Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Σπιτι χαμηλων ενεργειακων αναγκων, τι είναι ? κανονισμοί και προδιαγραφές

Πράσινο σπίτι, οικολογικό σπίτι.

Γενικά – ο κανονισμός
Η εφαρμογή του Κανονισμού για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) συνεπάγεται μικρότερες δαπάνες για θέρμανση και ηλεκτρισμό, εξοικονόμηση χρημάτων για τον χρήστη – ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ενεργοβόρος κτιριακός τομέας στη χώρα μας ευθύνεται περίπου για το έως και το 40% των εκπομπών CO2 και το 40% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας.

Πως θα έχω Ελάχιστη έως μηδενική κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μου; Εφαρμόζοντας στο σπίτι μου – κτίριο μου, α) εξωτερική μόνωσηεξωτερική θερμομόνωση, β) κουφώματα θερμομονωτικά, γ) ηλιακά συστήματα, δ) Φωτοβολταϊκά συστήματα ενέργειας.


 

Α) Εξωτερική θερμομόνωση.
Με  σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης η οποία θα  μειώνει το κόστος θέρμανσης και κλιματισμού καθώς θα περιορίζει στο ελάχιστο δυνατό την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού του σπιτιού μας – κτιρίου, έτσι θα   εξοικονομήσουμε ενέργεια κατανάλωσης έως και 60% σε σχέση με τις οποιαδήποτε απλές μεθόδους μόνωσης που συνήθως χρησιμοποιούσανε ως τώρα οι κατασκευαστές.
 Η εφαρμογή θερμομόνωσης. Η αποτελεσματική εφαρμογή ενός πιστοποιημένου συστήματος στα παλαιά κτίρια το καθιστά κατά την γνώμη μας τη μοναδική λύση για την ουσιαστική ενεργειακή αναβάθμισή του σπιτιού σας, να θυμάστε επίσης ότι μια καλή εφαρμογή θερμομόνωσης εξαλείφει τις θερμογέφυρες και προστατεύει το σύνολο της κατασκευής από τις θερμοκρασιακές μεταβολές εμποδίζοντας παράλληλα και την εμφάνιση ρωγμών, εμποδίζει τον σχηματισμό συμπυκνωμάτων υδρατμών με αποτέλεσμα την αποφυγή εμφάνισης του δυσάρεστου φαινομένου υγρασίας και μούχλας. Η εφαρμογή της θερμομόνωσης προσμετράται στην ενεργειακή κατάταξη ενός κτιρίου σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων
Β) Κουφώματα με θερμοδιακοπή. Η αντικατάσταση κουφωμάτων τα οποία είναι κατασκευασμένα με το σύστημα της θερμοδιακοπής θα μας δώσει δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα για την μόνωση των ανοιγμάτων, επιπλέον τα κουφώματα θα πρέπει να  έχουν διπλά ενεργειακά τζάμια (Low Emissivity). Η χρήση των ενεργειακών κουφωμάτων προσμετράται στην ενεργειακή κατάταξη ενός κτιρίου σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων



Γ) Ηλιακά συστήματαηλιακός θερμοσίφωνας, πηγή για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αντικαθιστώντας τον κλασικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα προσμετράται στην ενεργειακή κατάταξη ενός κτιρίου σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων

Φωτοβολταϊκά συστήματα, αναφερόμαστε κυρίως στα ενεργητικά συστήματα που αφορούν σπίτια και ειδικότερα, στα φωτοβολταικα αυτά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα μας δώσουν πλήρη αυτονομία ενέργειας του σπιτιού μας. Επιπλέον με το νόμο 3468 του 2006 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά (ν. 3468/2006) γίνεται πλέον συμφέρουσα και η επένδυση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο (ή και από τον άνεμο με ανεμογεννήτριες) για μεταπώληση στο δίκτυο της ΔΕΗ σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το ν.3468/06 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα φωτοβολταικα στην Ελλάδα στον δικό σας υπολογιστή. Η Δημιουργών Τέχνημα σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς έχει την δυνατότητα να σας προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις που αφορούν το σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή αλλά και την συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε φωτοβολταϊκά πάρκα και σε φωτοβολταϊκά σε στέγες, σε όλη την Ελλάδα.



Ο σχεδιασμός αυτού του πέτρινου σπιτιού, ήταν και για εμάς πολύ ιδιαίτερος και αυτό γιατί έπρεπε να είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τα κύρια  πλεονεκτήματα της πέτρας. Η αντοχή του υλικού στο χρόνο θεωρείται και κατά την γνώμη μας είναι δεδομένη, η ευκολία συντήρησης, η μεγάλη θερμοχωρητικότητα και η υψηλή αισθητική ήταν οι παράγοντες που κατ επέκταση έγινε και επιλογή του πελάτη μας. Από την άλλη έπρεπε να εκμεταλλευτούμε βασικά πλεονεκτήματα διακόσμησης  σε σχέση με την κουλτούρα και  του τρόπου ζωής που ήθελαν να έχουν οι ιδιοκτήτες.  Το αποτέλεσμα το βλέπετε, και αν η έννοια  όμορφο πέτρινο  σπίτι, θεωρείται υποκειμενική πιστεύουμε ότι καταφέραμε το ξεχωριστό της κατασκευής. 


 Η λιθόκτιστη κατοικία έχει κατασκευασθεί σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος, σε ένα ιδιόκτητο κτήμα 10 στρεμμάτων, στην βόρεια πλευρά της ορεινής Πελοποννήσου. Σχεδιάσθηκε από το γραφείο μας εξ ολοκλήρου και κατασκευάστηκε με ιδιαίτερο μεράκι και σημασία στην κατασκευαστική λεπτομέρεια.





 Το σπίτι αποτελείται από έναν κεντρικό χώρο καθημερινό όπου βρίσκεται η τραπεζαρία, η ανοικτή κουζίνα, το τζάκι και η σκάλα προς το επάνω επίπεδο. Το σπίτι διαθέτει συνολικά πέντε υπνοδωμάτια όλα με τζάκι, και έναν λειτουργικά ξενώνα. Μορφολογικά, το γραφείο μας επιχείρησε σε αυτό το έργο να συνδυάσει την χρήση παραδοσιακών υλικών και βέβαια του τρόπου κατασκευής με απλές γεωμετρικές φόρμες, χωρίς να γίνεται κύρια αναφορά στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, παρά μόνο μέσω της χρήσης των τοπικών υλικών.



 Το κτίριο ουσιαστικά σχηματίζεται σε δύο επίπεδα που αποτελούν τον φέροντα οργανισμό από λιθοδομή πάχους 80 εκατοστών, και καλύπτονται από στέγες με ρωμαϊκό κεραμίδι. Η μεσαία κεραμοσκεπή από τις τρείς στέγες έχει μεγαλύτερο υψομετρικό, οριοθετώντας με αυτό τον τρόπο τον χώρο της εισόδου. Στον εσωτερικό όγκο που σχηματίζεται από την λιθοδομή παρεμβάλλεται η ξύλινη κατασκευή του επάνω επιπέδου και της σκάλας του ορόφου. Τα δάπεδα είναι ξύλινα και επεκτείνονται σε όλο το επίπεδο του σπιτιού εκτός από τον χώρο του μπάνιου.



 Η παρουσία της πέτρας είναι έντονη στην κάτω πλευρά του σπιτιού και ιδιαίτερα στο προσωπικό καθιστικό του ιδιοκτήτη, το κάθε τζάκι σχηματίζεται σαν μια εσοχή στην υπάρχον λιθοδομή.
Άξια αναφοράς είναι η διακοσμητική μελέτη που αφορά την χωροθέτηση και τα χρώματα σε τοίχους, υφάσματα και στις υφές γενικότερα όλων των χώρων έτσι ώστε να εκπροσωπούν ξεχωριστά το κάθε μέλος της οικογένειας.




 Το κτίσμα περιλαμβάνει μια οβάλ πισίνα 50 m2. όπου υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, μία ψησταριά και ένας πέτρινος φούρνος. Ο εξωτερικός χώρος εμπρός από την πισίνα φιλοξενεί και μια ιδιαίτερη κατασκευή προσωπικής χαλάρωσης που επαρκεί για την φιλοξενία τεσσάρων ατόμων.


 

































 Με την ευκαιρία της παρουσίασης, ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες για την άδεια δημοσίευσης του ακινήτου καθώς και βέβαια για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν σε όλα τα επίπεδα συνεργασίας.




















 
Στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα, για απορίες που τυχόν έχετε για αυτό το άρθρο κάνοντας κλικ επάνω στην παρακάτω εικόνα.


www.dimiourgontexnima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου