Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πλακίδια δαπέδου – τοίχου και προδιαγραφές

Πλακίδια δαπέδου – τοίχου και προδιαγραφές.
Με το σημερινό μας άρθρο, επιχειρούμε να σας πληροφορήσουμε για τις τεχνικές προδιαγραφές, που πρέπει να συνοδεύουν τις συσκευασίες των πλακιδίων δαπέδου και των πλακιδίων κάθετων επιφανειών όπως είναι οι τοίχοι ενός μπάνιου η ακόμα και η κάλυψη άλλων επιφανειών.

Ας ξεκινήσουμε αρχικά με το σύνολο των ιδιοτήτων καθώς και τεχνικών χαρακτηριστικών των παραπάνω πλακιδίων.

Γενικά οι προδιαγραφές.

Υπάρχουν οι Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές (ΕΝ), στις οποίες και πρέπει βάση νομοθεσίας να ανταποκρίνονται όλα τα πλακίδια που διατίθενται και στην Ελληνική αγορά, οι προδιαγραφές αυτές, αποτελούν ουσιαστικά την εγγύηση τη ποιότητας των πλακιδίων που τυχόν θα προμηθευτείτε. Επίσης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση  άρα και στην Ελλάδα  ισχύουν οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN). Επειδή δεν υπάρχει τύπος κεραμικού πλακιδίου που να είναι το ίδιο ιδανικός για οποιαδήποτε χρήση, θα πρέπει να αναζητήσετε τον πλέον ενδεδειγμένο τύπο λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες χρήσεις για τις οποίες και προορίζεται το πλακάκι που θα προμηθευτείτε. Στα χαρτοκιβώτια συσκευασίας θα πρέπει να αναγράφονται με τυπωμένα γράμματα ορισμένα στοιχεία κατάταξης τους σε κατηγορίες ανάλογα με τις ιδιότητες και την ποιότητά τους. Πάντως το νέο πρότυπο ΕΝ Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που ορίστηκε για τα κεραμικά πλακίδια να γνωρίζετε ότι είναι το (ΕΝ 14411:2003) «CE». Προσοχή, έχουμε παρατηρήσει ότι πολλά καταστήματα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα  προμηθεύονται πλακίδια και είδη υγιεινής από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης. Είμαστε σίγουροι, μιας και έχουμε επισκεφτεί στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία εργοστάσια παραγωγής και είδαμε με τα μάτια μας τους  εργαστηριακούς ποιοτικούς ελέγχους να εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας τους, με την σειρά μας αναφέρουμε στο σημερινό μας άρθρο ότι οι παραπάνω διαδικασίες σαφώς και πιστοποιούν την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος, είτε αναφερόμαστε σε πλακίδια είτε σε είδη υγιεινής. Τέλος να αναφέρουμε ότι τα πλακίδια ξεχωρίζουν επίσης σε 1ης και σε 2ης ποιότητας, εκείνο που πρέπει να προσέξετε είναι σε κάθε κιβώτιο πλακιδίων 1ης ποιότητας να αναγράφεται η Ευρωπαϊκή Προδιαγραφή (ΕΝ).


Εξειδικευμένα οι προδιαγραφές των κεραμικών πλακιδίων.

1ον. Τα κεραμικά, πλακίδια επίστρωσης τοίχων και δαπέδων που προσφέρονται στα καταστήματα και γενικά στο ελεύθερο εμπόριο, για να μπορούν να χαρακτηρίζονται πλακίδια πρώτης ποιότητας, πρέπει να πληρούν κατά περίπτωση, τους όρους του αντίστοιχου, από τα παρακάτω, προτύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης, δηλαδή, (Committee Europeenee De Normalisation C.E.N.) αλλά και του εναρμονισμένου προς αυτό προτύπου του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) ή ακόμη και άλλου Οργανισμού Τυποποίησης που είναι μέλους της C.E.N.

2ον. Στη κάθε συσκευασία, των πλακιδίων επίστρωσης τοίχων και δαπέδων πρώτης ποιότητος, πρέπει να αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία, με τους όρους τους οποίους η παρούσα και το αντίστοιχο πρότυπο της C.E.N και του ΕΛΟΤ ορίζουν:
α) Η εμπορική επωνυμία του κατασκευαστή ή το σήμα του και η χώρα παραγωγής.
β) Η κατάταξη των περιεχομένων πλακιδίων σύμφωνα με την ομάδα τους και το ειδικό πρότυπο κατασκευής τους, όπως δηλαδή η κατάταξη αυτή καθορίζεται στον Πίνακα 2 του Προτύπου ΕΝ 87 της C.E.N και του εναρμονισμένου προς αυτό Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 87, του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

γ) Η ένδειξη ότι τα περιεχόμενα πλακίδια ή πλάκες είναι πρώτης ποιότητας.

δ) Οι ονομαστικές διαστάσεις και οι διαστάσεις κατασκευής των περιεχομένων πλακιδίων ή πλακών, τυπικές ή μη τυπικές.

ε) Το είδος της επιφάνειας με τον αντίστοιχο όρο «εμφιαλωμένα» και «μη εμφιαλωμένα» ή το αντίστοιχο σύμβολο «GL» και «UGL».

3ον. Εκτός από τα παραπάνω στη συσκευασία των πλακιδίων θα αναγράφεται και ο αριθμός των περιεχομένων τεμαχίων, τουλάχιστον με το σημείο Χ, ακολουθούμενο βέβαια από τον αριθμό των τεμαχίων.

4ον. Από τις παραπάνω υποχρεωτικά, αναγραφόμενες στη συσκευασία ενδείξεις, μέσα σε ένα πλαίσιο θα πρέπει να αναγράφονται κατά σειρά και χωριστούς στίχους οι ακόλουθες : α) Το Πρότυπο της C. E. N. προς το οποίο τα πλακίδια ή οι πλάκες να συμφωνούν β) Η κατάταξη των πλακιδίων ή πλακών με το συμβολισμό του Πίνακα 2 τα Πρότυπα ΕΝ 87 της C.E.N και του εναρμονισμένου προς αυτό Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 87, ο οποίος περιλαμβάνει : (1ον) Το σύμβολό κατάταξης σε ομάδα, (2ον) Το πρότυπο του ΕΛΟΤ ή άλλου Εθνικού Οργανισμού Τυποποίησης μελών της C. E. N.

5ον. Η αναγραφή των ενδείξεων των προηγούμενων παραγράφων πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ευανάγνωστο.

6ον. Εκτός από τις παραπάνω υποχρεωτικές ενδείξεις στη συσκευασία των πλακιδίων και των πλακών πρώτης ποιότητας, είναι η αναγραφή και των όρων «πρώτης διαλογής» ή «Α διαλογής» ή «1ης διαλογής» ή των αντίστοιχων προς αυτούς όρων σε γλώσσα χώρας της οποίας ο Εθνικός Οργανισμός Τυποποίησης είναι μέλος της C.E.N. Σε όλες αυτές τις παραπάνω περιπτώσεις οι όροι αυτοί θεωρούνται ισοδύναμοι προς τον όρο «Πρώτης ποιότητας».

7ον. Να θυμάστε ότι τα πλακίδια η και οι πλάκες, που τυχόν δεν πληρούν τους όρους ενός προτύπου της C.E.N. ή του ΕΛΟΤ από αυτά που παρατέθηκαν στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πρώτης ποιότητας και σαφώς δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται ως τέτοια.

8ον. Στη συσκευασία των πλακιδίων και πλακών, που δεν είναι πρώτης ποιότητας απαγορεύεται αυστηρά η αναγραφή ή ακόμη και η μνεία των προτύπων της C.E.N. ή του ΕΛΟΤ ή άλλου Εθνικού Οργανισμού Τυποποιήσεως, μέλους ή ακόμη και μη μέλους της C.E.N. Στη συσκευασία των προϊόντων αυτών θα αναγράφονται υποχρεωτικά όλες οι άλλες ενδείξεις που προβλέπονται για τα πλακίδια πρώτης ποιότητας συνοδευόμενες από την ένδειξη «δεύτερης ή τρίτης ποιότητας» αναλόγως. Ο όρος ποιότητα μπορεί να αντικατασταθεί και από τον όρο «διαλογή».

9ον. Για τον έλεγχο της ποιότητας των παραπάνω πλακιδίων και πλακών επίστρωσης τοίχων και δαπέδων θα εφαρμόζονται τα σχετικά πρότυπα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποιήσεως που έχουν εναρμονιστεί προς τα αντίστοιχα πρότυπα της C.E.N.

10ον. Στα τιμολόγια η σε όποια δελτία λιανικής πωλήσεως, δελτία αποστολής ή παραγγελίας πλακών και πλακιδίων επιστρώσεως τοίχων και δαπέδων, καθώς και στους τιμοκαταλόγους, τις συμβάσεις, τις προσφορές πωλήσεως ή προμήθειας και γενικώς κάθε έντυπο των παραγωγών και εμπόρων, όταν σε αυτά γίνεται αναφορά ή συσχέτιση της τιμής πωλήσεως των προϊόντων αυτών, πλην των άλλων προβλεπομένων στοιχείων, πρέπει να αναγράφεται η ποιότητα, ως εξής:
α) Για τα προϊόντα, που πληρούν τους όρους των προτύπων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, με μια από τις ενδείξεις:
«Πρώτη ποιότητα» ή «Πρώτη διαλογή»
β) Για τα προϊόντα, που δεν πληρούν τους όρους των προτύπων που αναγράφονται στην παράγραφο 1 με μια από τις ενδείξεις (κατά περίπτωση) :
(1) Oεύτερη ποιότητα ή διαλογή
(2) Τρίτη ποιότητα ή διαλογή
Ο ανωτέρω χαρακτηρισμός της ποιότητας των προϊόντων θα προέρχεται από τα αντίστοιχα παραστατικά προμήθειας, προς τα οποία και θα συμφωνεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ.  Τα κεραμικά πλακίδια δαπέδου η τοίχου τα οποία έχουν παραχθεί νόμιμα ή και έχουν διατεθεί στο εμπόριο σε άλλα Κράτη - Μέλη της Ε. Ε. ή ακόμη είναι καταγωγής χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη, μπορούν να διατίθενται στην ελληνική αγορά : α) ως πλακίδια πρώτης ποιότητας εάν έχουν παραχθεί σύμφωνα με πρότυπα που εξασφαλίζουν ένα ισοδύναμο επίπεδο ποιότητας με αυτό του παρόντος άρθρου και β) ακόμη και αν ακολουθούν διαφορετικούς κανόνες επισήμανσης, εφόσον οι όμως οι κανόνες αυτοί προσφέρουν το ανάλογο επίπεδο πληροφόρησης σε εσάς ως καταναλωτή με αυτό δηλαδή που προσφέρουν οι κανόνες επισήμανσης του παρόντος άρθρου.


Γενικότερα αλλά και ειδικότερα στην Δημιουργών τέχνημα, είμαστε στη διάθεση του πελάτη μας για την απαιτούμενη παροχή αναλυτικών προδιαγραφών ποιότητας όλων των προϊόντων που προτείνουμε ανεξάρτητα από τον προμηθευτή, δεν θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε τον πελάτη μας ΚΑΙ σε καμία περίπτωση τον όποιο προμηθευτή η κατάστημα.
https://www.facebook.com/dimiourgontexnima


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου