Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ανακαινιση και γυψοσανιδες, τα πάντα για την ξηρά δόμηση.Γυψοσανίδες και διακόσμηση, οι γύψινες διακοσμήσεις αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στην διακόσμηση. Οι επιλογές των γύψινων κατασκευών θεωρητικά αλλά και πρακτικά δεν έχουν περιορισμούς, επεκτείνονται σε άποψη υλοποίησης που μπορεί να περιλαμβάνει σχεδιασμό για μοντέρνα η κλασική διακόσμηση.

Τα συστήματα Ξηράς Δόμησης αποτελούνται από γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, μεταλλικά προφίλ, εξαρτήματα και υλικά επεξεργασίας επιφανειών, θεωρούνται σύγχρονα υλικά για την δόμηση και την διακόσμηση κάθε εσωτερικού χώρου, διακρίνονται σε συστήματα οροφών, τοιχοποιίας και επενδύσεων στην εσωτερική η ακόμη και στην εξωτερική τοιχοποιία.


Η γυψοσανίδα ως υλικό προσφέρει σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με την αναμόρφωση εσωτερικών η εξωτερικών χώρων, άπειρες δυνατότητες και λύσεις για την διακόσμηση χώρων με την υποστήριξη κρυφού φωτισμού. Κατασκευαστικά μπορούμε πλέον να έχουμε χωρίσματα από διπλή η μονή γυψοσανίδα, ψευδοροφές για να παράγουμε αισθητικά διακοσμητικές οροφές αλλά και θεατρικό σκηνικό σχεδόν σε κάθε χώρο η επιφάνεια του κτηρίου που ανακαινίζουμε.


Τέλος η γυψοσανίδα είναι το υλικό εκείνο που μπορεί να έχει πλήρη εφαρμογή στην ανακαίνιση και σε όλους τους χώρους του σπιτιού μας όπως το σαλόνι μας, η κουζίνα, τα υπνοδωμάτια, το μπάνιο και γενικότερα σε οικιακούς η επαγγελματικούς χώρους. Γενικά οι γυψοσανίδες είναι επίπεδα ορθογώνια δομικά στοιχεία που αποτελούνται από πυρήνα γύψου επενδυμένο από τις δύο πλευρές με ειδικό χαρτί. Χρησιμοποιούνται ευρέως στις κατασκευές χώρων, κυρίως στο εσωτερικό κτιρίων και εγκαταστάσεων. Η κύρια δομή τους και ανάλογα με τον προορισμό της γυψοσανίδας προσδίδονται στο γύψο αλλά και στο χαρτί με ειδικά πρόσθετα και επεξεργασία βάση των απαιτούμενων χρήσης ιδιότητες. Ο γύψος αποτελεί την κύρια  βάση αυτού του σύγχρονου υλικού δόμησης, το εξωτερικό μέρος τους είναι από χαρτί που προσδίδει στη γυψοσανίδα μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη επιφάνεια, έχουν μικρό βάρος, μεγάλη ελαστικότητα και υψηλή μηχανική αντοχή, έχουν ιδιότητες ανάλογα τον τύπο τους για θερμομόνωση, υψηλή αντοχή πυρός και μας δίνουν ιδανική τελική επιφάνεια έτοιμη για ελαιοχρωματισμό, τοποθέτηση άλλων διακοσμητικών υλικών όπως η ταπετσαρία ή τα πλακίδια.


Τα είδη γυψοσανίδων στην αγορά.


 Στάνταρvτ, αυτού του είδους οι γυψοσανίδες χρησιμοποιούνται σε γενικές εφαρμογές, δηλαδή για την κατασκευή ψευδοροφών, διαχωριστικών τοίχων και για εσωτερικές επενδύσεις εξωτερικών τοίχων. Πυράντοχες, αυτού του είδους οι γυψοσανίδες χρησιμοποιούνται σε κατασκευές υψηλών μηχανικών απαιτήσεων πυραντοχής και προστασίας από την φωτιά, ο πυρήνας τους περιέχει ορυκτές ίνες και άλλα πρόσμικτα που δίνουν στη γυψοσανίδα ιδιαίτερη αντοχή στη φωτιά. Ανθυγρές, αυτού του είδους οι γυψοσανίδες χρησιμοποιούνται σε χώρους αυξημένης υγρασίας, το χαρτί τους περιέχει μυκητοκτόνο ουσία και ο πυρήνας τους είναι ειδικά επεξεργασμένος με πρόσμικτα που μειώνουν σημαντικά την απορροφητικότητα τους σε νερό. Ανθυγροπυράντοχες, αυτού του είδους οι γυψοσανίδες χρησιμοποιούνται σε χώρους που απαιτούν αυξημένη παθητική πυροπροστασία και παράλληλα αντοχή στην υγρασία.


Οι συνήθεις διαστάσεις τους στην αγορά.


Οι γυψοσανίδες παράγονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές DIN 18180 πάντοτε σε σταθερό πλάτος 1,20 m. Το στάνταρτ μήκος τους κυμαίνεται από τα 2 έως 3 μέτρα και το πάχος τους από 6,5 έως και τα 25 mm. Το πάχος τους σηματοδοτεί την αντοχή, την ηχομόνωση καθώς και την δυνατότητα για πυροπροστασία. Στις σχετικές εφαρμογές το αυξημένο πάχος βελτιώνει πάντοτε τις αντίστοιχες ιδιότητες.


Τα πρότυπα παραγωγής σε ότι αφορά τα υλικά, την παραγωγή και τις ιδιότητες των δομικών πλακών ξηράς δόμησης πρέπει να είναι οι παρακάτω.


Γυψοσανίδες με χάρτινη επένδυση: EN 520, DIN 18180


Γυψοσανίδες μετά από κατεργασία (διάτρητες γυψοσανίδες, επεξεργασμένες γυψοσανίδες, γυψοσανίδες με λεπτές στρώσεις, π. χ. μολύβδου, φύλλου αλουμινίου κλπ): EN 14190, DIN 18180


Πανέλα γυψοσανίδων - Betoboard, In Therm, MW: EN 13950, DIN 18184


Γυψοσανίδες με ενισχυμένη επένδυση - Fire boards: EN 15283-1


Ινοπλισμένες γυψοσανίδες – Ινο γυψοσανίδες Vidiwall: EN 15283-2


Τσιμεντοσανίδες Aqua panel: εφαρμόζονται οι οδηγίες των κανονισμών, ETA.


Ευχόμαστε το άρθρο αυτό να σας βοήθησε αρκετά, ώστε να σχηματίσετε άποψη για την ξηρά δόμηση και τα προϊόντα που την αφορούν.


https://www.facebook.com/dimiourgontexnima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου