Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Μόνωση Υγρομόνωση επισκευή δομικών στοιχείων ταράτσα.

Μία ειδική περίπτωση όπως αυτή που σας παρουσιάζουμε σήμερα δεν την αντιμετωπίζουμε και εμείς πολύ συχνά, πρόκειται για ένα παλαιό κτίσμα του 1950 στο Ίλιον το οποίο και είχε υποστεί σοβαρές βλάβες στο σκυρόδεμα. 
Δεν μας φόβισε λόγω του ότι έχουμε εκτελέσει πολλά και παρόμοια έργα σε όλη την Ελλάδα σχεδόν, αυτό όμως δεν σήμαινε ότι δεν έπρεπε να βρούμε την καταλληλότερη λύση η οποία και θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον αξιόπιστη και διαχρονική.

Μετά την απαραίτητη δειγματοληψία λοιπόν καταλήξαμε στην αναλυτική καταγραφή τεχνικών προβλημάτων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, βλέπαμε άλλωστε ότι οι άνω επιφάνειες δομής παρουσίαζαν γενικότερα ρηγματώσεις, μερικές αποκολλήσεις και τοπικές αποδιοργανώσεις, φαινόμενα οφειλόμενα κυρίως στην παλαιότητα και στην εγκατάλειψη. 
Το πόρισμα από την ανάλυση των δειγμάτων από χημείο ήταν ότι, τα μπετά έχουν αποσαθρωθεί λόγω κυρίως της διάβρωσης από κατερχόμενα ύδατα και διάλυσης της μικροδομής τους. Τα σκυρόδεμα και ο ιπλισμός είχαν υποστεί σημαντική φθορά, όπως ενανθράκωση, υπήρχε αποφλοίωση του σκυροδέματος, οξείδωση του οπλισμού κ.α.






Ο έλεγχος από το χημείο έδειξε επίσης ότι, πιθανόν ότι κατά την πήξη του τσιμέντου, παράχθηκε υδροξείδιο του ασβεστίου-Ca(OH)2. και ότι το υδροξείδιο του ασβεστίου πλεονάζει στο υπάρχον σκυρόδεμα.
















Αφότου πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες από τους συνεργάτες μας, (δομικός – στατικός – Πολ. Μηχανικός) μας δόθηκε η μελέτη αποκατάστασης – εφαρμογής. Ρητίνες παντού, ενέσεις ρητίνης σε όλες τις ρηγματώσεις, ειδικά υλικά εμποτισμού και άλλα.   










Η μόνωση τώρα; για την ακρίβεια η υγρομόνωση, αυτή θα έπρεπε να κατασκευαστεί ενιαία να δημιουργήσουμε δηλαδή μια μονολιθική μεμβράνη χωρίς ενώσεις η οποία και θα παρέχει στις επισκευαζόμενες επιφάνειες πολύ μεγάλη υδροφοβία από την επαφή με το νερό. Παράλληλα θα έπρεπε να παρέχει πλήρη πρόσφυση στην επιφάνεια, ώστε να είναι αδύνατη η συγκέντρωση υγρασίας και κάτω από τη μεμβράνη.

Τα υλικά που επιλέχθηκαν, όλα εξειδικευμένης κατασκευής (νανοτεχνολογικά) μας έδωσαν την δυνατότητα να κατασκευάσουμε μία υγρο μόνωση η οποία και διατηρεί όλες εκείνες τις μηχανικές αντοχές που απαιτούνται και παράλληλα διατηρούν την ελαστικότητά του υλικού που επιλέξαμε σε ανώτερες εξωτερικές θερμοκρασίες + 80⁰ C και χαμηλότερες που φτάνουν έως και τους - 30⁰ C.
Δεν τελειώσαμε όμως εκεί, χρησιμοποιήσαμε πρόσθετα που μας έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ελαστικότητα η οποία ξεπερνάει ακόμη και αυτές των 300% (πάντα βάση μετρήσεων κατά Astn D 412)  Επίσης τα συγκεκριμένα υλικά μας έδωσαν την δυνατότητα για αυτό επισκευή του συστήματος υγρο μόνωσης, έτσι σε περίπτωση π.χ. μικρής σεισμικής δραστηριότητας και δονήσεων το ίδιο το υλικό έχει την δυνατότητα να αυξομειώνει την δομή του και βέβαια να επανέρχεται στην αρχική του θέση.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται ρηγματώσεις και τριχοειδή από τα οποία αργότερα θα μπορούσε να εισχωρήσει υγρασία.

Αφότου γεφυρώσαμε τις ρωγμές με μηχανικά και χημικά μέσα και υλικά πραγματοποιήσαμε το προηγμένο σύστημα της υγρομόνωσης που βλέπετε στις φωτογραφίες,





















Συμβουλές για την σωστή υγρομόνωση – στεγανοποίηση μιας παρόμοιας επιφάνειας όπως αυτή που παρουσιάζουμε θα μπορούσαν να είναι πολλές. Η στεγανοποίηση γενικότερα μιας ταράτσας, να θυμάστε ότι πρέπει να τηρεί δύο βασικές αρχές, σωστή μελέτη και κατόπιν ανάλογη επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και σωστή εφαρμογή αυτών, ειδικά μάλιστα εάν πρόκειται για επιφάνεια η οποία έχει υποστεί διάβρωση. 
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά υλικά που υπόσχονται σχεδόν τα πάντα, η αλήθεια βρίσκεται μόνο στις προδιαγραφές και στην εμπειρία του εκάστοτε επαγγελματία να διαγνώσει – επιλέξει τα καταλληλότερα για την δική σας ταράτσα. 
Ο σωστός επαγγελματίας δεν θα σας βάλει σε περιπέτειες γιατί π.χ. θα έχει να λαμβάνει προμήθεια από ένα έμπορο, ο σωστός επαγγελματίας θα επιλέξει με αντικειμενικά κριτήρια τα οποία θα έχουν γνώμονα το διαχρονικό αποτέλεσμα και όχι οτιδήποτε άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου