Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Γενικη ανακαινιση, μερικη ανακαινιση, τι είναι αυτό που χρειάζετε το σπίτι σας; πόσο θα κοστίσει;


Αν το σπίτι σας έχει μετρά λίγα χρόνια  ζωής τότε πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε γενική ανακαίνιση - αναμόρφωση του χώρου σας, αυτό που ονομάζουμε ριζική ανακαίνιση η ανακατασκευή, αν όμως έχει ξεπεράσει τα δεκαπέντε και πλέον χρόνια τότε μάλλον είναι επιβεβλημένο να προχωρήσετε σε πλήρη ανακαίνιση που μακροπρόθεσμα συμφέρει περισσότερο οικονομικά; Εάν βάψετε π.χ. τους εξωτερικούς τοίχους, σε λίγα χρόνια θα αναγκαστείτε να τους ξαναβάψετε, εάν όμως τους σοβαντίσετε εκ νέου θα έχετε μεν μεγαλύτερο αρχικό κόστος, αλλά το ακίνητό σας δε θα χρειαστεί καμία άλλη επισκευή για τουλάχιστον δέκα χρόνια, το πολύ…… πολύ να κάνετε κάποιο φρεσκάρισμα ελαιοχρωματισμού.
Ξεκινώντας με εργασίες για ανακαίνιση εξωτερικών τοίχων
Οι εξωτερικοί τοίχοι μπορεί να επισκευαστούν με πολλούς τρόπους. Συνήθως εδώ στην Ελλάδα κάνουμε ένα απλό βάψιμο το οποίο διαφέρει στην τιμή ανάλογα με την μπογιά, το χρώμα και την ποιότητα. Η τιμή κυμαίνεται από 3,5  έως 20 € το τετραγωνικό για ειδικά χρώματα και τεχνοτροπίες. Τα χρώματα εξωτερικής χρήσης είναι οι πλαστικές, οι ακρυλικές και οι σιλικονούχες. Οι δύο τελευταίες κατά την γνώμη μας είναι οι καλύτερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε και αυτό για την ιδιότητά τους να προστατεύουν την εξωτερική επιφάνεια από δυσμενείς καιρικές συνθήκες υγρασίες, και ρύπανση περιβάλλοντος ορισμένα πολύ πιο εξειδικευμένα χρώματα περιέχουν αντιμουχλικά και στεγανοποιητικά συστατικά και χρησιμοποιούνται σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις.
Εναλλακτικά, στην εξωτερική ανακαίνιση ενός κτιρίου θα μπορούσε κανείς να μπει σε μια περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία που αντέχει όμως στο πέρασμα του χρόνου: στην επιλογή του έτοιμου χρωματικού σοβά. Στην αγορά υπάρχουν πολλές εταιρείες που βγάζουν έτοιμους, έγχρωμους σοβάδες σε ποικιλία χρωμάτων. τι κερδίζετε;  αποφεύγονται τα αλλεπάλληλα βαψίματα αφού ένας καλός σοβάς μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να κρατήσει μέχρι και είκοσι χρόνια. Οι τιμές διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία, η έρευνα της Δημιουργών Τέχνημα έδειξε ότι κυμαίνονται περίπου στο ίδιο επίπεδο με τα καλά χρώματα. Στην αγορά υπάρχουν και έτοιμοι οικολογικοί σοβάδες των οποίων τα χρώματα προέρχονται από πωρόλιθους, αλεσμένα κεραμίδια, θηραϊκή γη (που είναι και ένα από τα καλύτερα υλικά) και άλλα φυσικά υλικά. Λόγω της φυσικής τους σύστασης, οι αποχρώσεις παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και επιπλέον παρέχουν καλύτερη θερμομόνωση, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους τοίχους να αναπνέουν.Tips  Πριν καταλήξετε στο χρώμα που θέλετε για τους τοίχους κάντε πρώτα μερικές δοκιμές, αφήστε το χρώμα να στεγνώσει καλά και μετά επιλέξτε το καταλληλότερο για το κτίριο σας.
Ιστορικά καταγεγραμμένα τα περισσότερα σπίτια που χτίστηκαν πριν από τη δεκαετία του 80 δε διέθεταν θερμομόνωση, αφού δεν το προέβλεπε κανένας κανονισμός, και επιπλέον οι κατασκευαστές στην πλειοψηφία τους είχαν μόνο το κέρδος ως κριτήριο για την όποια κατασκευή. Σήμερα ο κανονισμός υπάρχει και έχει γίνει σε όλους κατανοητό πως η καλή μόνωση του κτιρίου είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και την προστασία των υλικών. Στο εμπόριο διατίθενται θερμοπροσόψεις που προστίθενται στην υπάρχουσα τοιχοποιία και προσφέρουν τη θερμομόνωση που λείπει από τα περισσότερα κτίρια. Αυτές οι μονώσεις συνδυάζονται με έτοιμους σοβάδες σε διάφορα χρώματα και έτσι γλιτώνετε τα πρόσθετα έξοδα για επιπλέον σοβατίσματα και βαψίματα. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, αφού οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν έτοιμες θερμοπροσόψεις στα τρία πιο συνηθισμένα υλικά: στη διογκωμένη και την εξηλασμένη πολυστερίνη και τον πετροβάμβακα. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 35 € το τετραγωνικό μέτρο αλλά εξαρτώνται από το υλικό, τον όγκο και το σχήμα της επιφάνειας που θα καλυφθεί. Tips:  η σωστή επιλογή και η πιο συμφέρουσα οικονομικά είναι να αναθέσετε το έργο της θερμοπρόσοψης κατ αποκοπή σε κάποια εταιρία η εργολάβο.

Κουφώματα εξωτερικά, ξύλινα - αλουμινίου
Τα κουφώματα σαφώς και έχουν σημαντική θέση στη συνολική οικονομική λειτουργία του σπιτιού, δεν νοείται ανακαίνιση εσωτερικών χώρων χωρίς αυτά. Προσέξτε:  εάν δεν εφαρμόζουν καλά, έχουν χαλάσει, ή είναι με μονό τζάμι, καλό είναι να σκεφτεί κανείς να τα αλλάξει. Ξεκινώντας από τα παντζούρια, εάν αυτά είναι ξύλινα και δεν έχουν σαπίσει, ένα απλό τρίψιμο και βερνίκωμα μπορεί να είναι αρκετό για να τα επαναφέρει, εάν όμως είναι κατασκευασμένα από κάποιο άλλο υλικό στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται αλλαγή, σήμερα με τις νέες διατάξεις περί ενεργειακής ταυτότητος κτιρίων μάλλον θα πρέπει να θεωρείτε την αντικατάσταση τους βέβαια και αυτό βάση της συνολικής εικόνας που θα πρέπει να έχει το κτίριο σας σε σχέση με την επιβεβλημένη αντικατάσταση των κουφωμάτων αλουμινίου η άλλων. Το κυρίαρχο υλικό στην κατασκευή των εξωτερικών κουφωμάτων είναι το αλουμίνιο ως πιο ελαφρύ με λιγότερη ανάγκη για συντήρηση. Το κλασικό ξύλο κατά την γνώμη μας παραμένει το πιο αγαπημένο τόσο από άποψη αισθητικής όσο και λόγω της ευελιξίας του καθώς και της φυσικής θερμομονωτικής και ηχομονωτικής του ιδιότητας. Στην αγορά παρ όλα αυτά σήμερα διατίθενται και κουφώματα που συνδυάζουν το ξύλο με το αλουμίνιο, καθώς και πλαστικά κουφώματα από PVC. Το PVC οικονομικά είναι η πιο φθηνή επιλογή, όμως αλλοιώνεται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο - κάτι που συνοδεύεται από αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όπως σε όλα τα προϊόντα, οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής τους, τις ιδιαιτερότητες των υλικών, τα χρώματα, το μέγεθος των ανοιγμάτων και το προφίλ που καλούνται να καλύψουν. Tips:  να θυμάστε σε κάθε περίπτωση ότι: όποια σειρά αλουμινίου και αν επιλέξετε αν η εφαρμογή των υλικών κατασκευής δεν πραγματοποιηθεί σωστά από τον τεχνικό όποια και αν είναι η μάρκα των αλουμινίων θα σας είναι άχρηστη, θυμηθείτε η ανακαίνιση σπιτιού πρέπει να πραγματοποηθεί με ποιοτικά υλικά. 

Η στέγη σας
Εάν το σπίτι που θα ανακαινίσετε είναι ιδιόκτητη μονοκατοικία, ίσως χρειαστεί να επισκευάσετε και τη στέγη. Σε περίπτωση που το σπίτι έχει κεραμίδια, πρέπει να ελεγχθούν για σπασίματα ή ρωγμές και τα ελαττωματικά να αντικατασταθούν. Αν δεν υπάρχει μόνωση, θα πρέπει να προστεθεί. Σε στέγες με δώματα θα πρέπει πάλι να γίνει έλεγχος της μόνωσης και της στεγάνωσης, καθώς και στις κλίσεις των ρήσεων, στην περίπτωση που υπάρχει υποψία υγρασίας στα ταβάνια των ορόφων. Η διόρθωση της στέγης είναι σημαντική καθώς αποτελεί το πιο εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες στοιχείο του κτιρίου. Tips: πριν από οποιαδήποτε ανάθεση έργου ζητήστε να δείτε έργα του εργολάβου και ζητήστε όλα τα υλικά επισκευής η ανακατασκευής να είναι πιστοποιημένα. 

Εσωτερική ανακαίνιση
Επειδή σήμερα οι μονοκατοικίες λιγοστεύουν και ο κόσμος ιδίως στις αστικές περιοχές κατοικεί σε διαμερίσματα ή μεζονέτες, οι περισσότερες ανακαινίσεις επικεντρώνονται στους εσωτερικούς χώρους. Ως εσωτερική ανακαίνιση μπορεί να θεωρηθεί μια αλλαγή δαπέδων και χρωμάτων ή μια ριζική αλλαγή τοίχων, υδραυλικών και ηλεκτρολογικών στοιχείων, κουφωμάτων κ.ά. Με προσοχή, ένα διαμέρισμα μπορεί να ανακαινιστεί πλήρως με περίπου 300 €/τ.μ., ποσό που μπορεί να φτάσει και τα 600 €. Η επιλογή των υλικών είναι σημαντική, έμφαση πάντως πρέπει να δοθεί στον ηλεκτρικό και υδραυλικό τομέα καθώς και στην ποιότητα των αναλώσιμων υλικών και στην όποια αντικατάσταση μετατροπή δομικών στοιχείων. Τα συνεργεία που θα αναλάβουν το έργο ανακαίνισης ανακατασκευής πρέπει να έχουν πείρα και αν οι ίδιοι δεν έχετε συγκεκριμένη γνώση των εργασιών κατασκευής, είναι προτιμότερο να αναθέσετε το έργο σε έναν αρχιτέκτονα ή πεπειραμένο εργολάβο εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εργασίες και να σας εξασφαλίσει ένα σωστό αποτέλεσμα. Στην ελεύθερη αγορά υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που μπορούν να αποπερατώσουν τέτοιου είδους έργα, συγκεντρώστε τουλάχιστον τρεις προσφορές και κατόπιν προχωρήστε βάση αντικειμενικών κριτηρίων στην ανάθεση του έργου σας.  Tips: ζητήστε προσφορά κατ αποκοπή, και επιπλέον απαιτήστε επίβλεψη του έργου καθ όλη την διάρκεια που αυτό διαρκέσει

Δείτε αναλυτικά για το κόστος ανακαίνισης Ε Δ Ω.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου