μο).
Ράβδοι τιτανίου. Εφαρμόζονται σε περιπτώσεις μνημιακών κτιρίων όπου η αξία του μνημείου δεν επιτρέπει κανενός είδους  ρίσκο για μελλοντική διάβρωση. Είναι σχετικά ελαφρό μέταλλο και το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι η εξαιρετικά καλή αντοχή στη διάβρωση (π.χ. Ακρόπολη, Αχειροποίητος, Εθνική Βιβλιοθήκη, και αλλού).


 
 

 

Η διαδικασία της δομικής αποκατάστασης Πέτρινων κτισμάτων

Τα υλικά και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται συνδέονται άμεσα με το σχέδιο επεμβάσεων, η διαμόρφωση του οποίου αποτελεί την κύρια δράση της διαδικασίας της δομικής αποκατάστασης. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχιτεκτονική μελέτη των διαδοχικών φάσεων ενός πέτρινου κτιρίου πρέπει να προηγούνται των δραστηριοτήτων σχεδιασμού της δομικής αποκατάστασης ή τουλάχιστον να είναι παράλληλες. Μετά από τα προηγούμενα κρίνεται ως ενδιαφέρουσα μια αναφορά στα διαδοχικά βήματα αυτής της διαδικασίας.

Τα βήματα σχεδιασμού

Προσωρινή υποστύλωση: Πρόκειται για ένα ξεχωριστό βήμα στη διαδικασία αποκατάστασης, ιδιαίτερα όταν αυτή αποφασίζεται κατόπιν ενός ισχυρού σεισμού, ο οποίος βέβαια προκάλεσε βλάβες, θέτοντας σε κίνδυνο μερικής ή ακόμη και ολικής κατάρρευσης την κατασκευή.

Επιτόπου έρευνες: Συνήθως αυτές περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δραστηριότητες: Γεωμετρική και κατασκευαστική αποτύπωση .
 Εκτίμηση των ζημιών. Επιτόπου καταστροφικοί έλεγχοι (π.χ. κρουσιμετρήσεις, υπερηχομετρήσεις, κ.ά.).Επιτόπου μη καταστροφικοί έλεγχοι, π.χ. έλεγχος με σφυρί, υπερηχητικές μετρήσεις, κ.ά. Συνεχής παρακολούθηση των μεταβολών των ρωγμών, των κλίσεων κ.ά.  Επιτόπου εδαφικές έρευνες (εκσκαφές δίπλα στη θεμελίωση, γεωτρήσεις, κ.ά.).

Εργαστηριακές έρευνες: Συνήθως αυτές περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δραστηριότητες:
Καθορισμός των χημικών και ορυκτολογικών ιδιοτήτων των μητρικών υλικών.
Καθορισμός των μηχανικών ιδιοτήτων των μητρικών υλικών.
Σύνθεση ενεμάτων και κονιαμάτων συμβατών προς τα αρχικά υλικά δόμησης.
Εδαφοτεχνικοί έλεγχοι σε δείγματα που λαμβάνονται από τις γεωτρήσεις.
Έλεγχοι επί μοντέλων (π.χ. τοίχων ή πεσσών).

Ανάλυση και διαστασιολόγηση. Η ανάλυση και η διαστασιολόγηση των πέτρινων κτιρίων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και περιλαμβάνει ως αναγκαίες προϋποθέσεις τις ακόλουθες ενέργειες:Καθορισμός των μηχανικών ιδιοτήτων των τοιχοποιιών και άλλων στοιχείων, δηλαδή, το μέτρο ελαστικότητας, καμπύλες σ - ε, καμπύλες σ - τ, καμπύλες σι - σ2 .
 Καθορισμός των δυναμικών χαρακτηριστικών του πέτρινου κτίσματος, όπως η θεμελιώδης περίοδος Τ κ.ά.
 Καθορισμός του συντελεστού συμπεριφοράς (q-factor) του πέτρινου κτίσματος. Καθορισμός του φάσματος σχεδιασμού για την ανάλυση, λαμβάνοντας υπόψη και μία ανάλυση σεισμικού ρίσκου που μπορεί να  διεξάγεται και γι' αυτή την περίπτωση. Για την ανάλυση του δομικού συστήματος μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες προσεγγίσεις. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι ακόλουθες: Ελαστική - στατική, με στοιχεία πλαισίου ή κελύφους. Ελαστική - δυναμική με στοιχεία πλαισίων και σπανιότερα και κελύφους. Στατική ανελαστική ανάλυση, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο βήμα προς βήμα για τον καθορισμό του μηχανισμού κατάρρευσης και των φορτίων (Push over analysis) Στατική ανελαστική ανάλυση, χρησιμοποιώντας τα θεωρήματα των άνω και κάτω ορίων για τον καθορισμό των φορτίων κατάρρευσης.
Για τη διαστασιολόγηση των διατομών πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι καμπύλες σ-τ ή σι-σ2.

Σχήμα επεμβάσεων:  0 καθορισμός του σχήματος των επεμβάσεων αποτελεί τον πυρήνα όλης της διαδικασίας και είναι το αποτέλεσμα μιας προσέγγισης συσχετισμού των δομικών, αρχιτεκτονικών παραμέτρων. Συνήθως ο υπεύθυνος δομικός μηχανικός, διατυπώνει διάφορες εναλλακτικές λύσεις που πρέπει  ικανοποιούν τις απαιτήσεις ασφάλειας, βασιζόμενος σε μια συνολική εκτίμηση των επιτόπου, εργαστηριακών και αναλυτικών ερευνών. Κατόπιν μελετών και συζητήσεων με τους συνεργάτες που εμπλέκονται  στο έργο αποκατάστασης διαμορφώνεται και  η τελική λύση - πρόταση .

Εκ νέου ανάλυση και επαναδιαστασιολόγηση: Το τροποποιημένο από τις επεμβάσεις δομικό σύστημα του πέτρινου κτιρίου  συνήθως πρέπει να αναλυθεί και να διαστασιολογηθεί και πάλι εκ νέου με την ίδια διαδικασία που ήδη παρουσιάστηκε προηγουμένως.

Σχέδια, περιγραφές και προδιαγραφές:
To σύνολο της μελέτης συμπληρώνεται με γενικά και λεπτομερή σχέδια, τεχνικές περιγραφές και τεχνικές προδιαγραφές, στοιχεία που είναι εξίσου απαραίτητα όλα για τις εργασίες στο εργοτάξιο.
Από τις τεχνικές που αναφέρθηκαν παραπάνω τα ενέματα, η ενσωμάτωση κλειδιών νέων πλίνθων στις ρωγμές, τα βαθιά αρμολογήματα και η ανακατασκευή των τοιχοποιιών, είναι οι πλέον εφαρμόσιμες και οι πιο εκτεταμένες επεμβάσεις.

Για όλη την κλίμακα των μη αντιστρεπτών επεμβάσεων μαζί με τις αρχές που εφαρμόζονται για την επισκευή και ενίσχυση των συνηθισμένων κατασκευών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και δύο επιπλέον απαιτήσεις, πέραν αυτών οι οποίες αναφέρθηκαν προηγούμενα και είναι:
Η συμβατότητα των υλικών επισκευής και ενίσχυσης με τα υλικά που συνιστούν τον αρχικό ιστό του έργου.
 Η αντοχή των νέων υλικών για μακρό χρονικό διάστημα
Σε περιοχές υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας, μην ξεχνάμε ότι οι σεισμοί είναι οι κυρίαρχες αιτίες βλαβών και καταρρεύσεων παλαιών κτιρίων. Επί πολλά χρόνια αυτά τα κτίρια δεχόντουσαν ισχυρές σεισμικές δράσεις και κατά κάποιον τρόπο έχουν υποβληθεί σε ένα είδος φυσικής επιλογής, ώστε μόνον τα οποία κτίρια ήταν σωστά μελετημένα και κατασκευασμένα είναι ικανά να επιβιώσουν. Κατά συνέπεια, όταν γίνονται δομικές επεμβάσεις, το αρχικό δομικό σύστημα πρέπει να παραμένει κατά το δυνατό αμετάβλητο. Θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές μόνο τοπικές επισκευές ή βελτιώσεις του αρχικού συστήματος.

Κανένας κατά την γνώμη μας δεν είναι σε θέση, με οποιοδήποτε τρόπο να εγγυηθεί ότι ένα τροποποιημένο ριζικά δομικό σύστημα θα έχει καλύτερη τύχη από το αρχικό ηλικίας ορισμένων χρόνων αναφορικά με την επιβίωση του στα επόμενα χρόνια αν δεν τηρηθούν στο ακέραιο οι μελέτες εφαρμογής τεχνικών παρεμβάσεων και υλικών αποκατάστασης.



Γενικά προκειμένου να υπολογιστεί η φέρουσα ικανότητα ενός πέτρινου ( η παλαιού κτιρίου γενικότερα ) σε φορτία βαρύτητας και σεισμική φόρτιση πρέπει  να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με πιθανές επεμβάσεις μετά από μελέτη, όπως αναφέραμε παραπάνω απαιτείται μια πολύπλοκη διαδικασία ενεργειών. Επί του πραγματικού αυτή η διαδικασία ξεκινά με προσωρινή υποστύλωση και τοποθέτηση σκαλωσιών για την προσέγγιση του κτιρίου και συνεχίζεται με επιτόπου μετρήσεις και έρευνες, εργαστηριακούς ελέγχους και λεπτομερειακές στατικές και δυναμικές αναλύσεις. Μόνο μια εκτεταμένη γνώση των ιδιοτήτων των χρησιμοποιούμενων υλικών και της δομικής συμπεριφοράς του κτιρίου δικαιολογεί τις όποιες τεχνικές επεμβάσεις αποκατάστασης, όλες οι αρχές δόμησης ουσιαστικά εισάγουν στην επιλογή των τεχνικών και των υλικών επισκευής και ενίσχυσης.




Στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα, για απορίες που τυχόν έχετε για αυτό το άρθρο κάνοντας κλικ επάνω στην παρακάτω εικόνα.


https://www.facebook.com/dimiourgontexnima