Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Παραθεριστική κατοικία στην Τζιά, Κυκλάδες.


Με ειδίκευση στην αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και τη διαχείριση έργου το γραφείο έχει πλέον δημιουργήσει ένα από τα πιο καλαίσθητα έργα, μια παραθεριστική κατοικία καλά κρυμμένη που εμπεριέχει την φιλοσοφία της μίνιμαλ αρχιτεκτονικής.
Η είσοδος όπως βλέπετε στις φωτογραφίες βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου, ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων δίνει την δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στην πισίνα και στους κοινόχρηστους χώρους του κύριου κτιρίου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής του νησιού που το φιλοξενεί, την αρχοντική Κεα (Τζιά).
Καρδιά του κτιρίου κατά τους ηλιόλουστους μήνες του καλοκαιριού, αποτελεί ο χώρος μεταξύ του κυρίου σπιτιού και του ξενώνα, όπου όλοι, επισκέπτες και ιδιοκτήτες μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το Αιγαίο.
Κύρια απαίτηση των ιδιοκτητών τι άλλο από την θέα προς το Αιγαίο. Βασική ιδέα ήταν η ενοποίηση των χώρων της κατοικίας κάτω από μια κοινή επιφάνεια με θέα τη θάλασσα. Ο δε όγκος της κατασκευής ακολουθεί ορθογώνιες γραμμές και αποδομείται με τη δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων.
Η κατοικία φιλοξενεί μια πενταμελή οικογένεια, αποτελείται από δυο όγκους, το καθιστικό με κουζίνα και τους χώρους ύπνου και αποθήκευσης. Κυρίαρχα στοιχεία είναι η πέτρα και η τσιμεντοκονία τοποθετημένη σε κάποιες κάθετες και οριζόντιες επιφάνειες. 
Παραδοσιακές τεχνικές όπως αυτή της αποστράγγισης των υδάτων, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες όπως η γεωθερμία με ένα προηγμένο σύστημα παραγωγής ζεστού νερού καθιστούν στην κατοικία ενεργειακά αυτόνομη ή οποία διαθέτει ενδοδαπέδια θέρμανση και ψύξη. 














Στην κατοικία όλες οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα την αξιοπιστία, η κατασκευή φέρει ενεργειακά κουφώματα τελευταίας τεχνολογίας με πλήρη θερμοδιακοπή και επιπλέον κατασκευάστηκε ένα κέλυφος κτιρίου στο οποίο και επενδύσαμε την πέτρα.

Ουσιαστικά συνδυάστηκαν τοπικές, κυκλαδίτικες μέθοδοι χτισίματος και χρησιμοποιήθηκαν όλα εκείνα τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά εργαλεία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη κατοικία στην Τζιά που όμως θα ήταν πλήρως εναρμονισμένη με το περιβάλλον του νησιού. 

Άλλες νέες τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν ήταν αυτή του  ″smart home″  έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα από τους ιδιοκτήτες του απομακρυσμένου ελέγχου.

Στην ομάδα μας άλλωστε πιστεύουμε πως αν ένας χώρος δεν σου δημιουργεί συναισθήματα και όνειρα τότε μάλλον θα έχουμε αποτύχει.

Επισκεφτείτε και την σελίδα μας στο facebook






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου