Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Πέτρινο βιοκλιματικό σπίτι στην Νότια Εύβοια.


Μεταμορφώσαμε ένα παλαιό πέτρινο ακίνητο σε ένα σύγχρονο Ελληνικό σπίτι εφαρμόζοντας τις αρχές σχεδιασμού της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. 












Αξιοποιήσαμε και ενσωματώσαμε, στην ανά -κατασκευή του παλαιού πέτρινου κτιρίου όλα τα γήινα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και παράλληλα εκμεταλλευτήκαμε την μορφολογία του εδάφους, λαμβάνοντας υπόψιν μας τις κλιματικές συνθήκες, τον προσανατολισμό, την βλάστηση και άλλα προκειμένου οι ιδιοκτήτες του ακινήτου να απολαμβάνουν με ασφάλεια ένα διώροφο πέτρινο σπίτι.















Το σύστημα αναπαλαίωσης που εφαρμόσαμε κατάφερε να εξασφαλίσει στους χρήστες του ακινήτου τις μέγιστες συνθήκες θερμικής άνεσης στο εσωτερικό του εκμεταλλευόμενοι τα υλικά και τις σύγχρονες τεχνικές έτσι ώστε να έχουμε σωστό ηλιασμό και αερισμό, θερμομόνωση και φυσικό δροσισμό ενώ ο φυσικός φωτισμός όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες έχει την τιμητική του.


Τα εξωτερικά τοιχία του κτιρίου είναι κατασκευασμένα από πέτρα, ουσιαστικά πρόκειται για μία κατασκευή που περιλαμβάνει τρία στάδια, το πρώτο στάδιο είναι η κατασκευή του δομικού περιμετρικού τοιχίου πάχους 0,30 εκ, από πέτρα, ακολουθεί ένα σύστημα θερμομόνωσης με φελλό και γραφιτούχο υλικό επένδυσης πάχους 0,15 εκ και τέλος η όλη κατασκευή επενδύθηκε με πέτρα πάχους 0,5 εκ.



Η κατασκευή των πέτρινων τοιχίων είναι ενισχυμένη στους αρμούς με το σύστημα οπλισμού της Δημιουργών τέχνημα (Το μοναδικό σύστημα εφαρμογής στατικής επάρκειας στην Ελλάδα για πέτρινα κτίρια). Όλα τα κουφώματα είναι ενεργειακής κλάσης Α ενώ για την μόνωση της στέγης  χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά. Για την θέρμανση και τον δροσισμό της κατοικίας χρησιμοποιήθηκε ένα αυτόνομο ενεργειακά σύστημα γεωθερμίας το οποίο και λειτουργεί επικουρικά σε ακραίες συνθήκες εξωτερικής θερμοκρασίας.



Ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή που δείξαμε στη σύνδεση των ακατέργαστων υλικών που αφορούσαν την πέτρα με το οπλισμένο μπετόν και την χρήση άλλων υλικών όπως ήταν η ηφαιστειακή γαία, ο χαλαζίας και άλλα γήινα υλικά. Η επίβλεψη του έργου αναπαλαίωσης απαιτούσε την πλήρη προσοχή των αρχιτεκτόνων της ομάδας μας έτσι ώστε να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα σε κάθε κατασκευαστική λεπτομέρεια.



Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η δημιουργία ενός πέτρινου ακινήτου με χαμηλές ενεργειακές ανάγκες που είναι απόλυτα ενσωματωμένο στο τοπικό φυσικό περιβάλλον.



Κατά την γνώμη μας, η παραδοσιακή Ελληνική αρχιτεκτονική αποτελεί μια πολύτιμη και αξιόλογη πηγή γνώσεων για τη σύγχρονη βιοκλιματική δόμηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου