Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

θερμομονωση υγρομονωση σε ταρατσα



Στο άρθρο περιγράφεται η διαδικασία που ακολουθήσαμε για την υγρομόνωση και τη θερμομόνωση ταράτσας σε πολυκατοικία του 1960 - 1965


Το έργο που βλέπετε στις φωτογραφίες αφορά την ταράτσα ενός τριώροφου κτίσματος το οποίο ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το 1965. Πριν από την επιλογή του τρόπου μόνωσης, λήφθηκαν υπόψιν τα στατικά του κτιρίου, έτσι ώστε να υπολογιστεί το βάρος που θα επιβάρυνε το κτίριο έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η διαταραχτεί η ικανότητα αντισεισμικότητας. 

Το έργο μόνωσης ξεκίνησε με τον καθαρισμό της επιφάνειας από σαθρά με βιομηχανικό τριβείο και αεροβολή. Το επόμενο στάδιο ήταν οι επισκευές τοπικού χαρακτήρα σε σημεία που παρουσίαζαν πρόβλημα, προχωρήσαμε σε επισκευές τριχοειδών ρωγμών με την χρήση ασφαλτικής μαστίχης και με την εφαρμογή ασφαλτικού γαλακτώματος δύο συστατικών ώστε να πετύχουμε ένα πλήρες φράγμα υδρατμών. Το επόμενο βήμα ήταν να στρωθεί η καθαρή επιφάνεια με πίσσα η οποία θα απορροφηθεί από το πορώδες υλικό του παλαιού μπετού και ουσιαστικά αποτελέσε και το υπόστρωμα ως μέσο συγκόλλησης του ασφαλτόπανου.


 Η πίσσα απλώθηκε σε ύψος περίπου είκοσι εκατοστών περιμετρικά της ταράτσας ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί ασφαλτόπανο και σε αυτές τις επιφάνειες και να αποφύγουμε τυχόν αστοχία εφαρμογής με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να περάσουν διαμέσου του ασφαλτόπανου άρα να αχρηστευτεί η μόνωση.
Ως υλικό επικάλυψης για την ταράτσα που βλέπετε, επιλέχθηκε η χρήση στεγανωτικής μεμβράνης το γνωστό σε όλους μας ασφαλτόπανο (ονομάζεται και οξειδωμένης ασφάλτου). Γενικά το ασφαλτόπανο κατασκευάζεται από ειδικούς τύπους ασφάλτου, οι οποίοι όταν φέρουν πιστοποίηση έχουν υποβληθεί σε πλήρη διαδικασία δοκιμών και οξείδωσης. Ενημερωτικά, για να γνωρίζετε, η όποια οξείδωση της ασφάλτου σε συνδυασμό με την προσθήκη χημικών με πλαστικοποιητές, βελτιώνει την πλαστικότητά της αλλά και την αντοχή της σε γήρανση και σε θερμική καταπόνηση. 




Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους αρμούς του ασφαλτοπάνου και σε όλα τα περιμετρικά μεταξύ των τοιχίων και δαπέδου και τοποθετήσαμε ελαστική τρεβίρα που καλύψαμε με ειδική μαστίχη. Προσοχή ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΑΣ πρέπει να είναι καταρτισμένος και με εμπειρία.

Επιπλέον των παρακάτω εργασιών προηγήθηκαν - πραγματοποιήθηκαν και άλλου είδους εργασίες όπως η αφαίρεση των ηλιακών που υπήρχαν ήδη στην ταράτσα, η κατασκευή νέων βάσεων για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και η κατασκευή νέας βάσης για την υπάρχον δεξαμενή πετρελαίου, εργασίες που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω της τοποθέτησης πλακών θερμομόνωσης πάχους 5 εκατοστών ειδικά σχεδιασμένες για θερμομονώσεις ταρατσών, αλλά και λόγω του ότι έγινε κατασκευή κάλυψης από περλομπετό. Το έργο παραδόθηκε προς στρώση τελικού επιπέδου κάλυψης με την κατασκευή τσιμεντοκονίας ρύσεων.

















ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ. Η χρήση του ασφαλτόπανου, ενδείκνυται σε εφαρμογές υγρομόνωσης και μας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στεγανοποίησης επιπέδων επιφανειών, κεκλιμένων επιφανειών, δωμάτων, υπογείων, ειδικών κατασκευών μπετού, θεμελιώσεων και άλλων.


Με βάση την μελέτη του μηχανολόγου μας, με την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στην ταράτσα του κτιρίου, οι ανάγκες  ενέργειας που αφορούν την θέρμανση και την ψύξη μειώθηκαν περίπου κατά 40%.

Δείτε και άλλες μονώσεις  Ε Δ Ω .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου