Ένα παλιό Πέτρινο σπίτι, ένα οίκημα πολλές φορές εγκαταλελειμμένο,
για πολλούς χαμένη υπόθεση για εμάς ; μεγάλη πρόκληση και για τους τυχερούς
ιδιοκτήτες που αγαπούν την παράδοση, την πέτρα, το ξύλο, τα φυσικά υλικά
γενικότερα, αφορμή για αναζήτηση του πώς; θα το ανακατασκευάσουν. Είμαστε υπερήφανοι για
κάποιες από τις επιτυχημένες προσπάθειες που μπορείτε να δείτε σε αυτό το
βίντεο, απολαύστε το.
Η πέτρα, ένα aαπο τα παλαιότερα δομικά υλικά, από την αρχαιότητα ακόμη αποτελούσε το κύριο υλικό κατασκευής για ασφαλή, επιβλητικά και όχι μόνο κτίρια, αρκετά από αυτά άλλωστε σώζονται ακόμη και σήμερα....σηματοδοτούν την κύρια κατασκευαστική αντοχή. Ιστορικά βλέπουμε ότι ως και τον 20ό αιώνα η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κατασκευών χτίστηκε από πέτρα. Εκκλησίες , ανάκτορα, οχυρά, κατοικίες, μύλοι, τοξωτά η άλλα γεφύρια και υδραγωγεία είναι μερικά μόνο κατασκευαστικά παραδείγματα.
Στην Ελλάδα η πέτρα ως υλικό κατασκευών.
Στην χώρα μας, λόγω του υπεδάφους γίνεται ευρεία χρήση του συγκεκριμένου τύπου κατασκευής, η δυνατότητα άλλωστε που μας δίνει το ίδιο το υλικό, όπως είναι η ποικιλία χρωμάτων και υφών ανάλογα με το ανάγλυφο ανά περιοχή και η μεγάλη ανθεκτικότητα και μηχανική αντοχή της Ελληνικής πέτρας συνετέλεσαν στη ευρεία χρήση της ως σήμερα.
Ο τεχνίτης της πέτρας.
Ιστορικά η τεχνική χτισίματος, περνούσε από γενιά σε γενιά και τα πέτρινα κτίσματα συνέχιζαν να κυριαρχούν στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος, στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Μακεδονία, στα νησιά μας και αλλού, υπάρχουν εκεί ακόμη να κοσμούν με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους το ανάγλυφο της περιοχής. Tο σύνολο της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ορίστηκε αρχικά από ανώνυμους αρχιτέκτονες, οι παραδοσιακοί τεχνίτες, αρχικά μεμονωμένοι και μετέπειτα οργανωμένοι και σε ομάδες, ταξίδευαν από περιοχή σε περιοχή και έχτιζαν τα σπίτια η τις γέφυρες, τους μύλους και συμμετείχαν σε κάθε άλλη κατασκευή με αποτέλεσμα να έχουμε παραδοσιακούς οικισμούς. Με το πέρασμα των χρόνων δημιουργούσαν, σε όλο τον Ελληνικό χώρο κατασκευές με εμφανή τα κοινά χαρακτηριστικά τα οποία εμφανίζονται και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική διαφορετικών περιοχών. Κατά την γνώμη μας παραμένει γεγονός είναι ότι η πέτρινη κατασκευή παραμένει προϊόν τέχνης και εμπειρίας ανθρώπων που έχουν την γνώση, γι' αυτό ίσως και παραμένει ανταγωνιστική ως κατασκευή σε σχέση με τις σύγχρονες τεχνικές κατασκευών.
Τα πλεονεκτήματα των πέτρινων κατασκευών.
Με το πέρασμα των χρόνων, είδαμε και εμείς οι ίδιοι ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των πέτρινων κατασκευών ήταν και είναι η διαχρονική αρχιτεκτονική αισθητική, η οποία σέβεται το περιβάλλον και εναρμονίζεται με το φυσικό τοπίο. Διαχρονική θεωρείται και είναι ακόμη η αξία τους ως επένδυση. Σε αυτό συντελούν και πολλά άλλα στοιχεία όπως είναι η άριστη ηχομόνωση και άρα η καλύτερη ποιότητα διαβίωσης μέσα στο κτίριο. Επιπλέον, οι πέτρινες κατασκευές έχουν αυξημένη θερμομόνωση, που σημαίνει διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας χειμώνα, καλοκαίρι. Σε κάθε νέα μελέτη κατασκευής που κάνουμε, το μεγάλο στοίχημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, στην περίπτωση της πέτρινης κατασκευής τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα και αυτό γιατί λόγω υλικών δόμησης οι ανάγκες μειώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, αν προσθέσουμε και κάποιες επιπλέον μεθόδους κατασκευής φτάνουμε σε πλήρη βιοκλιματική κατασκευή. Αντιλαμβάνεται κανείς πολύ εύκολα, μετά τα όσα παραπάνω, ότι έχουμε ένα κτίριο πλέον που μπορεί να λειτουργεί για πολλά, πολλά χρόνια με χαμηλά έξοδα (πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης) αλλά και με ποιότητα χρήσης –κατασκευής, μεγάλη στατικότητα και ισχυρή αντισεισμικότητα.
Ο τρόπος που κατασκευάζονται τα πέτρινα.
Παραδοσιακά ο κλασικός τρόπος κατασκευής ενός πέτρινου σπιτιού συνδύαζε εξαιρετικά την πέτρα με το ξύλο, δηλαδή χωρίς να χρησιμοποιείται το οπλισμένο σκυρόδεμα που συναντάμε στις νέες κατασκευές. Για να δημιουργήσουν οι τεχνίτες τότε ένα επίπεδο, ενσωμάτωναν το ξύλινο πάτωμα μέσα στην ήδη πέτρινη τοιχοποιία για να αντέχει τα φορτία. Στην κατασκευή της πέτρινης τοιχοποιίας το χτίσιμο ξεκινάει ταυτόχρονα –περιμετρικά σε όλο το σπίτι και, ανεβαίνοντας προς τα πάνω, φθάνει ως και την στέγη. Στην δημιουργών Τέχνημα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια επιλέξαμε την σύνθετη κατασκευή, συνδυάσαμε την πέτρα με οπλισμένο σκυρόδεμα για την δημιουργία επιπέδων, (beton arme) μέθοδο που μας δίνει την δυνατότητα για κατασκευές πολύ σταθερές με αντοχή και μακροβιότητα. Οι διαστάσεις της πέτρας που χρησιμοποιείται στη δόμηση διαφέρουν ανά περιοχή. Υπάρχουν βέβαια και τυποποιημένα μεγέθη, με συγκεκριμένο πάχος και ελεύθερο μήκος. αυτό μας βοηθά στο να προσαρμόζουμε εμείς τις όποιες κατασκευαστικές απαιτήσεις. Στην περίπτωση όμως, που θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα σπίτι με ακανόνιστη πέτρα, τότε εκείνο που χρειάζεται είναι πραγματικά η άρτια γνώση επεξεργασίας και χτισίματος. Αν δεν έχει πολύ καλή γνώση ο τεχνίτης τα προβλήματα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης θα κάνουν σίγουρα την εμφάνιση τους. Τα υπολείμματα τσιμέντου, χώματα, και άλλα είναι οι συνήθεις ενδείξεις φθοράς που οφείλονται π. χ. σε ελλιπές στέγνωμα, μη απομάκρυνση των ρύπων κατά την κατασκευή και σε όποια κακή συντήρηση. Τα παλαιότερα χρόνια, σχεδόν όλα τα πέτρινα σπίτια ήταν σοβαντισμένα, σε κάποιες περιοχές όπως τα νησιά μας ασβεστωμένα εξωτερικά και εσωτερικά, τακτική που εξασφάλιζε την πλήρη αδιαβροχοποίηση του σπιτιού. Σήμερα ο εξωτερικός σοβάς αποτελεί για κάποιους την καλύτερη δυνατή λύση για να μην έχουμε υγρασία στο σπίτι. Σε περίπτωση ανακατασκευής ενός πέτρινου σπιτιού όμως που ο ιδιοκτήτης θα προτιμήσει την εμφανή πέτρα τότε αφαιρούμε τον παλαιό σοβά από τους τοίχους εξωτερικά ώστε να είναι εμφανείς οι πέτρες τις οποίες αρμολογούμε και προχωρούμε σε πλήρη αρμολόγηση με τα κατάλληλα υλικά.
Που βρίσκουμε την πέτρα.
Η προέλευση της πέτρας ποικίλλει ανά περιοχή, οι πιο διαδεδομένες είναι από τα Ιωάννινα, την Άρτα, τη Θάσο, την Καβάλα, την Κάρυστο, την Κασσάνδρα, το Νεοχώρι, την Παραμυθιά, το Πήλιο κ.α. αυτό που πρέπει να προσέξουμε κατά την προμήθεια της είναι να είναι ομοιογενής, συμπαγής και ανθεκτική, να μην έχει ρωγμές και να μην αποσαθρώνεται
Η συντήρηση της πέτρινης κατασκευής
Η φθορά που προκαλείται στην πέτρα συμβαίνει κυρίως από τον ήλιο και τον πάγο. Το πιο συνηθισμένο εμφανή πρόβλημα είναι οι ρωγμές που παρουσιάζονται στους αρμούς. Κάποιο τεχνίτες προτείνουν τοποθέτηση χωρίς αρμούς για να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα εξαιτίας της διαστολής και της συστολής. Οι περισσότερες τεχνητές πέτρες ως υλικό έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες, όπως είναι η αντοχή στην υγρασία, ενώ μετά την τοποθέτησή τους υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί αστάρι προκειμένου να αυξηθεί η ανθεκτικότητα. Σαν εταιρία προτείνουμε πέτρα με αρμούς και πολύ καλή αρμολόγηση.
Πόσο κοστίζει ένα πέτρινο σπίτι.
Η κατασκευή σπιτιού εξ ολοκλήρου μιας κατοικίας από πέτρα είναι για πολλούς ακριβή υπόθεση, κυρίως εξαιτίας του υψηλού κόστους (υλικών, μεταφοράς, χτισίματος), εμείς πιστεύουμε ότι η προσεκτική μελέτη, η καλή γνώση της αγοράς και τα οφέλη από μια τέτοια κατασκευή, μπορεί τελικά να αποτελεί οικονομική πρόταση.
Ευχόμαστε το παραπάνω άρθρο να σας έδωσε όλες εκείνες τις πληροφορίες και τις απαντήσεις σε τυχόν απορίες που είχατε με τα πέτρινα σπίτια.
www.dimiourgontexnima.gr
Το μεράκι, η γνώση, η
φαντασία, …… στοιχεία δηλαδή που ο αρχιτέκτονας της Δημιουργών Τέχνημα, δεν διστάζει να εκφράσει απλόχερα,…… με σύμμαχο
την αγάπη για τις ίδιες αυτές, παλαιές πέτρινες
κατασκευές.
Ξύλα και πέτρα, παλαιά αγκωνάρια και λάφυρα από την ευρύτερη περιοχή να αποτελούν τα βοηθητικά υλικά για εσωτερικές κατασκευές η ακόμη και για να ενισχύουν το γνήσιο της όλης κατασκευής. Tι άλλο λοιπόν, εκτός από θαυμασμό μπορεί να νοιώσει κανείς όταν βλέπει να ανα -δημιουργείτε ένα τέτοιο παλαιό πέτρινο σπίτι κατά την γνώμη μου η κάθε ξερολιθιά και μάντρα, κρύβει και μια ιστορία για την ίδια την περιοχή και τους κατοίκους της, ίσως και εσάς …. που μπορεί να έχετε στην κατοχή σας ένα πέτρινο σπίτι.
Κατασκευές σπιτιών από πέτρα. Ξύλα και πέτρα, παλαιά αγκωνάρια και λάφυρα από την ευρύτερη περιοχή να αποτελούν τα βοηθητικά υλικά για εσωτερικές κατασκευές η ακόμη και για να ενισχύουν το γνήσιο της όλης κατασκευής. Tι άλλο λοιπόν, εκτός από θαυμασμό μπορεί να νοιώσει κανείς όταν βλέπει να ανα -δημιουργείτε ένα τέτοιο παλαιό πέτρινο σπίτι κατά την γνώμη μου η κάθε ξερολιθιά και μάντρα, κρύβει και μια ιστορία για την ίδια την περιοχή και τους κατοίκους της, ίσως και εσάς …. που μπορεί να έχετε στην κατοχή σας ένα πέτρινο σπίτι.
Η πέτρα, ένα aαπο τα παλαιότερα δομικά υλικά, από την αρχαιότητα ακόμη αποτελούσε το κύριο υλικό κατασκευής για ασφαλή, επιβλητικά και όχι μόνο κτίρια, αρκετά από αυτά άλλωστε σώζονται ακόμη και σήμερα....σηματοδοτούν την κύρια κατασκευαστική αντοχή. Ιστορικά βλέπουμε ότι ως και τον 20ό αιώνα η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κατασκευών χτίστηκε από πέτρα. Εκκλησίες , ανάκτορα, οχυρά, κατοικίες, μύλοι, τοξωτά η άλλα γεφύρια και υδραγωγεία είναι μερικά μόνο κατασκευαστικά παραδείγματα.
Στην Ελλάδα η πέτρα ως υλικό κατασκευών.
Στην χώρα μας, λόγω του υπεδάφους γίνεται ευρεία χρήση του συγκεκριμένου τύπου κατασκευής, η δυνατότητα άλλωστε που μας δίνει το ίδιο το υλικό, όπως είναι η ποικιλία χρωμάτων και υφών ανάλογα με το ανάγλυφο ανά περιοχή και η μεγάλη ανθεκτικότητα και μηχανική αντοχή της Ελληνικής πέτρας συνετέλεσαν στη ευρεία χρήση της ως σήμερα.
Ο τεχνίτης της πέτρας.
Ιστορικά η τεχνική χτισίματος, περνούσε από γενιά σε γενιά και τα πέτρινα κτίσματα συνέχιζαν να κυριαρχούν στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος, στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Μακεδονία, στα νησιά μας και αλλού, υπάρχουν εκεί ακόμη να κοσμούν με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους το ανάγλυφο της περιοχής. Tο σύνολο της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ορίστηκε αρχικά από ανώνυμους αρχιτέκτονες, οι παραδοσιακοί τεχνίτες, αρχικά μεμονωμένοι και μετέπειτα οργανωμένοι και σε ομάδες, ταξίδευαν από περιοχή σε περιοχή και έχτιζαν τα σπίτια η τις γέφυρες, τους μύλους και συμμετείχαν σε κάθε άλλη κατασκευή με αποτέλεσμα να έχουμε παραδοσιακούς οικισμούς. Με το πέρασμα των χρόνων δημιουργούσαν, σε όλο τον Ελληνικό χώρο κατασκευές με εμφανή τα κοινά χαρακτηριστικά τα οποία εμφανίζονται και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική διαφορετικών περιοχών. Κατά την γνώμη μας παραμένει γεγονός είναι ότι η πέτρινη κατασκευή παραμένει προϊόν τέχνης και εμπειρίας ανθρώπων που έχουν την γνώση, γι' αυτό ίσως και παραμένει ανταγωνιστική ως κατασκευή σε σχέση με τις σύγχρονες τεχνικές κατασκευών.
Τα πλεονεκτήματα των πέτρινων κατασκευών.
Με το πέρασμα των χρόνων, είδαμε και εμείς οι ίδιοι ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των πέτρινων κατασκευών ήταν και είναι η διαχρονική αρχιτεκτονική αισθητική, η οποία σέβεται το περιβάλλον και εναρμονίζεται με το φυσικό τοπίο. Διαχρονική θεωρείται και είναι ακόμη η αξία τους ως επένδυση. Σε αυτό συντελούν και πολλά άλλα στοιχεία όπως είναι η άριστη ηχομόνωση και άρα η καλύτερη ποιότητα διαβίωσης μέσα στο κτίριο. Επιπλέον, οι πέτρινες κατασκευές έχουν αυξημένη θερμομόνωση, που σημαίνει διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας χειμώνα, καλοκαίρι. Σε κάθε νέα μελέτη κατασκευής που κάνουμε, το μεγάλο στοίχημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, στην περίπτωση της πέτρινης κατασκευής τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα και αυτό γιατί λόγω υλικών δόμησης οι ανάγκες μειώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, αν προσθέσουμε και κάποιες επιπλέον μεθόδους κατασκευής φτάνουμε σε πλήρη βιοκλιματική κατασκευή. Αντιλαμβάνεται κανείς πολύ εύκολα, μετά τα όσα παραπάνω, ότι έχουμε ένα κτίριο πλέον που μπορεί να λειτουργεί για πολλά, πολλά χρόνια με χαμηλά έξοδα (πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης) αλλά και με ποιότητα χρήσης –κατασκευής, μεγάλη στατικότητα και ισχυρή αντισεισμικότητα.
Ο τρόπος που κατασκευάζονται τα πέτρινα.
Παραδοσιακά ο κλασικός τρόπος κατασκευής ενός πέτρινου σπιτιού συνδύαζε εξαιρετικά την πέτρα με το ξύλο, δηλαδή χωρίς να χρησιμοποιείται το οπλισμένο σκυρόδεμα που συναντάμε στις νέες κατασκευές. Για να δημιουργήσουν οι τεχνίτες τότε ένα επίπεδο, ενσωμάτωναν το ξύλινο πάτωμα μέσα στην ήδη πέτρινη τοιχοποιία για να αντέχει τα φορτία. Στην κατασκευή της πέτρινης τοιχοποιίας το χτίσιμο ξεκινάει ταυτόχρονα –περιμετρικά σε όλο το σπίτι και, ανεβαίνοντας προς τα πάνω, φθάνει ως και την στέγη. Στην δημιουργών Τέχνημα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια επιλέξαμε την σύνθετη κατασκευή, συνδυάσαμε την πέτρα με οπλισμένο σκυρόδεμα για την δημιουργία επιπέδων, (beton arme) μέθοδο που μας δίνει την δυνατότητα για κατασκευές πολύ σταθερές με αντοχή και μακροβιότητα. Οι διαστάσεις της πέτρας που χρησιμοποιείται στη δόμηση διαφέρουν ανά περιοχή. Υπάρχουν βέβαια και τυποποιημένα μεγέθη, με συγκεκριμένο πάχος και ελεύθερο μήκος. αυτό μας βοηθά στο να προσαρμόζουμε εμείς τις όποιες κατασκευαστικές απαιτήσεις. Στην περίπτωση όμως, που θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα σπίτι με ακανόνιστη πέτρα, τότε εκείνο που χρειάζεται είναι πραγματικά η άρτια γνώση επεξεργασίας και χτισίματος. Αν δεν έχει πολύ καλή γνώση ο τεχνίτης τα προβλήματα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης θα κάνουν σίγουρα την εμφάνιση τους. Τα υπολείμματα τσιμέντου, χώματα, και άλλα είναι οι συνήθεις ενδείξεις φθοράς που οφείλονται π. χ. σε ελλιπές στέγνωμα, μη απομάκρυνση των ρύπων κατά την κατασκευή και σε όποια κακή συντήρηση. Τα παλαιότερα χρόνια, σχεδόν όλα τα πέτρινα σπίτια ήταν σοβαντισμένα, σε κάποιες περιοχές όπως τα νησιά μας ασβεστωμένα εξωτερικά και εσωτερικά, τακτική που εξασφάλιζε την πλήρη αδιαβροχοποίηση του σπιτιού. Σήμερα ο εξωτερικός σοβάς αποτελεί για κάποιους την καλύτερη δυνατή λύση για να μην έχουμε υγρασία στο σπίτι. Σε περίπτωση ανακατασκευής ενός πέτρινου σπιτιού όμως που ο ιδιοκτήτης θα προτιμήσει την εμφανή πέτρα τότε αφαιρούμε τον παλαιό σοβά από τους τοίχους εξωτερικά ώστε να είναι εμφανείς οι πέτρες τις οποίες αρμολογούμε και προχωρούμε σε πλήρη αρμολόγηση με τα κατάλληλα υλικά.
Που βρίσκουμε την πέτρα.
Η προέλευση της πέτρας ποικίλλει ανά περιοχή, οι πιο διαδεδομένες είναι από τα Ιωάννινα, την Άρτα, τη Θάσο, την Καβάλα, την Κάρυστο, την Κασσάνδρα, το Νεοχώρι, την Παραμυθιά, το Πήλιο κ.α. αυτό που πρέπει να προσέξουμε κατά την προμήθεια της είναι να είναι ομοιογενής, συμπαγής και ανθεκτική, να μην έχει ρωγμές και να μην αποσαθρώνεται
Η συντήρηση της πέτρινης κατασκευής
Η φθορά που προκαλείται στην πέτρα συμβαίνει κυρίως από τον ήλιο και τον πάγο. Το πιο συνηθισμένο εμφανή πρόβλημα είναι οι ρωγμές που παρουσιάζονται στους αρμούς. Κάποιο τεχνίτες προτείνουν τοποθέτηση χωρίς αρμούς για να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα εξαιτίας της διαστολής και της συστολής. Οι περισσότερες τεχνητές πέτρες ως υλικό έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες, όπως είναι η αντοχή στην υγρασία, ενώ μετά την τοποθέτησή τους υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί αστάρι προκειμένου να αυξηθεί η ανθεκτικότητα. Σαν εταιρία προτείνουμε πέτρα με αρμούς και πολύ καλή αρμολόγηση.
Πόσο κοστίζει ένα πέτρινο σπίτι.
Η κατασκευή σπιτιού εξ ολοκλήρου μιας κατοικίας από πέτρα είναι για πολλούς ακριβή υπόθεση, κυρίως εξαιτίας του υψηλού κόστους (υλικών, μεταφοράς, χτισίματος), εμείς πιστεύουμε ότι η προσεκτική μελέτη, η καλή γνώση της αγοράς και τα οφέλη από μια τέτοια κατασκευή, μπορεί τελικά να αποτελεί οικονομική πρόταση.
Ευχόμαστε το παραπάνω άρθρο να σας έδωσε όλες εκείνες τις πληροφορίες και τις απαντήσεις σε τυχόν απορίες που είχατε με τα πέτρινα σπίτια.
www.dimiourgontexnima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου