Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Ανακαίνιση και διακόσμηση διαμερίσματος στο Κολωνάκι


Ένα πολύ παλαιό διαμέρισμα στο κέντρο των Αθηνών, η εποχή αρχικής κατασκευής είναι πριν το 1940 και οι νέοι ιδιοκτήτες, μία τετραμελής οικογένεια που ήρθε από χώρα του εξωτερικού και θέλησε να ζήσει στο κέντρο της Αθήνας.


Το ραντεβού μας κλείστηκε μέσω σύστασης ενός πελάτη που είχαμε εξυπηρετήσει 11 χρόνια πριν. 

Από τους νέους ιδιοκτήτες μας ζητήθηκε όχι μόνο να ανακαινίσουμε εξ ολοκλήρου το παλαιό διαμέρισμα, αλλά να θέσουμε ως κύριο στόχο μας την δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού χώρου που θα περιλαμβάνει εμφανής επιρροές από την τότε Αρχιτεκτονική κατασκευών.

Η εικόνα που αντικρίσαμε, παρά την εγκατάλειψη, φανέρωσε τον πάλαι ποτέ δυνατό χαρακτήρα του διαμερίσματος. Υπέροχα παρκέ αν και σχεδόν κατεστραμμένα, μαρκετερί με μπορντούρες και γεωμετρικά σχήματα, καφασωτά ταβάνια, παράθυρα με Γαλλικού τύπου παντζούρια και το πιο εντυπωσιακό την τότε χωροθέτηση. Το Σαλόνι, η Τραπεζαρία, το Γραφείο, ντυμένα με ταπετσαρία της εποχής, σημάδια στους τοίχους από την τότε επίπλωση που σίγουρα ήταν συνομήλικα με το κτίριο.

Σε κάποιους τοίχους υπήρχαν ακόμη κάποια κάδρα σε μεγάλο μέγεθος. Στο σαλόνι βρήκαμε ένα παλαιό μίνι-μπαρ, μία σταθερή σκακιέρα έπιπλο, ένα καταπληκτικό πικ-απ εποχής, ένα παλαιό ρολόι τοίχου και κάποια ηχεία κρυμμένα σε ένα χειροποίητο έπιπλο λουστραρισμένο, στα υπνοδωμάτια υπήρχε κατεστραμμένη σταθερή επίπλωση και γενικότερα οι υπόλοιποι χώροι ήταν αρκετά κατεστραμμένοι.

Το διαμέρισμα δεν χρειάζονταν μια απλή γενική ανακαίνιση, έπρεπε να μεταμορφωθεί σε ένα πλήρες νέο διαμέρισμα το οποίο και θα μπορούσε να υποστηρίξει την αρμονική συμβίωση των χρηστών και παράλληλα να εξυπηρετεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι πρώτες λεπτομέρειες που συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο αφορούσαν την οργάνωση των εσωτερικών χώρων με βάσει την οικογενειακή επικοινωνία. Με επίκεντρο την οικογενειακή ζωή, αποσαφηνίστηκαν θέματα σχετικά με την χωροθέτηση, το φυσικό φωτισμό και τον αερισμό, την απρόσκοπτη κίνηση των χρηστών μέσα στο χώρο, αλλά όλα τα παραπάνω με την επικοινωνία των μελών της οικογένειας, να βρίσκει πάντα έδαφος να εκδηλωθεί.

Το κύριο θέμα για εμάς όμως ήταν η στατικότητα, πολύ σύντομα οι συνεργάτες της ομάδας μας διενέργησαν τον απαραίτητο στατικό έλεγχο, δοκίμια και άλλα στο χημείο εκτός του μακροσκοπικού ελέγχου. 

Πήραμε το πράσινο φως και προχωρήσαμε στον σχεδιασμό την μελέτη και την αποτύπωση. 

Η συνέχεια ήταν η καταγραφή των προβλημάτων, αντικειμενικά θέματα που έπρεπε να λυθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν άλλα επιπλέον προβλήματα. 

Οι ώρες που θα μπορούσαν επί παραδείγματι να γίνουν οι μεταφορές των υλικών ήταν συγκεκριμένες. Μιλάμε για το κέντρο μιας πόλης που δεν κοιμάται σχεδόν ποτέ. Νοσοκομεία, πρεσβείες, μία συνεχής και διαρκής κίνηση, μηδενικό πάρκινγκ κλπ.

Το έργο της αναπαλαίωσης από την ημέρα που έγινε η έναρξη εργασιών διήρκεσε τρεις μήνες και δέκα ημέρες περίπου.

Το έργο διακόσμησης και τοποθέτησης σταθερού εξοπλισμού ολοκληρώθηκε σε έναν μήνα.

Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν ήταν: αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη, μελέτη διακόσμησης και χωροθέτησης, οικονομοτεχνική μελέτη.

Οι εργασίες που απαιτήθηκαν ήταν: αποξηλώσεις σταθερού εξοπλισμού, αποξηλώσεις παλαιών μηχανολογικών εγκαταστάσεων – (υδραυλικά, αποχέτευση, θέρμανση και ηλεκτρολογικά)- αποξηλώσεις παλαιών δαπέδων και κουφωμάτων, καθαιρέσεις τοιχίων και παλαιών επιχρισμάτων, απομάκρυνση μπαζών και άχρηστων υλικών. Νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Νέες εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και θέρμανσης. Νέα ενεργιακά κουφώματα. Νέα επιχρίσματα, εργασίες ξηράς δόμησης, χρωματισμοί και άλλα.

Οι εργασίες διακόσμησης αφορούσαν την σταθερή επίπλωση, τα είδη υγιεινής, τα υλικά επένδυσης σε δάπεδα και τοίχους, τον φωτισμό και άλλα.

Η επίβλεψη εργασιών καθ όλα τα στάδια της γενικής ανακαίνισης και διακόσμησης ήταν συνεχής.























Δείτε μας και στο Facebook