Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ανακαινιση κατοικιας το 2015, το κοστος σημερα.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ, το 2013



Ανακαίνιση σπιτιών,  σήμερα το 2015 πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Το σήμερα της οικονομικής ύφεσης, τι κερδίζουμε και τι χάνουμε κάνοντας σήμερα την ανακαίνιση του σπιτιού μας.
   
Η αλλαγή στην οικονομική ζωή μας, έγινε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, ξεκινώντας από τις τράπεζες που ουσιαστικά σταμάτησαν να δίνουν δάνεια περίπου κατά το 80%, την ίδια τακτική ακολούθησε και το παρακαταθηκών και δανείων, την συνέχεια και τα αποτελέσματα απλώς τα βλέπουμε και τα ζούμε. 
Ποια είναι πλέον τα δεδομένα που έχουμε όσο αφορά τα υλικά οικοδομών, την ανακαίνιση σπιτιού, τα συνεργεία και γενικότερα την οικοδομή; Τι ισχύει στην ανακαίνιση κτιρίων
Η ανακαίνιση σπιτιού είναι πλέον οικονομική; σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις παρακάτω.  
Υλικά οικοδομών: τα υλικά ως αξία μειώθηκαν από 35% έως και 40%, τα προϊόντα στα οποία αναφέρομαι είναι τα πλακίδια δαπέδου και τοίχου, τα είδη υγιεινής και τα αξεσουάρ μπάνιου, τα έπιπλα κουζίνας, τα έπιπλα ιματισμού - ντουλάπες και άλλα υλικά σταθερού εξοπλισμού όπως είναι π.χ. μια θωρακισμένη πόρτα η μια εσωτερική πόρτα κράτησαν την παλαιότερη καλή τιμή που υπήρχε και προ κρίσης, τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τα κύρια οικοδομικά υλικά. Μην ξεχνάμε όμως ότι όπως η ποιότητα μπορεί και έχει οικονομική οροφή, έτσι και οι απαιτήσεις μας για μια οικονομική ανακαίνιση πρέπει να συμβαδίζει με την λογική, την ανακαίνιση δεν πρέπει να την προσδοκούμε σε βάρος της ποιότητας οποιουδήποτε τεχνικού έργου. Λόγω μεγάλου ανταγωνισμού θα βρείτε πολύ καλές τιμές στα οικοδομικά υλικά, όσο αφορά τα είδη εξοπλισμού σε κουζίνα, εσωτερική πόρτα, συνθέσεις μπάνιου κ.α. οι τιμές ποικίλουν και πιστέψτε με θα βρείτε αυτό που θέλετε σε πολύ καλές τιμές. Ακόμη και σε επώνυμα προϊόντα οι τιμές έχουν πέσει από 20 έως και 25%, επίσης σε κάποιες των περιπτώσεων θα επωφεληθείτε με τις προσφορές των εταιριών που αφορούν ανακαινίσεις σπιτιών και πλέον δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. 
Τι είναι ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέξετε όταν πρόκειται να κάνετε επιλογές σχετικά με τις  προσφορές επίπλωσης, ας πάρουμε το παράδειγμα που έχει να κάνει με επιλογές π.χ. που αφορούν την κουζίνα, θα έχετε δει διάφορες προσφορές ανακαίνισης  που υπόσχονται καλή ποιότητα υλικών, δυνατότητα πακέτων με ηλεκτρικές συσκευές, και άλλα πολλά που σαφώς και δελεάζουν τον υποψήφιο πελάτη, δεν θα δείτε πουθενά όμως να αναφέρονται (εκτός από τις τοποθετήσεις) στις εργασίες που αφορούν τον υδραυλικό, η τον ηλεκτρολόγο και όταν θα απαιτηθούν αυτές θα επιβαρύνουν την όποια μερική ανακαίνιση με αρκετά ευρώ.  Προσέξτε λοιπόν με τους υπολογισμούς και την οικονομική διαχείριση, τίποτα σχεδόν δεν είναι δωρεάν και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, ενημερωθείτε, συγκρίνετε και μετά αποφασίστε.  

Οι τεχνικοί οικοδομής: όπως θα γνωρίζετε, οι περισσότεροι εργάτες και τεχνίτες οικοδομής είναι αλλοδαποί στην χώρα μας, οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωναν παντογνώστες σχεδόν στο μεγαλύτερο εύρος τεχνικών εργασιών, όλοι θα έχουμε ακούσει κάποιον την μία ημέρα να είναι σοβατζής και την επόμενη ελαιοχρωματιστής, η κατάσταση είχε πλέον ξεφύγει από κάθε λογική. Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπήρξαν η ότι δεν υπάρχουν καλοί και καταρτισμένοι αλλοδαποί τεχνικοί, ούτε ότι όλοι οι Έλληνες τεχνικοί είναι οι καλύτεροι, απλά οι καλοί Έλληνες τεχνικοί είχαν και θα έχουν πάντοτε φορτωμένο πρόγραμμα εργασιών και συνήθως είναι πάντοτε απασχολημένοι. Σήμερα οι περισσότεροι οικοδομικοί τεχνίτες έχουν κρατήσει τις τιμές που είχαν στην παροχή υπηρεσιών τους και κάποιες φορές μέσα από ειδικές συμφωνίες τις έχουν χαμηλώσει ακόμη περισσότερο. Μην ξεχνάτε όμως, ότι στην ανακαίνιση η προσφορά έργου δεν πρέπει να παρεκκλίνει από την λογική της ποιότητας ανακαίνισης, γιατί πολύ απλά εάν υποτιμήσετε την νοημοσύνη του τεχνικού να είστε σίγουροι ότι θα βρει τον τρόπο να υποτιμήσει το δικό σας έργο. Οι καλοί τεχνικοί πρέπει να πληρώνονται καλά, και σχεδόν σε όλες των περιπτώσεων προσφέρουν έργο αντάξιο της παροχής που κάνουν για λογαριασμό σας. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να διαπραγματευτείτε με λογικούς όρους σε σχέση με το έργο που θέλετε να εκτελέσει ο τεχνικός, μιλήστε για λεπτομέρειες που αφορούν το έργο, για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, για τον τρόπο εργασίας και την εφαρμογή των υλικών, για τον χρόνο αποπεράτωσης και άλλα χρήσιμα που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον καλύτερο τεχνικό. Τα οικονομικά μεγέθη, συγκρινόμενα με τις παροχές των τεχνικών υπηρεσιών μπορούν και έχουν διαφορές, η ποιότητα είναι συνυφασμένη απόλυτα με την κάθε προσφορά, αν για παράδειγμα κάποιος ηλεκτρολόγος μας υποσχεθεί ότι για να κάνει μια νέα εγκατάσταση σε ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων και μας ζητήσει 1.000 ευρώ τότε κάτι συμβαίνει, εκτός αν είναι αδερφός μας η πολύ φίλος μας.  Αν πάμε τώρα στην αντικατάσταση πλακιδίων σε ένα μπάνιο 6 τετραγωνικών μέτρων και μας δώσουν προσφορά για την αποξήλωση, το αλφάδιασμα με τσιμεντοκονία στο δάπεδο, το σοβάτισμα που πιθανόν να απαιτηθεί για την εξαμόλυνση των επιφανειών τοίχων, και την τοποθέτηση των νέων πλακιδίων και σας ζητήσει 400,00 ευρώ …τότε μάλλον δουλεύει για την ψυχή της μάνας του. Γενικότερα οι τιμές παροχής υπηρεσιών έχουν μειωθεί κατά 10% σε σχέση με το 2012, αν σας δώσουν χαμηλές τιμές η γνώμη μου είναι να το "ψάξετε" πολύ καλά. Η παρουσία έμπειρου εργοδηγού, αρχιτέκτονα, πολιτικού μηχανικού, η διακοσμητή - διακοσμήτριας στα έργα ανακαίνισης, θα σας διασφαλίζει από τυχόν παρεκκλίσεις στα συμφωνημένα ποσά, στο χρόνο παράδοσης αλλά και στην ποιότητα και τον σχεδιασμό του έργου, για τον οποίο θα πληρώσετε μεν αλλά θα είστε ήσυχοι ότι το έργο σας δεν θα παρεκκλίνει τεχνικά και οικονομικά.

Στις ανακαινίσεις σπιτιών, σημαντικό ρόλο παίζουν πάρα πολλά, μια τεχνική κατασκευαστική εταιρία, η ένα τεχνικό γραφείο που αναλαμβάνει ανακαινίσεις κατοικιών πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη γνώση για να σας κατευθύνει ουσιαστικά στην καλύτερη δυνατή τεχνική πρόταση ανακαίνισης.

Οι ανακαινίσεις κατοικιών, η ανακαινίσειςκτιρίων, ξενοδοχείων, κ.λ.π. πρέπει να συνοδεύονται και από οικονομική καλή πρόταση, μην ξεχνάμε ότι εμπεριέχουν στο σύνολο των εργασιών τους αρχής γενομένης από τις αρχιτεκτονικές μελέτες, πάρα πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα. Μετά την μελέτη ακολουθούν οι εργασίες όπως η ανακαίνιση μπάνιου, η επένδυση τοίχων, τα πλακάκια τοίχου, η τοποθέτηση πλακιδίων τοίχου, η ανακαίνιση κουζίνας, με την επίπλωση κουζίνας, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, οι ελαιοχρωματισμοί, οι γύψινες διακοσμήσεις, η εσωτερική διακόσμηση, η αντικατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου, τα εσωτερικά κουφώματα και γενικότερα αυτό που ονομάζουμε εσωτερική διαμόρφωση χώρων.  

Η δημιουργών τέχνημα έχει ειδίκευση, στις Ανακαινίσεις κατοικιών, ανακαινίσεις σπιτιών, ανακαινίσεις πέτρινων σπιτιών, ανακαίνιση ξενοδοχείων, αποκατάσταση κτιρίων, γενικές ανακαινίσεις χώρων, ανακαινίσεις επαγγελματικών χώρων, ανακατασκευές κτιρίων και γενικότερα κτισμάτων που χρήζουν οικοδομικές παρεμβάσεις αποκατάστασης. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου