Ελαιοχρωματισμος σπιτιού, τα παντα για το βαψιμο πριν απο αυτο

Ελαιοχρωματισμοί, τα πάντα για το βάψιμο, αλλά και πριν από αυτό εάν το επιχειρήσετε μόνοι σας. 

Έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να βάψουμε τους χώρους του σπιτιού μας και αφότου αποφασίσουμε τα χρώματα……. μένει να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε. Παρακάτω ακολουθεί η σειρά εργασιών, που θα πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να μην "χαθούμε" καθώς και τα είδη των χρωμάτων που θα πρέπει να αναζητήσουμε στα χρωματοπωλεία.
Καταρχήν, κάντε μία αποτύπωση των τετραγωνικών που πρόκειται να βάψετε, αναφέρετε στο χρωματοπωλείο τα τετραγωνικά και την κατάσταση των επιφανειών έτσι ώστε να μπορούν να υπολογιστούν οι ποσότητες των υλικών που θα προμηθευτείτε. Προχωρήστε στις επιλογές των χρωμάτων μέσα από τις παλέτες - δείγματα που διαθέτουν όλες οι εταιρείες και καλή συνέχεια.

Έχετε προμηθευτεί τα χρώματα και τα κατάλληλα εργαλεία και ήρθε η ώρα για την προετοιμασία. Συγκεντρώσετε και αποθηκεύστε όλα τα διακοσμητικά μικροαντικείμενα , τα κάδρα και οτιδήποτε άλλο ενοχλεί την διαδικασία η πρόκειται να την ενοχλήσει.  Πριν από κάθε ελαιοχρωματισμό όπως είναι λογικό θα πρέπει να καλύψουμε με νάιλον και χαρτί τους χώρους που θα εργαστούμε. Χρησιμοποιούμε την κατάλληλη αυτοκόλλητη ταινία και στα κοψίματα με κάσες, πόρτες και παράθυρα. Χρησιμοποιούμε τα σωστά εργαλεία (σπάτουλες και ρολά) για το είδος του έργου που θέλουμε να πετύχουμε. Προσοχή πρέπει να τηρούμε το χρονοδιάγραμμα μας. Εργαζόμαστε δηλαδή τακτικά, καθαρά και συμμαζεύουμε απομακρύνοντας  τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε με το πέρας των εργασιών. Ολοκληρώνουμε τις εργασίες μας πλήρως χωρίς να αφήσουμε σημείο που δεν είναι στην ίδια ποιότητα με το υπόλοιπο έργο.

 Γενικά. Εάν είμαστε απαιτητικοί και επιθυμούμε το καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να σπατουλάρουμε και να τρίψουμε τους τοίχους στον βαθμό αυτό που θα ικανοποιεί την ποιότητα αρεσκείας μας και έπειτα να βάψουμε με πλαστικά η και ακρυλικά χρώματα αναλόγως της χρήσης και της επιφάνειας του τοίχου.  Σίγουρα είναι μια διαδικασία που χρειάζεται εμπειρία και τέχνη, εν προκειμένου να έχουμε καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είναι προτιμότερο αυτή την διαδικασία όμως να την αναθέσουμε σε κάποιον έμπειρο τεχνικό και κατόπιν να προχωρήσουμε μόνοι μας στους χρωματισμούς.  Η διαδικασία ορίζει κατόπιν να ασταρώσουμε όλες τις επιφάνειες που πρόκειται να χρωματιστούν  κατόπιν να μονώσουμε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά κουφώματα, τους διακόπτες τις πρίζες κ.α.  και πλέον αφότου ασταρώσουμε να προχωρήσουμε στους χρωματισμούς.  Εάν θέλουμε κάτι πιο εξειδικευμένο ως χρωματική άποψη π.χ. για κάποιον εσωτερικό τοίχο τότε καλό είναι να προσέξουμε, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να κάνετε μια διχρωμία σε έναν τοίχο, θα πρέπει να μονώσετε όλες τις πλευρές που συνορεύουν με τις δίπλα και άνω επιφάνειες και έπειτα να προχωρήσετε σε χρωματισμούς, τώρα εάν υπάρχουν απαιτήσεις για περισσότερη διακόσμηση με τα χρώματα …..ιδιαίτερα όταν π.χ. θέλουμε να δημιουργήσουμε τεχνοτροπίες σε τοίχους με ποικίλα χρώματα και υφές όπως π.χ. Stucco Veneziano  και άλλες τεχνοτροπίες καλό είναι να αποταθούμε σε κάποιο έμπειρο τεχνικό.

Πλαστικά χρώματα -  ελαιοχρωματισμός τοίχου, τα χρώματα δηλαδή που είναι κατάλληλα για τους εσωτερικούς χώρους.  Εφαρμόζονται σε εσωτερικούς τοίχους που μπορεί να μην έχει προηγηθεί η διαδικασία λείανσης (σπατουλάρισμα ακρυλικού στόκου). Τοίχους δηλαδή που είτε έχουν λείες επιφάνειες όπως ο τοίχος γυψοσανίδας ή σε τοίχους που δεν επιθυμείτε ο στόκος ως υλικό προετοιμασίας όπως π.χ. οι εξωτερικές επιφάνειες μιας κατοικίας ή κάποιου κτιρίου γενικότερα. Η διαδικασία: Τρίψιμο όλων των επιφανειών (σοβάδων), αστάρωμα με αστάρι ακρυλικού. Βάψιμο 1ο χέρι με πλαστικό χρώμα. Ψιλό-στοκάρισμα όπου απαιτείται. Τρίψιμο των επιφανειών. Βάψιμο 2 επιπλέον χέρια πλαστικό χρώμα. Συνήθως αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται ως πιο οικονομική, στερείται αποτελέσματος μόνο ως προς την άρτια εικόνα και υφή.

Ακρυλικά χρώματα τοίχου, τα χρώματα δηλαδή που είναι κατάλληλα για εφαρμογή σε εξωτερικούς τοίχους . Αραιώνονται και αυτά με νερό αλλά όταν στεγνώσουν έχουν μεγάλες αντοχές στο νερό. Η διαδικασία: Τρίψιμο όλων των επιφανειών (σοβάδων). Αστάρωμα με αστάρι VIVEDUR. Βάψιμο 1ο χέρι με ακρυλικό χρώμα. Ψιλό-στοκάρισμα όπου απαιτείται. Τρίψιμο των επιφανειών. Βάψιμο 2 χέρια ακρυλικό χρώμα. Προσοχή στην περίπτωση που δεν έχετε λείες επιφάνειες θα πρέπει να εφαρμόσετε την διαδικασία σπατουλαρίσματος με ακρυλικό στόκο – τρίψιμο – στκάρισμα και κατόπιν αστάρωμα και χρωματισμούς.

 
Χρώματα ακρυλικά για ελαιοχρωματισμούς σε εμφανή Μπετό. Οι χρωματισμοί σε επιφάνειες με εμφανή μπετά γίνεται και αυτός με ακρυλικά χρώματα που εφαρμόζονται κατά κανόνα σε τοιχία, ταβάνια από μπετόν, σε μάνδρες και όπου αλλού απαιτείται εξομάλυνση των επιφανειών του μπετόν.  Η διαδικασία: Τρίψιμο όλων των επιφανειών με σβουράκι. Αστάρωμα με ακρυλικό αστάρι κατόπιν σπατουλάρισμα 2 ή 3 χέρια όπου χρειάζεται με παρετίνα. Τρίψιμο όλων των σπατουλαρισμένων επιφανειών. Αστάρωμα με αστάρι VIVEDUR. Βάψιμο 1ο χέρι με ακρυλικό χρώμα. Ψιλό-στοκάρισμα όπου απαιτείται και πάλι. Τρίψιμο των επιφανειών και πάλι και τέλος βάψιμο εφαρμόζοντας 2 επιπλέον χέρια ακρυλικό χρώμα. Στην περίπτωση τώρα που θέλουμε να αδιαβροχοποιήσουμε εξωτερικούς τοίχους με τα ανάλογα υλικά για την διατήρηση των χρωμάτων και συντήρηση των σοβάδων καλό θα ήταν να το κάνουμε έπειτα και από την τελική εφαρμογή των χρωμάτων.

Ελαιοχρωματισμός με υδροχρώματα. Αποτελούν οικονομική επιλογή ελαιοχρωματισμού με μειωμένη ανθεκτικότητα όμως σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα χρώματα. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε οροφές. Η Διαδικασία: τρίψιμο όλων των επιφανειών (σοβάδων). Ψιλό-στοκάρισμα όπου απαιτείται. Τρίψιμο των επιφανειών. Βάψιμο 2 χέρια υδρόχρωμα.

Ελαιοχρωματισμός σε Κάγκελα – Ασανσέρ πόρτες – Σιδερένιες Πόρτες. Μεταλλικές επιφάνειες εξομαλύνονται, επεξεργάζονται για την αποφυγή σκουριάς και βάφονται με σκοπό να γίνουν έγχρωμα, λεία και προστατευμένα από την υγρασία. Η διαδικασία: τρίψιμο και καθαρισμός των επιφανειών από γρέζια. Βάψιμο 2 χέρια μίνιο. Βάψιμο 2 χέρια ντούκο χρώμα.

Ελαιοχρωματισμός σε ξύλινες πόρτες και πόρτες από MDF, κατά κανόνα απαιτούν μεγάλη επιμονή και πολλαπλές διαμορφώσεις για να έχουν λείες επιφάνειες που να αντανακλούν τον φωτισμό και να έχουν ωραίο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία: τρίψιμο των πορτών. Αστάρωμα με αστάρι μετάλλου. Τρίψιμο των πορτών. Στοκάρισμα με ακρυλικό στόκο. Τρίψιμο των πορτών. Στοκάρισμα με ακρυλικό στόκο. Τρίψιμο των πορτών. Πέρασμα με βελατούρα. Τρίψιμο των πορτών. Βάψιμο 2 η και 3 χέρια χρώμα πάντα με ειδικό ρολό και πινέλο.































ΤΑ ΔΕΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΕΔΩ
https://www.facebook.com/dimiourgontexnima