Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ανακαίνιση σε διαμέρισμα του 1973 Νίκαια

Πώς μπορεί ένα διαμέρισμα του 1973 που βρίσκεται σε μία πενταώροφη πολυκατοικία στη Νίκαια να ανακαινιστεί και να είναι ταυτόχρονα σύγχρονο, όμορφο, δίχως να επηρεαστεί η στατικότητα του; 
Το παραπάνω ερώτημα, τέθηκε στο γραφείο μας τηλεφωνικά από το νέο του ιδιοκτήτη.


Όταν μας κάλεσε ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος για να μας μιλήσει, το πρώτο που μας ρώτησε ήταν εάν μπορούν να διαμορφωθούν όλοι οι χώροι έτσι ώστε, η τελική εικόνα του να μην θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. 


Ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται σε μια γενική ανακαίνιση ενός τόσο παλαιού διαμερίσματος είναι και το εάν τελικά συμφέρει οικονομικά, όλοι μας γνωρίζουμε ότι η αξία των ακινήτων έχει υποστεί κάθετη πτώση, άρα το ερώτημα είναι σχεδόν πάντοτε αυτονόητο. Η απάντηση κρύβεται στα θέλω μας και στο οικονομικό ύψος που είμαστε σε θέση να επενδύσουμε ως κεφάλαιο, προσέξτε, να επενδύσουμε και όχι να ξοδέψουμε……..σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ισορροπία. 


Στον ιδιοκτήτη προτείναμε ένα open plan σχέδιο, κεντρικοί κύριοι χώροι συνεχόμενοι και ενιαίοι με την καθαίρεση των ενδιάμεσων περιττών τοίχων όπως αυτοί που είχε το διαμέρισμα μεταξύ σαλονιού και κουζίνας. 
Προτιμήσαμε γήινα και ουδέτερα χρώματα και προσθέσαμε ένταση με την επίπλωση και κάποια διακοσμητικά αξεσουάρ ώστε να αναδείξουμε ένα μοντέρνο νέο χώρο.


Από την γενική ανακαίνιση δεν εξαιρέθηκε βέβαια ούτε το λουτρό και η κουζίνα, έτσι ουσιαστικά πετύχαμε μια συνολική εικόνα που δεν θύμιζε ……σε τίποτε το παλιό διαμέρισμα. 




Ειδικά ο χώρος της κουζίνας, έπρεπε να προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και να χαρακτηρίζει το διαμέρισμα, στην συγκεκριμένη περίπτωση λόγω κάποιων επιπλέον αναγκών που έπρεπε να εξυπηρετήσει ο χώρος προχωρήσαμε σε ένα ευέλικτο σχεδιασμό έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί από ΑΜΕΑ και βέβαια εκμεταλλευτήκαμε και το ότι, έξω ακριβώς από την πολυκατοικία ……περνούσε γραμμή φυσικού αερίου και έπειτα από τις αναγκαίες τυπικές διαδικασίες φέραμε στο διαμέρισμα μια ανεξάρτητη παροχή φυσικού αερίου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια στις εστίες, τον φούρνο της κουζίνας και μία αυτόνομη μονάδα θέρμανσης.


Επιπλέον για την θέρμανση των εσωτερικών χώρων χρησιμοποιήθηκε μία πλήρως ενεργειακή εστία τζακιού με καύσιμο υλικό την βιομάζα και έτσι το διαμέρισμα αυτονομήθηκε πλήρως. 



Στο παλαιό διαμέρισμα αφαιρέσαμε όλες τις υπάρχον παλαιές μηχανολογικές εγκαταστάσεις έτσι η προστιθέμενη αξία της ανακαίνισης ενισχύθηκε και από τις νέες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου