Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πρασινη ταρατσα και ανακαινιση, τι είναι;πως κατασκευάζεται;

Πράσινη ταράτσα


 
Πράσινες ταράτσες, πράσινες στέγες, geo green roofs, green roof, ταρατσόκηπος, φυτεμένα δώματα η όπως αλλιώς και αν ονομάσουμε την πράσινη μόνωση θεωρώ ότι είναι απλώς η ιδανική λύση στο θέμα οικολογική και προσοδοφόρα μόνωση.
Διαβάστε παρακάτω πληροφορίες σχετικές με τα οφέλη που θα έχετε..


Οι πράσινες ταράτσες, για να είναι χρήσιμες, απαιτούν καλό σχεδιασμό. Πλέον στη χώρα μας υπάρχει τεχνογνωσία. Αρκετές τέτοιες στέγες λειτουργούν αρκετά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα και με ελάχιστο βάρος.
Οι διαθέσιμοι χώροι ενός κτιρίου στους οποίους μπορεί να εγκατασταθεί φυτικό υλικό είναι οι εξής : στο εσωτερικό των κτιρίων με χρήση φυτών εσωτερικού χώρου. Οι εσοχές των κτιρίων, τα μπαλκόνια, τα παράθυρα και οι βεράντες. Οι κάθετες επιφάνειες (τοίχοι, προσόψεις) με τη χρήση αναρριχώμενων  ειδών. Οι κοινόχρηστοι χώροι, αυλές, αίθρια, Τα  φυτεμένα δώματα και ταράτσες 


Το ζήτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα στις παλιές αλλά και στις νέες κατασκευές. Υπάρχουν προδιαγραφές και  δοκιμασμένες λύσεις?
Παγκόσμια αποδεκτές είναι οι γερμανικές προδιαγραφές  και με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (CPV 45112713-6 landscaping for roof gardens) και τις  μελέτες συντάσσουν γεωπόνοι, δασολόγοι μελετητές(κατηγορία 25) και αντίστοιχα κατασκευάζουν κατασκευαστές έργων πρασίνου.(landscape contractos).

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν προχωρήσουμε στην Πράσινη ταράτσα ?

Την υποδομή που έχουμε στην ταράτσα μας και συγκεκριμένα αν έχει υγρομόνωση και τις  στατικές αντοχές της.
Η μελέτη απαιτεί ένα ειδικό. Αυτός θα επιλέξει το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί  με βάση την στατική μελέτη  – υπάρχουν συστήματα με ελάχιστο βάρος 80 κιλά ανά τετραγωνικό- και τα φυτά   που απαιτούνται. Αυτά τα δύο πρέπει να δένουν αρμονικά για να αποφευχθούν αστοχίες.

Η υποδομή που απαιτείται  πρέπει να εξασφαλίζει πλήρη στεγάνωση με διάρκεια στο χρόνο, προστασία από τις ρίζες, υπόστρωμα – όχι χώμα !- ελαφρύ, που θα συγκρατεί την υγρασία, επιλογή κατάλληλων φυτών  με αντίστοιχο ριζικό σύστημα και αντοχή στις του δώματος. Αν τα παραπάνω γίνουν σωστά με μέθοδο, το φυτεμένο δώμα αντέχει πλημμύρες, καύσωνες,  χιονιάδες και όλα θα πάνε καλά.
Έτσι η ταράτσα, ο πιο άχρηστος χώρος σε μία οικοδομή  μετατρέπεται στο πιο χρήσιμο δωμάτιο του κτηρίου ιδιαίτερα να έχει χρήσεις όπως χώρο BBQ,  εστίασης,  και χαλάρωσης.


Η απόδοση  της πράσινης στέγης είναι πολλαπλή . Μειώνει το θερμικό φορτίο, μονώνει το κτήριο, εξοικονομεί ενέργεια, αξιοποιεί άχρηστους χώρους και ακόμα πιο σπουδαίοι είναι οι περιβαλλοντικοί λόγοι που επιβάλλουν αυτή την πρόταση. Σημαντική είναι η επίδραση στο real estate αφού το κόστος γής μέσα ή κοντά στα αστικά κέντρα είναι σημαντικότατο ενώ η κατασκευή ενός αντίστοιχου αποτελέσματος στην οροφή είναι σαφώς οικονομικότερη λύση.


Διακρίνονται τρεις τύποι «πράσινης στέγης» - φυτεμένου δώματος, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται το φυτεμένο δώμα, τους παράγοντες που επηρεάζουν την κατασκευή τους και τη μέθοδο κατασκευής τους :
Extensive (εκτατικός τύπος)  : Το σύστημα αποτελείται από ένα ελαφρύ υπόστρωμα πάχους 8 έως 15 εκ. το οποίο μπορεί να καλύψει μια ταράτσα, δημιουργώντας μαζί με το φυτικό υλικό ένα μόνιμο οικοσύστημα για τη συντήρηση του οποίου απαιτείται ελάχιστη φροντίδα. Το φορτίο του υποστρώματος είναι ελάχιστο  με κορεσμένο φορτίο από  80 έως  120 kg/m 2. Το περιορισμένο βάρος της κατασκευής στο σύνολο της επιτρέπει την εγκατάσταση της σχεδόν Simple intensive (απλός εντατικός τύπος) : Το σύστημα αποτελείται από ένα ελαφρύ υπόστρωμα πάχους 12 εώς 30 εκ. και με φορτίο 120-350kg/m2. Μπορούν να φυτευτούν και μεγαλύτερα φυτά και θάμνοι.
Intensive( εντατικός τύπος) : Το σύστημα αυτό συνίσταται στη δημιουργία ενός κήπου, σε υπόστρωμα 15-100 εκ. με αρχικό κορεσμένο φορτίο 270 kg/m2. Ο εντατικός τύπος « πράσινης στέγης »/φυτοδώματος μπορεί να υποστηρίξει κατασκευές όπως μονοπάτια και στοιχεία νερού.

Η διασφάλιση μεγάλης διάρκειας ζωής μιας «πράσινης στέγης» προϋποθέτει τον προσδιορισμό και την ανάλυση των παραγόντων που καθιστούν μια στέγη κατάλληλη για φύτευση.
Οι παράγοντες που εξετάζονται είναι οι εξής :Κλιματολογικές συνθήκες (θερμοκρασίες ηλιοφάνεια, σκίαση, άνεμος κτλ) Κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της στέγης (αντοχή, μονώσεις που υπάρχουν ή επιλογή αυτών που θα κατασκευαστούν κ.α.)
Ιδιαίτερες απαιτήσεις του φυτικού υλικού (προσδιορισμός εδαφικού υποστρώματος, πρόσθετων, υποστήριξη, επιλογή φυτών με ριζικό σύστημα που δεν δημιουργεί προβλήματα κτλ) η επιλογή του Ειδικού εδαφικού υποστρώματος ανάπτυξης φυτών για φυτεμένα δώματα. Αυτό θα έχει διαβαθμισμένη κοκκομετρία, ελαφρύ, το οποίο δεν συμπυκνώνεται και αερίζεται ακόμα και σε κατάσταση κορεσμού. Δεν πρέπει να υπάρχει  άργιλος. Συνήθως μιλάμε για «χώμα», αλλά στην περίπτωση των πράσινων δωμάτων το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχει ακριβείς προδιαγραφές, με βάση τις ανάγκες του φυτικού υλικού που θα τοποθετήσουμε, ώστε να έχουμε απόλυτα σίγουρο το τελικό βάρος (κορεσμένο, κοκκομετρία, ποσοστό και ποιότητα οργανικής ουσίας, και πορώδες υλικών, οξύτητα) και σίγουρα αποτελέσματα στην Θερμομόνωση. Όπως είναι κατανοητό το έδαφος είναι πολύ δύσκολο να είναι τόσο ομοιογενές και να μας δώσει τέτοια χαρακτηριστικά.Η χρήση ενός ολοκληρωμένου συστήματος και όχι χρήση διάφορων υλικών διότι η συμβατότητα μεταξύ τους μπορεί να είναι προβληματική.


Τα υλικά που χρησιμοποιούνται πέρα από το εδαφικό υπόστρωμα είναι
Διηθητικά φύλλα - Φίλτρο
Διηθητικό Φύλλο ή άλλο ανάλογο, για την ομαλή δίοδο του νερού χωρίς την απομάκρυνση τεμαχιδίων από το ειδικό εδαφικό υπόστρωμα.. Το κρίσιμο είναι ότι δεν μιλάμε για απλό γεωύφασμα αλλά για υλικό που θα έχει την δυνατότητα να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που θα μειώσουν την περατότητα.
Αποστράγγιση: συνήθως είναι ειδικό αποστραγγιστικό σύστημα από ανακυκλωμένο θερμοδιαμορφωμένο πολυαιθυλένιο (HD-PE) με αμφίπλευρες διάτρητες  συνήθως κωνικές προεξοχές ή άλλα ανάλογα για :
Αποστράγγιση  και απορροή της πλεονάζουσας ποσότητας νερού, αλλά παράλληλα να συγκρατεί μία ποσότητα για την άρδευση των φυτών (ειδικά στις δικές μας ξερικές συνθήκες με την ατμοσφαιρική υγρασία και θερμοκρασία ).
Αερισμό του ριζικού συστήματος μέσω των οπών
Υπόστρωμα συγκράτησης υγρασίας
Υπόστρωμα προστασίας για την συγκράτηση υγρασίας, την εξοικονόμηση νερού και την προστασία της μόνωσης από μηχανική φθορά.. Ο ρόλος του είναι σημαντικότατος Δημιουργεί ένα κορεσμένο υδρατμών κάτω από την αποστράγγιση μειώνοντας την απώλεια νερού και την ξήρανση του υποστρώματος   τις ζεστές μέρες.



Κόστος για την πράσινη Ταράτσα.
Επιμελήθηκα κάποιων έργων και το μέσο κόστος κυμάνθηκε απο τα 6 έως και τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Κατά την γνώμη μου ο κύριος και βασικός στόχος είναι η σωστή μελέτη-σχεδίαση, από τεχνική αλλά και απο αισθητικής άποψης.






 Είδαμε πολύ πρόσφατα ότι με τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται, η ζήτηση για οργανικά προϊόντα να ενισχύεται και τις διατροφικές ανησυχίες να πληθαίνουν, δεν είναι τυχαίο που υπάρχει μία στροφή στην παραγωγή σε μικρή κλίμακα λαχανικών και φρούτων από ιδιώτες, ακόμα και σε μπαλκόνια σπιτιών, σε ταράτσες αλλά και σε αυτοσχέδιες προεκτάσεις αυτών και όλα αυτά....κυρίως μέσα σε πόλεις. 



Δείτε ανακαινίσεις Ε Δ Ω .

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου