Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Χρωματισμοι, γενικη ανακαινιση. Τι πρεπει να προσεξουμε

Εάν μιλάμε για μία γενική ανακαίνιση, τότε αν μην τι άλλο, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τακτικές και μεθόδους που να δικαιολογούν τον όρο ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ. Η διαδικασία που μας επιβάλλουν οι σύγχρονες μέθοδοι ανακαίνισης είναι κάτι σαν μονόδρομος.

Αφαίρεση παλιών χρωμάτων με φλόγιστρο, τα παλαιά κτίρια στο εσωτερικό τους δέχονται κατά μέσο όρο 8 με 12 χέρια χρωματισμών (αυτό σε διάστημα 30 ετών περίπου). Η εμπειρία που έχουμε….. μας έχει δείξει ότι, η κατάλληλη διαδικασία των χρωματισμών σε αυτά τα παλαιά κτίρια πολύ απλά, δεν υπήρξε. Μην ξεχνάμε ότι παλαιότερα δεν υπήρχε η παρετίνα ως υλικό βάσης.


Έτσι λοιπόν συναντάμε χρώματα επάνω στα παλαιά χρώματα, με ελάχιστη προεργασία η και καμία είδους προετοιμασία σε αυτές τις τοιχοποιίες, το αποτέλεσμα; Μία ισχυρή κρούστα προσκολλημένη στην τοιχοποιία. 


Η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα επιφάνειας είναι η εξής: αφαίρεση των παλαιών χρωμάτων με φλόγιστρο και σπάτουλα κατόπιν η τοιχοποιία θα πρέπει να τριφτεί με γυαλόχαρτο έτσι ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα και τέλος ένας καλός έλεγχος - τελικός καθαρισμός.


Στην συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία βάση έτσι ώστε να προχωρήσουμε στους χρωματισμούς. Το υλικό μας θα πρέπει να είναι η παρετίνα, πρόκειται για ένα λεπτόκοκκο κονίαμα (στόκος κατασκευασμένος από Ανθρακικό ασβέστιο, λευκό τσιμέντο και ακρυλική ρητίνη) που όταν ανακατευτεί με νερό δημιουργεί έναν παχύρευστο πολτό κατάλληλο για το σπατουλάρισμα των τοίχων  (η εφαρμογή της παρετίνας μπορεί να γίνει σε επιφάνειες από σοβά, τσιμέντο, γυψοσανίδα). Με το σπατουλάρισμα της παρετίνας ουσιαστικά, κλείνουμε τους πόρους των τοιχίων δημιουργώντας μία λεία βάση για τους χρωματισμούς.  


Αυτήν η εργασία ονομάζεται από τους ελαιοχρωματιστές, σπατουλαριστά πλαστικά.


Προσοχή στην όποια αποκατάσταση – οικοδομικά μερεμέτια, όλες οι σοβαντισμένες επιφάνειες θα πρέπει να είναι επίπεδες και να μην παρουσιάζουν ανωμαλίες πχ καμπύλες η αυλακώσεις. Κανένας δεν επιθυμεί να φαίνονται ατέλειες που μπορεί να προέρχονται από κακοτεχνίες. Η ίδια προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στις κατασκευές ξηράς δόμησης από το γνωστό σε όλους μας πλέον την γυψοσανίδα, θα πρέπει να προσεχθούν οι ενώσεις από τον τεχνικό εφαρμοστή έτσι ώστε να μην υπάρχουν ατέλειες επιπεδότητας.


Το σπατουλάρισμα μας τώρα, σε κάθε περίπτωση προτείνουμε να γίνεται σε στάδια και σαφώς να περιλαμβάνει δύο χέρια. Ο ελαιοχρωματιστής εφαρμόζει την πρώτη επίστρωση της παρετίνας πάνω στην τοιχοποιία. Αφού θα στεγνώσει η πρώτη επίστρωση τότε προχωρά την δεύτερη επίστρωση επάνω στην πρώτη.
 Να θυμάστε, όσο μεγαλύτερη ποσότητα ακρυλικής ρητίνης περιέχει η παρετίνη τόσο πιο ανθεκτική είναι.

Στην συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει το αστάρωμα και κατόπιν το πρώτο χέρι πλαστικό χρώμα. Αφού στεγνώσει θα πρέπει να γίνει σχολαστικός έλεγχος της τοιχοποιίας ώστε να διορθωθούν τυχόν ατέλειες με ψιλοστοκάρισμα (προτείνουμε πάντα ακρυλικό στόκο).

Στο τέλος όλων των παραπάνω περνάμε το δεύτερο χέρι των πλαστικών.


Νικόλας Τέτρις








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου