Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Σύγχρονη κατοικία και νεωτερισμός


Η «Δημιουργών Τέχνημα» αμφισβητεί τις υποθέσεις για νεωτερισμούς στον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων μιας κατοικίας, διερευνώντας το τι συμβαίνει, όταν βάζουμε τους ανθρώπους στο κέντρο των εξισώσεών μας. 
 
Για 30 χρόνια  η ομάδα μας έχει σχεδιάσει και μελετήσει συστηματικά την ανθρώπινη συμπεριφορά εντός των κτιρίων. Το σημείο εκκίνησής μας ήταν το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που ζουν μέσα στα κτίρια, περισσότερο από το ενδιαφέρον μας για τα ίδια κτίρια - σε αυτό που ονομάζεται Life inside buildings.
 
Τι σημαίνει νεωτερισμός; Πως επιβλήθηκε; Πως υιοθετήθηκε; Ποιες ανάγκες εξυπηρετεί;
Αυτό οδήγησε την ομάδα σε μελέτες για το πώς ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την Ελληνική κατοικία, πως κινείται μέσα σε αυτήν,  τι νιώθει ζώντας μέσα στους χώρους, ξεκουράζεται, συναντιέται με φίλους, αλληλοεπιδρά με την οικογένεια κλπ. Η ομάδα χρησιμοποίησε τα στατιστικά στοιχεία που διέθετε, από πολλά έργα της, αλλά προέκυψαν και πάλι επιπλέον ερωτήσεις που ήταν διαφορετικές από τις συνηθισμένες.
Για παράδειγμα: Για πόσο χρόνο οι άνθρωποι περνούν ανά 24ωρο π.χ. στην κουζίνα; Πόσοι από αυτούς κινούνται ανεμπόδιστα στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας τους; Πόσοι από αυτούς χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες π.χ. Smart home; Πόσο από τους αποθηκευτικούς  χώρους χρησιμοποιούνται και σε ποια συχνότητα ανά εποχή; Θα είναι αποδοτικός ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων για τους χρήστες και μετά από δεκαπέντε χρόνια;
Οι ιδέες του ενέπνευσαν τη δημιουργία λειτουργικών κτιρίων και οι όποιες  βελτιώσεις πιθανόν απαιτούνται για την αναδιοργάνωση των εσωτερικών χώρων ενόψει μιας γενικής ανακαίνισης, έως τώρα μας δικαίωσαν.
Η Αρχιτεκτονική όταν εξυπηρετεί τον άνθρωπο πετυχαίνει τον στόχο της, για εμάς ως ομάδα, ο άνθρωπος – χρήστης, θα συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα.

Σχεδιάζουμε, μελετούμε, ονειρευόμαστε και υλοποιούμε κατοικίες…….. που οραματίζονται οι πελάτες μας, δηλαδή οι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται προκειμένου να έχουν ένα όμορφο λειτουργικό σπίτι.










Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός σε διάλογο με την Ελληνική παράδοση είναι για μας τα βασικό εργαλεία στη δημιουργία ενός ξεχωριστού έργου, του δικού σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου